Filiip10 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Mam pytanie czym różni się boczek od bekonu ? Inni twierdzą że jak masz kawał boczku i uwędzisz na zimno będziemy mieli swój bekon a inni powiedzą że to boczek wędzony na zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19922-nietypowe-pytanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 30 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Czym różni się boczek od bekonu? Jakie są między nimi różnice? (dobrowolscy.pl) poczytaj , Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19922-nietypowe-pytanie/#findComment-841703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 30 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Czerwca 2023 W UK bekon najczęściej jest wycinany z polędwicy z kawałkiem boczku. W Polsce używa się takiego cięcia do wykonywania rolady polędwicowow-boczkowej i jeżeli się nie mylę na południu Polski również wyrobu nazywanego zylc. (na Kaszubach zylcem nazywa się galaretę z mielonych nóżek).Bekon jest peklowany, mocno słony i pocięty na plastry, może być również wędzony na zimno.Bekon z samego boczku w UK nazywa się streaky bacon. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19922-nietypowe-pytanie/#findComment-841748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filiip10 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Czyli można powiedzieć ze będzie część ludzi będzie mówiła to a druga to. Cóż nie raz widziałem sprzeczki na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19922-nietypowe-pytanie/#findComment-841764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Tutaj masz opis właściwego bekonu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17058-rok-1976-przetwórstwo-mięsa-w-pytaniach-i-odpowiedziach/?p=664009U nas, w obrocie handlowym przyjmuje sie, że boczek pochodzi z części dolnej tuszy, zaś bekon z części górnej. Ale to tylko nazewnictwo w handlu detalicznym. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19922-nietypowe-pytanie/#findComment-841766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 1 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Lipca 2023 Wszystko zależy od tego w jakim języku wymawiasz. Bacon- j.Angielski Boczek- j.Polski Nie dajcie się zwariować,Polacy coraz więcej zapożyczają słów z j.angielskiego. Nie mając pojęcia co oznaczają. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19922-nietypowe-pytanie/#findComment-841829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Lipca 2023 Bacon- j.Angielski Boczek- j.Polski Nie dajcie się zwariować,Polacy coraz więcej zapożyczają słów z j.angielskiego. Nie mając pojęcia co oznaczają. Niestety n ie jest to to samo. Boczek jest peklowany, wedzony i ma smak. Bacon, to prawda jest krojony razem z poledwica w plastry, ale wczesniej jest tylko peklowany ( jak topoangielski sie okresla" salt-cure meat) i jest surowy po tej obrobce. W domu po kupnie jego musisz go upiec, usmazyc lub zrobic cos co by bbylo termiczna obrobka miesa. Anglicy dopuszczaja u siebie i co jest rowniez w sprzedazy masowej, dowedzaja taki becon na zimno. Wtedy juz zaczyna miec smak. Tylko ze roznica cenowa jest bardzo duza. Ten surowy cena( przynbajmniej u nas) zaczyna sie od $7.50 za kilo, gdzie tez na zimno wedzony chyba 150 g( albo 100g, nie jesytem tego do konca pewna) kosztuje $ 7.00. Nigdzie nie jest w sprzedazy bacon w kawalku. To sa dwa inne produkty. Prosze n ie ublkizac naszemu wspanialemu w smaku boczku wedzonemu Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19922-nietypowe-pytanie/#findComment-841837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 1 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Lipca 2023 Nie dajcie się zwariować,Polacy coraz więcej zapożyczają słów z j.angielskiego. Nie mając pojęcia co oznaczają. :clap: Szanujmy swój język jak go mamy, bo na przykład austryiacy, amerykanie, australijczycy i wiele innych narodów nie ma swojego języka. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19922-nietypowe-pytanie/#findComment-841843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 2 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Lipca 2023 Bacon- j.Angielski Boczek- j.Polski Nie dajcie się zwariować,Polacy coraz więcej zapożyczają słów z j.angielskiego. Nie mając pojęcia co oznaczają. Niestety n ie jest to to samo. Boczek jest peklowany, wedzony i ma smak. Bacon, to prawda jest krojony razem z poledwica w plastry, ale wczesniej jest tylko peklowany ( jak topoangielski sie okresla" salt-cure meat) i jest surowy po tej obrobce. W domu po kupnie jego musisz go upiec, usmazyc lub zrobic cos co by bbylo termiczna obrobka miesa. Anglicy dopuszczaja u siebie i co jest rowniez w sprzedazy masowej, dowedzaja taki becon na zimno. Wtedy juz zaczyna miec smak. Tylko ze roznica cenowa jest bardzo duza. Ten surowy cena( przynbajmniej u nas) zaczyna sie od $7.50 za kilo, gdzie tez na zimno wedzony chyba 150 g( albo 100g, nie jesytem tego do konca pewna) kosztuje $ 7.00. Nigdzie nie jest w sprzedazy bacon w kawalku. To sa dwa inne produkty. Prosze n ie ublkizac naszemu wspanialemu w smaku boczku wedzonemuTo zobacz ile różnych Bacon-ów jest w Irlandii, i jest ich więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19922-nietypowe-pytanie/#findComment-841971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 2 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Lipca 2023 Tak.... dzielenie włosa na 16 wy tak na poważnie? nie szkoda czasu na takie pierdoły ? 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19922-nietypowe-pytanie/#findComment-841984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Lipca 2023 Tak.... dzielenie włosa na 16 wy tak na poważnie? nie szkoda czasu na takie pierdoły ? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19922-nietypowe-pytanie/#findComment-841985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filiip10 Opublikowano 2 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Lipca 2023 Wiedziałem że tak będzie [Dodano: 02 lip 2023 - 12:29]Ale dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi [Dodano: 02 lip 2023 - 12:31]Tutaj masz opis właściwego bekonu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17058-rok-1976-przetwórstwo-mięsa-w-pytaniach-i-odpowiedziach/?p=664009U nas, w obrocie handlowym przyjmuje sie, że boczek pochodzi z części dolnej tuszy, zaś bekon z części górnej. Ale to tylko nazewnictwo w handlu detalicznym.Zwłaszcza ty przyczyniłeś się mnie do kupna książki xD Kolejny wydatek hehe żartem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19922-nietypowe-pytanie/#findComment-842013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.