Skocz do zawartości

Pasztet z królika według TINKA


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Korzystając z chwili, czasu spisałem przepis na pasztet z królika, który praktykuję już od lat (a właściwie od 13 lat odkąd mam teścia, który hoduje króliki :grin: )

 

Pasztet z królika według TINKA

 

Surowce podstawowe:

tuszka królika – 1 szt.

boczek św. - 1 kg

podgardle – ok. 0,7 kg (połowa podgardla)

wątroba wp. 0,8 – 1,0 kg

skórki wp. 0,2 kg (co znajdę z zamrażarce)

 

Dodatki i przyprawy:

bułka angielka (lub 4 – 5 kajzerki)

garść suszonych grzybów

Liść laurowy

ziele angielskie

4 duże cebule

łyżka majeranku

gałka muszkatołowa – 1 szt.

Pieprz czarny

pieprz ziołowy

czosnek – ½ główki

sól kuchenna

vegeta

przyprawa do zup maggi

4 jaja

włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)

 

 

Tuszkę dzielę na elementy, boczek i podgardle tnę na paski szerokości wlotu do maszynki do mięsa, układam wszystko w dużym garze, na wierzchu skórki (zawsze parę jest w zamrażarce od jakiegoś boczku, a jak nie ma to nie daję), włoszczyzna, dodaję również ziele angielskie, liść laurowy, grzyby, płaska łyżkę soli, zalewam wodą tak do połowy zawartości (1 – 1,5 litra). Duszę pod przykrywą do miękkości.

Jak mięso łatwo odchodzi od kości, skórki są miękkie wyjmuję wszystko z gara, dodaję do rosołu pokrojone bułki i przykrywam pokrywą (gaz wyłączony).

Wcześniej pokrojoną w paski wątrobę (w opcji wymoczoną w mleku) smażę na patelni, po wątrobie podsmażam cebule pokrojoną w talarki.

Na siatce 4 mm, rozdrabniam wszystkie składniki: mięso, wątrobę, cebulę bułkę, wszystkie warzywa (oprócz pora), mieszam wszystkie składniki dodając jaja i przyprawy (gałkę całą ścieram na tarce), dolewam rosół do uzyskania właściwej konsystencji (w praktyce cały rosół – jeśli się wlało odpowiednią ilość wody do duszenia mięsa), pieprz i sól do upodobań smakowych.

Wykładam do foremek metalowych wysypanych bułka tartą, piekę w temp 170 – 180 ºC około 60 minut (w włączonym obiegiem)

SMACZNEGO

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

radio, jutro też tam biegam, kot musi mieć czysty piasek :tongue: , więc popytam również, właściwie to już można sie przymierzyc do pasztetu na Święta :):):) waga.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46751
Udostępnij na innych stronach

Właśnie moim dwóm z trzech królików odliczane są dni ,ale ja do pasztetu przeznaczam tylko przodki. A pasztet za każdym razem robię trochę inaczej w zależności ,jakie jeszcze "znaleziska "mam w zamrażarce. :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46755
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś gdy bawiłem się w chów królików miałem w ciągu roku do dyspozycji około setki tuszek w wadze 1,5-2 kg. Ponieważ moja rodzina nie chciała jeść królików przerabiałem je na pasztet, tak z 5 tuszek na raz, straszna robota.

Generalnie stosowałem przepis podobny do twojego ale w innych trochę proporcjach

jedna tuszka --> kilo tłustego podgardla --> pół kilo wątroby wieprzowej. Do tego podroby z królika.

Królika gotowałem osobno z jarzynami (w tym podwójna porcja marchewki i duża cebula) porcje jarzyn odpowiednie do ilości tuszek. Rosołu wychodziło więcej ale bardzo lubię żurek na króliku

Natomiast podgardle a po nim wątrobę gotowałem w samej wodzie.

Z przypraw dodawałem jeszcze sporo papryki słodkiej i proporcjonalnie do niej 1/3 ostrej. Nie dodawałem natomiast czosnku.

Wszystkie składniki mięsne jarzyny i bułkę mieliłem raz na grubym sitku, mieszałem z przyprawami i mieliłem po raz drugi na sitku normalnym.

Po drugim mieleniu sprawdzałem smak i jak była potrzeba to doprawiałem (musi być troszeczkę "przepieprzony" bo podczas pieczenia pasztet łagodnieje) , dodawałem surowe jajka i po wymieszaniu mieliłem po raz trzeci na sitku pasztetowym. Udało mi się w ten sposób przez dwa lata zajechać trzy elektryczne maszynki do mięsa.

