Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W UK bekon najczęściej jest wycinany z polędwicy z kawałkiem boczku. W Polsce używa się takiego cięcia do wykonywania rolady polędwicowow-boczkowej i jeżeli się nie mylę na południu Polski również wyrobu nazywanego zylc. (na Kaszubach zylcem nazywa się galaretę z mielonych nóżek).

Bekon jest peklowany, mocno słony i pocięty na plastry, może być również wędzony na zimno.

Bekon z samego boczku w UK nazywa się streaky bacon. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19922-nietypowe-pytanie/#findComment-841748
Udostępnij na innych stronach

Tutaj masz opis właściwego bekonu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17058-rok-1976-przetwórstwo-mięsa-w-pytaniach-i-odpowiedziach/?p=664009

U nas, w obrocie handlowym przyjmuje sie, że boczek pochodzi z części dolnej tuszy, zaś bekon z części górnej. Ale to tylko nazewnictwo w handlu detalicznym.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19922-nietypowe-pytanie/#findComment-841766
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zależy od tego w jakim języku wymawiasz.

 

Bacon- j.Angielski

Boczek- j.Polski

 

Nie dajcie się zwariować,Polacy coraz więcej zapożyczają słów z j.angielskiego. Nie mając pojęcia co oznaczają.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19922-nietypowe-pytanie/#findComment-841829
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bacon- j.Angielski Boczek- j.Polski Nie dajcie się zwariować,Polacy coraz więcej zapożyczają słów z j.angielskiego. Nie mając pojęcia co oznaczają.
 

 

Niestety n ie jest to to samo.  Boczek jest peklowany, wedzony i ma smak.

 

Bacon, to prawda jest krojony razem z poledwica w plastry, ale wczesniej jest tylko peklowany ( jak topoangielski sie okresla" salt-cure meat) i jest surowy po tej obrobce. W domu po kupnie jego musisz go upiec, usmazyc lub zrobic cos co by bbylo termiczna obrobka miesa.  Anglicy dopuszczaja u siebie i co jest rowniez w sprzedazy masowej, dowedzaja taki becon na zimno. Wtedy juz zaczyna miec smak. Tylko ze roznica cenowa jest bardzo duza. Ten surowy cena( przynbajmniej u nas) zaczyna sie od $7.50 za kilo, gdzie tez na zimno wedzony chyba 150 g( albo 100g, nie jesytem tego do konca pewna) kosztuje $ 7.00.  Nigdzie nie jest w sprzedazy bacon w kawalku.

 

 To sa dwa inne produkty. Prosze n ie ublkizac naszemu wspanialemu w smaku boczku wedzonemu

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19922-nietypowe-pytanie/#findComment-841837
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie dajcie się zwariować,Polacy coraz więcej zapożyczają słów z j.angielskiego. Nie mając pojęcia co oznaczają.

 

:clap: :clap: :clap:  Szanujmy swój język jak go mamy, bo na przykład austryiacy, amerykanie, australijczycy i wiele innych narodów nie ma swojego języka.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19922-nietypowe-pytanie/#findComment-841843
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

 

Bacon- j.Angielski Boczek- j.Polski Nie dajcie się zwariować,Polacy coraz więcej zapożyczają słów z j.angielskiego. Nie mając pojęcia co oznaczają.

 

 

 

Niestety n ie jest to to samo.  Boczek jest peklowany, wedzony i ma smak.

 

Bacon, to prawda jest krojony razem z poledwica w plastry, ale wczesniej jest tylko peklowany ( jak topoangielski sie okresla" salt-cure meat) i jest surowy po tej obrobce. W domu po kupnie jego musisz go upiec, usmazyc lub zrobic cos co by bbylo termiczna obrobka miesa.  Anglicy dopuszczaja u siebie i co jest rowniez w sprzedazy masowej, dowedzaja taki becon na zimno. Wtedy juz zaczyna miec smak. Tylko ze roznica cenowa jest bardzo duza. Ten surowy cena( przynbajmniej u nas) zaczyna sie od $7.50 za kilo, gdzie tez na zimno wedzony chyba 150 g( albo 100g, nie jesytem tego do konca pewna) kosztuje $ 7.00.  Nigdzie nie jest w sprzedazy bacon w kawalku.

 

 To sa dwa inne produkty. Prosze n ie ublkizac naszemu wspanialemu w smaku boczku wedzonemu

To zobacz ile różnych Bacon-ów jest w Irlandii, i jest ich więcej.

post-90667-0-01319000-1688278822_thumb.jpg

post-90667-0-93556500-1688278832_thumb.jpg

post-90667-0-96454900-1688278849_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19922-nietypowe-pytanie/#findComment-841971
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak.... dzielenie włosa na 16 :hmm: wy tak na poważnie? nie szkoda czasu na takie pierdoły ?

:thumbsup::clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19922-nietypowe-pytanie/#findComment-841985
Udostępnij na innych stronach

Wiedziałem że tak będzie :) 


[Dodano: 02 lip 2023 - 12:29]

Ale dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi :)


[Dodano: 02 lip 2023 - 12:31]

Tutaj masz opis właściwego bekonu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17058-rok-1976-przetwórstwo-mięsa-w-pytaniach-i-odpowiedziach/?p=664009

U nas, w obrocie handlowym przyjmuje sie, że boczek pochodzi z części dolnej tuszy, zaś bekon z części górnej. Ale to tylko nazewnictwo w handlu detalicznym.

Zwłaszcza ty przyczyniłeś się mnie do kupna książki xD Kolejny wydatek  :facepalm:  hehe żartem.
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19922-nietypowe-pytanie/#findComment-842013
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.