TINEK Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Listopada 2008 WitamKorzystając z chwili, czasu spisałem przepis na pasztet z królika, który praktykuję już od lat (a właściwie od 13 lat odkąd mam teścia, który hoduje króliki :grin: ) Pasztet z królika według TINKA Surowce podstawowe:tuszka królika – 1 szt.boczek św. - 1 kgpodgardle – ok. 0,7 kg (połowa podgardla)wątroba wp. 0,8 – 1,0 kgskórki wp. 0,2 kg (co znajdę z zamrażarce) Dodatki i przyprawy:bułka angielka (lub 4 – 5 kajzerki)garść suszonych grzybówLiść laurowy ziele angielskie4 duże cebulełyżka majerankugałka muszkatołowa – 1 szt.Pieprz czarnypieprz ziołowyczosnek – ½ główkisól kuchennavegetaprzyprawa do zup maggi4 jajawłoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por) Tuszkę dzielę na elementy, boczek i podgardle tnę na paski szerokości wlotu do maszynki do mięsa, układam wszystko w dużym garze, na wierzchu skórki (zawsze parę jest w zamrażarce od jakiegoś boczku, a jak nie ma to nie daję), włoszczyzna, dodaję również ziele angielskie, liść laurowy, grzyby, płaska łyżkę soli, zalewam wodą tak do połowy zawartości (1 – 1,5 litra). Duszę pod przykrywą do miękkości.Jak mięso łatwo odchodzi od kości, skórki są miękkie wyjmuję wszystko z gara, dodaję do rosołu pokrojone bułki i przykrywam pokrywą (gaz wyłączony). Wcześniej pokrojoną w paski wątrobę (w opcji wymoczoną w mleku) smażę na patelni, po wątrobie podsmażam cebule pokrojoną w talarki.Na siatce 4 mm, rozdrabniam wszystkie składniki: mięso, wątrobę, cebulę bułkę, wszystkie warzywa (oprócz pora), mieszam wszystkie składniki dodając jaja i przyprawy (gałkę całą ścieram na tarce), dolewam rosół do uzyskania właściwej konsystencji (w praktyce cały rosół – jeśli się wlało odpowiednią ilość wody do duszenia mięsa), pieprz i sól do upodobań smakowych.Wykładam do foremek metalowych wysypanych bułka tartą, piekę w temp 170 – 180 ºC około 60 minut (w włączonym obiegiem)SMACZNEGO Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Listopada 2008 Tinek, pewnie smaczny ten pasztet tylo skąd ja wezmę królika? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 22 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Listopada 2008 Ano widzisz, ja się dobrze ożeniłem :grin: :grin: :grin: Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waga Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Listopada 2008 radzio, o króliki pytaj w TESCO, są mrożone a ostatnio nawet świeże...... waga. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Listopada 2008 TESCO mam "pod nosem" i jakoś nie widziałem ale następnym razem zapytam obsługę. Może jutro? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waga Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Listopada 2008 radio, jutro też tam biegam, kot musi mieć czysty piasek :tongue: , więc popytam również, właściwie to już można sie przymierzyc do pasztetu na Święta :) waga. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Listopada 2008 Właśnie moim dwóm z trzech królików odliczane są dni ,ale ja do pasztetu przeznaczam tylko przodki. A pasztet za każdym razem robię trochę inaczej w zależności ,jakie jeszcze "znaleziska "mam w zamrażarce. :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 22 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Listopada 2008 i bardzo dobrze, ja też znaleziska zamrażarkowe wykorzystuję :grin: Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Listopada 2008 Kiedyś gdy bawiłem się w chów królików miałem w ciągu roku do dyspozycji około setki tuszek w wadze 1,5-2 kg. Ponieważ moja rodzina nie chciała jeść królików przerabiałem je na pasztet, tak z 5 tuszek na raz, straszna robota. Generalnie stosowałem przepis podobny do twojego ale w innych trochę proporcjachjedna tuszka --> kilo tłustego podgardla --> pół kilo wątroby wieprzowej. Do tego podroby z królika.Królika gotowałem osobno z jarzynami (w tym podwójna porcja marchewki i duża cebula) porcje jarzyn odpowiednie do ilości tuszek. Rosołu wychodziło więcej ale bardzo lubię żurek na królikuNatomiast podgardle a po nim wątrobę gotowałem w samej wodzie.Z przypraw dodawałem jeszcze sporo papryki słodkiej i proporcjonalnie do niej 1/3 ostrej. Nie dodawałem natomiast czosnku.Wszystkie składniki mięsne jarzyny i bułkę mieliłem raz na grubym sitku, mieszałem z przyprawami i mieliłem po raz drugi na sitku normalnym.Po drugim mieleniu sprawdzałem smak i jak była potrzeba to doprawiałem (musi być troszeczkę "przepieprzony" bo podczas pieczenia pasztet łagodnieje) , dodawałem surowe jajka i po wymieszaniu mieliłem po raz trzeci na sitku pasztetowym. Udało mi się w ten sposób przez dwa lata zajechać trzy elektryczne maszynki do mięsa.Kilka pasztetów piekłem a pozostałe w foremkach mroziłem nie pieczone, piekłem je później w miarę potrzeb dodając pół godziny więcej w gorącym piekarniku, na rozmrożenie.Pasztet wychodził zwarty, mięsny i nie smarowny, jadło sie go w postaci plastrów obowiązkowo z chrzanikiem. Cytuj Wszystkie Jacki to fajne chłopaki Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 