Marek z Bielska Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Stefan jutro napisze dziś już padam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1992-potrawka-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-drobiowych-wed%C5%82ug-mirkona/page/2/#findComment-583356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Marek - Nie ma pospiechu - pytam bo przymierzam sie do posiadania zamykarki do puszek - pozdrawiam. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1992-potrawka-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-drobiowych-wed%C5%82ug-mirkona/page/2/#findComment-583357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Stycznia 2018 (edytowane) Stefanmoj przepis dokładny zmodyfikowany wg smaku:Składniki:Żołądki drobiowe – 1,3 kgMarchewka – 1,5 kgCebula – 0,6 kgPietruszka - 2 szt.Czosnek – 1 główka dużaKostki rosołowe – 4 szt. knurr rosół drobiowyOlej roślinny 5 x gul gulWoda 300 mlRyż – 3 torebki,z racji iż obróbka była robiona w szybkowarze (czas,oraz brak odparowania wody z podrobów i warzyw)co do ryżu ja miałem jaśminowy długi,ale do tego dania wystarczy zwykły biały sparzony al dente i przelany zimną wodą aby się nie sklejał.Sól opcjonalniePieprz na ostro zrównoważyć z czosnkiemZiele angielskie z 7 ziaren Uwaga puszki napełniane były ciepłym farszem,zamknięte do szybkowara zalane gorącą wodą (aby szybciej doprowadzić temp.wrzenia).sterylizacja od zagwizdania (upuszczenia pary na 2 stopniu) czas 30 min,po czym redukcja ciśnienia i studzenie w wodzie 2x z przerwą 15 min na odparowanie puszek,zalane były do dnia następnego,otworzę puszke będzie zdjęcie,polecam potrawke z łopatki wp. z pęcakiem bardzo dobra.pozdrawiamMarekp.s.przepraszam za chaotyczny opis uwagi bardzo dobre w smaku na zimno coś ala paprykarz......na ciepło mocniej pikantne!zalecenia można zwiększyć ilość żołądków np 50/50cena bardzo tanie danie 1kg żołądków drobiowych 5,50zl,gotowe danie może kosztować nawet 4zl kg,czyli wsad do puszki 1,30zlAcha w puszkach to tak wygląda że sam ryż na gorze....hehe no bo łyżką dokładany był farsz do puszki i ugłaskiwany do nałożenia wieczka jakby ktoś myślał dlaczego :-) Edytowane 8 Stycznia 2018 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1992-potrawka-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-drobiowych-wed%C5%82ug-mirkona/page/2/#findComment-583407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Dziekuje bardzo. Pozdrawiam. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1992-potrawka-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-drobiowych-wed%C5%82ug-mirkona/page/2/#findComment-583428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Dziś zrobiłem wg przepisu Mirkona. Wszystko ok ,ale dobrze ,że zaopatrzyłem się w podwójną ilość żołądków, bo ja człowiek mięsno i podrobowolubny jestem...Po zastosowaniu 1 kg żołądków ,stwierdziłem ,że za długo będę ich musiał szukać w potrawce...Dodusiłem na szybko jeszcze 1 kg i jest super.Mnie bardzo smakuje i polecam ,szczególnie czosnkolubnym.Pozdrawiam.Jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1992-potrawka-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-drobiowych-wed%C5%82ug-mirkona/page/2/#findComment-583951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Cześć Jacku. Czy zabrał byś tą poprawkę zapuszkowaną czy zawekowaną na caravaning. Bo rozumiem że polecasz. Kolega z wachty. Wokół to serdecznie pozdrawiam. Marek. [Dodano: 12 sty 2018 - 12:09] Wogóle Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1992-potrawka-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-drobiowych-wed%C5%82ug-mirkona/page/2/#findComment-584000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Z tego co zrozumiałem to Jacek nie robił w puszcze tylko do spożycia na obiadek. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1992-potrawka-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-drobiowych-wed%C5%82ug-mirkona/page/2/#findComment-584006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Marku z Bielska usuń wiadomości z pw bo nie można Tobie zostawić wiadomości Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1992-potrawka-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-drobiowych-wed%C5%82ug-mirkona/page/2/#findComment-584155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Dziś zrobiłem wg przepisu Mirkona. Wszystko ok ,ale dobrze ,że zaopatrzyłem się w podwójną ilość żołądków, bo ja człowiek mięsno i podrobowolubny jestem...Po zastosowaniu 1 kg żołądków ,stwierdziłem ,że za długo będę ich musiał szukać w potrawce...Dodusiłem na szybko jeszcze 1 kg i jest super.Mnie bardzo smakuje i polecam ,szczególnie czosnkolubnym.Pozdrawiam.Jacek.No i ja też kupiłem od razu 2kg.Przyniosłem do domu i już widzę jak mnie para oczu matki mojej żony śledzi. Podchodzi i pyta jak on będzie robił, bo ona kiedyś....Trzeba oczyszczać z błon czy można na barbarzyńca?Proszę o poradę. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1992-potrawka-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-drobiowych-wed%C5%82ug-mirkona/page/2/#findComment-584182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zależy jakie żołądki dostałeś. Moje wymagały niewielkiego oczyszczenia. Zwierzę się w tajemnicy ,że następnym razem kupię 3 kg....Tak Marku .Zabiorę za caravaning.Część żołądeczków powędrowała do ...żołądka, a reszta w słoiki i do tyndalizacji.Nie puszkuję, bo ... nie mam sprzętu.Mając w planach słoikowanie takiej potrawy, należy pamiętać , by ryż był lekko niedogotowany, bo w procesie tyndalizacji spokojnie sobie dojdzie. W przeciwnym wypadku zrobi się pulpa ryżowa.(doświadczenia własne z innymi potrawami).Pozdrawiam.Jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1992-potrawka-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-drobiowych-wed%C5%82ug-mirkona/page/2/#findComment-584190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Jacku w takim razie za Twoją rekomendacją wezmę się jutro za przygotowanie. Chcę się latem wybrać na mały samotny rejs do GB. I chciałbym przetestować jakieś proste i smaczne żarełko, a też jestem podrobożercą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1992-potrawka-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-drobiowych-wed%C5%82ug-mirkona/page/2/#findComment-584272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 13 Stycznia 2018 (edytowane) Marku, ja jestem takim słoiko-maniakiem, że tyndalizowałem nawet pieczone podudzia kurczaka (efekt b.dobry) i pierogi....straciły tylko kolor tzn. zrobiły się lekko szare, ale w smaku ok.Jako stara chwalipięta napiszę ,że w tej chwili w mojej spiżarni stoi ok. 50 słoików z jedzonkiem.....Pozdrawiam.Jacek P.S. Pamiętaj ,że ja dam następnym razem 3 kg. żołądków Edytowane 13 Stycznia 2018 przez JacekC Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1992-potrawka-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-drobiowych-wed%C5%82ug-mirkona/page/2/#findComment-584290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.