Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Oj kolego !! My nie używamy takowego do peklowania. Pierwszy raz słyszę też, żeby się używało. Najprostsze peklowanie to woda + peklosól. O peklowaniu wszystko tu: http://www.wedlinydomowe.pl/ w zakładce peklowanie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1998-kwas-askorbionowy/#findComment-47393
Udostępnij na innych stronach

Ja czasami używam i nie wsdydze się tego

E 300 Kwas I-askrobinowy

Syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C .

Stosowany jako przeciwutleniacz , stabilizator barwy i składnik

wzbogacający . Ze względów technologicznych coraz częściej

stosowany w przemyśle spożywczym . Przy ciągłym

przedawkowywaniu ( kilka gram dziennie ) może przyczyniać się

do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu .

Hamuje niepożądane tworzenie się nitrozoamin podczas intensywnego

ogrzewania ( np. smażenia ) wędlin z mięsa peklowanego .

Uważany za nieszkodliwy

 

E 301 Askrobinian sodu

Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz . Sól sodowa kwasu

askrobinowego . Patrz E 300 . Uważany za nieszkodliwy .

 

E 302 Askrobinian wapnia

Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz . Sól wapniowa kwasu

askrobinowego . Patrz E 300 .

Uważany za nieszkodliwy .

Przy peklowaniu na mokro do solanki 5 g na 10 kg miesa na początku :!: peklowania,

przy peklowaniu na sucho 5 g na 10 kg miesa PO peklowaniu :!: dodaje przy wyrabianiu farszu.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1998-kwas-askorbionowy/#findComment-47396
Udostępnij na innych stronach

Kwas L-askorbinowy E300, (witamina C) dodawany do peklowania, funkcja technologiczna - przeciwutleniacz, czyli dodawany w celu utrwalenia barwy wyrobów peklowanych.

W praktyce stosuje się sole sodowe kwasu askorbinowego - askorbinian sodu (E301) lub izosakorbinian sodu (E316)

Dawka 0,5g/kg w praktyce 0,3g/kg

W wędlinach domowych nie stosujemy bo po co, w końcu nie o trwałą barwę w naszej zabawie chodzi :grin:

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1998-kwas-askorbionowy/#findComment-47398
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie tak jak mówisz :grin:

Więc albo azotany, albo "askrobiany" :grin:

Wybór nalezy do Ciebie :lol:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1998-kwas-askorbionowy/#findComment-47402
Udostępnij na innych stronach

w swoim poście Maxell opisał to jako jeden z najważniejszych dodatków

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1900

 

a czy czytałeś ostatni post w tym temacie?

też wyraźnie obniża pozostałości azotynów i o to mi chodz

zastosuj mieszaninę soli i peklosoli 1:1 oraz dodaj cukier, a będziesz miał mniej azotynów przy braku askorbinianów.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1998-kwas-askorbionowy/#findComment-47403
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.