23 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Listopada 2008 (musi być troszeczkę "przepieprzony" bo podczas pieczenia pasztet łagodnieje). Podniosłeś bardzo ważną sprawę, o której zapomniałem napisać, również "na sól" musi być zdecydowany smak, dzięki Jacek Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Listopada 2008 I Jacek i Tinek piszą ,że nie używają" najmniejszych " sitek , a ja byłem przekonany ,że trzeba używać jak nagęściejszego sita i kręcić wiele razy , czyli co "Szkoła falenicka i otwocka ?" :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 23 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Listopada 2008 I Jacek i Tinek piszą ,że nie używają" najmniejszych " sitek , a ja byłem przekonany ,że trzeba używać jak nagęściejszego sita i kręcić wiele razy , czyli co "Szkoła falenicka i otwocka ?" :wink: Zgadza się, pasztet jest ziarnisty Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waga Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Listopada 2008 Od kiedy mąż kupił mi w prezencie Termomix, wszystkie pasztety przy drugim mieleniu właśnie miksuje na nim, wychodzi super jednolita masa i takie rodzinka od wielu lat lubi:).Może podobny efekt wyjdzie przy użyciu malaksera......., juz nie lubię drugiego mielenia maszynką, wymaga więcej siły :tongue:. Podobnie postępuję z serem na sernik - pozdrawiam, waga Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Listopada 2008 I Jacek i Tinek piszą ,że nie używają" najmniejszych " sitek , a ja byłem przekonany ,że trzeba używać jak nagęściejszego sita i kręcić wiele razy , czyli co "Szkoła falenicka i otwocka ?" :wink: Nie do końca tak. Napisałem że trzecie mielenie wykonuję właśnie na sitku pasztetowym. Cytuj Wszystkie Jacki to fajne chłopaki Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 23 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Listopada 2008 Wszystko jest na zasadzie: "jeden woli córkę , drugi woli teściową",ja, jak i moja rodzinka lubimy pasztet gruborozdrobniony (albo nie maja wyjścia :grin:) i taki robię, ktoś lubi drobno to mieli drobno, i o to chodzi, żeby zrobić jak się lubi. Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Listopada 2008 Witam Nie do końca tak. Napisałem że trzecie mielenie wykonuję właśnie na sitku pasztetowym. Możesz jednak podać rozmiar tego sitka . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waga Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Listopada 2008 Dokładnie tak, Tinek, u mnie w rodzinnym domu też "normalnie" mielone były pasztety, dopiero moje dzieciaki wolały te "gładkie" . Czasem dzieci wychowują :wink: rodziców, hmmmm - pozdrawiam, dziękując za dziszejszy obiad, golonki pycha :grin: - waga. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Listopada 2008 Otwory w sitkach (siatkach)grube 8 mmnormalne 4 mmpasztetowe 2 mm Cytuj Wszystkie Jacki to fajne chłopaki Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Byłem dziś w Kauflandzie i znalazłem mrożone tuszki królicze. Myślę sobie... zrobię na święta pasztet wg. Tinka! Potem zobaczyłem cenę... 39,99 zł/kg!!! Toż to rozbój w biały dzień!!! :shock: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-48970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 13 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Tak myślałem, że 20 no góra 25zł kosztuje, ale 4 dychy to rozbój Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-48971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Radziu – i jak będzie z tym pasztetem.U mnie będzie pasztet ale według Beaty z wieprzowego z dzisiejszej połówki, królik ma niestety wadę cenową i jeszcze trudność z nabyciem.Co zrobisz do jedzenia to życzę smacznego.Pozdrawiam,Mirek Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-48973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Radziu – i jak będzie z tym pasztetem Pasztet być musi i będzie ale niestety właśnie wieprzowy. Szkoda, że te króliki takie drogie!!! Ale co się odwlecze to... na wiosnę mamy z ojcem zamiar rozpocząć hodowlę tych futrzaków, więc za rok już będą swojskie :grin: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-48977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Grudnia 2008 A nad moimi dwoma wisi wyrok już od miesiąca i ciągle im uchodzi i chyba będą fetować Sylwestra bo Święta to na pewno spędzą jeszcze na tym padole łez. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-48978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Grudnia 2008 U nas króliki mają sie dobrze, a mnożą jeszcze lepiej. Będzie i pasztet i królik w sosie musztardowym. Do zlotu daleko,ale pasztet Wam przywiozę :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-49069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 14 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Grudnia 2008 A można prosić o przepis na królika w sosie musztardowym (albo link jeśli juz jest w sieci) Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-49070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.