Kilka pasztetów piekłem a pozostałe w foremkach mroziłem nie pieczone, piekłem je później w miarę potrzeb dodając pół godziny więcej w gorącym piekarniku, na rozmrożenie.

Pasztet wychodził zwarty, mięsny i nie smarowny, jadło sie go w postaci plastrów obowiązkowo z chrzanikiem.

Wszystkie Jacki to fajne chłopaki
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46758
Udostępnij na innych stronach

(musi być troszeczkę "przepieprzony" bo podczas pieczenia pasztet łagodnieje).

Podniosłeś bardzo ważną sprawę, o której zapomniałem napisać, również "na sól" musi być zdecydowany smak, dzięki Jacek

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46769
Udostępnij na innych stronach

I Jacek i Tinek piszą ,że nie używają" najmniejszych " sitek , a ja byłem przekonany ,że trzeba używać jak nagęściejszego sita i kręcić wiele razy , czyli co "Szkoła falenicka i otwocka ?" :wink:
Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46773
Udostępnij na innych stronach

I Jacek i Tinek piszą ,że nie używają" najmniejszych " sitek , a ja byłem przekonany ,że trzeba używać jak nagęściejszego sita i kręcić wiele razy , czyli co "Szkoła falenicka i otwocka ?" :wink:

Zgadza się, pasztet jest ziarnisty

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46777
Udostępnij na innych stronach

Od kiedy mąż kupił mi w prezencie Termomix, wszystkie pasztety przy drugim mieleniu właśnie miksuje na nim, wychodzi super jednolita masa i takie rodzinka od wielu lat lubi:).Może podobny efekt wyjdzie przy użyciu malaksera......., juz nie lubię drugiego mielenia maszynką, wymaga więcej siły :tongue:. Podobnie postępuję z serem na sernik - pozdrawiam, waga
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46778
Udostępnij na innych stronach

I Jacek i Tinek piszą ,że nie używają" najmniejszych " sitek , a ja byłem przekonany ,że trzeba używać jak nagęściejszego sita i kręcić wiele razy , czyli co "Szkoła falenicka i otwocka ?" :wink:

Nie do końca tak. Napisałem że trzecie mielenie wykonuję właśnie na sitku pasztetowym.

Wszystkie Jacki to fajne chłopaki
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46805
Udostępnij na innych stronach

Wszystko jest na zasadzie: "jeden woli córkę , drugi woli teściową",

ja, jak i moja rodzinka lubimy pasztet gruborozdrobniony (albo nie maja wyjścia :grin:) i taki robię, ktoś lubi drobno to mieli drobno, i o to chodzi, żeby zrobić jak się lubi.

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46808
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Nie do końca tak. Napisałem że trzecie mielenie wykonuję właśnie na sitku pasztetowym.

Możesz jednak podać rozmiar tego sitka .

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46809
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie tak, Tinek, u mnie w rodzinnym domu też "normalnie" mielone były pasztety, dopiero moje dzieciaki wolały te "gładkie" . Czasem dzieci wychowują :wink: rodziców, hmmmm - pozdrawiam, dziękując za dziszejszy obiad, golonki pycha :grin: - waga.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-46814
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Byłem dziś w Kauflandzie i znalazłem mrożone tuszki królicze. Myślę sobie... zrobię na święta pasztet wg. Tinka! Potem zobaczyłem cenę... 39,99 zł/kg!!! Toż to rozbój w biały dzień!!! :shock:
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-48970
Udostępnij na innych stronach

Radziu – i jak będzie z tym pasztetem.

U mnie będzie pasztet ale według Beaty z wieprzowego z dzisiejszej połówki, królik ma niestety wadę cenową i jeszcze trudność z nabyciem.

Co zrobisz do jedzenia to życzę smacznego.

Pozdrawiam,

Mirek

MIRKON
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-48973
Udostępnij na innych stronach

Radziu – i jak będzie z tym pasztetem

Pasztet być musi i będzie ale niestety właśnie wieprzowy. Szkoda, że te króliki takie drogie!!! Ale co się odwlecze to... na wiosnę mamy z ojcem zamiar rozpocząć hodowlę tych futrzaków, więc za rok już będą swojskie :grin:

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-48977
Udostępnij na innych stronach

A nad moimi dwoma wisi wyrok już od miesiąca i ciągle im uchodzi i chyba będą fetować Sylwestra bo Święta to na pewno spędzą jeszcze na tym padole łez.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-48978
Udostępnij na innych stronach

U nas króliki mają sie dobrze, a mnożą jeszcze lepiej. Będzie i pasztet i królik w sosie musztardowym. Do zlotu daleko,ale pasztet Wam przywiozę :lol:

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1990-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wed%C5%82ug-tinka/#findComment-49069
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.