rybak_dusz Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Listopada 2008 jaki jest zalecany dodatek kwasu askorbinowego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1998-kwas-askorbionowy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Listopada 2008 Dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka to ok. 60 mg. :grin: A tak poważnie to do czego ten dodatek ? :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1998-kwas-askorbionowy/#findComment-47389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak_dusz Opublikowano 29 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Listopada 2008 masz racje pisze jak porąbany, do peklowania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1998-kwas-askorbionowy/#findComment-47391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Listopada 2008 Oj kolego !! My nie używamy takowego do peklowania. Pierwszy raz słyszę też, żeby się używało. Najprostsze peklowanie to woda + peklosól. O peklowaniu wszystko tu: http://www.wedlinydomowe.pl/ w zakładce peklowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1998-kwas-askorbionowy/#findComment-47393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak_dusz Opublikowano 29 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Listopada 2008 w swoim poście Maxell opisał to jako jeden z najważniejszych dodatkówhttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1900 stąd moje zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1998-kwas-askorbionowy/#findComment-47395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Listopada 2008 Ja czasami używam i nie wsdydze się tego E 300 Kwas I-askrobinowy Syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C . Stosowany jako przeciwutleniacz , stabilizator barwy i składnik wzbogacający . Ze względów technologicznych coraz częściej stosowany w przemyśle spożywczym . Przy ciągłym przedawkowywaniu ( kilka gram dziennie ) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu . Hamuje niepożądane tworzenie się nitrozoamin podczas intensywnego ogrzewania ( np. smażenia ) wędlin z mięsa peklowanego . Uważany za nieszkodliwy E 301 Askrobinian sodu Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz . Sól sodowa kwasu askrobinowego . Patrz E 300 . Uważany za nieszkodliwy . E 302 Askrobinian wapnia Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz . Sól wapniowa kwasu askrobinowego . Patrz E 300 . Uważany za nieszkodliwy . Przy peklowaniu na mokro do solanki 5 g na 10 kg miesa na początku :!: peklowania, przy peklowaniu na sucho 5 g na 10 kg miesa PO peklowaniu :!: dodaje przy wyrabianiu farszu. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1998-kwas-askorbionowy/#findComment-47396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Listopada 2008 Kwas L-askorbinowy E300, (witamina C) dodawany do peklowania, funkcja technologiczna - przeciwutleniacz, czyli dodawany w celu utrwalenia barwy wyrobów peklowanych.W praktyce stosuje się sole sodowe kwasu askorbinowego - askorbinian sodu (E301) lub izosakorbinian sodu (E316)Dawka 0,5g/kg w praktyce 0,3g/kgW wędlinach domowych nie stosujemy bo po co, w końcu nie o trwałą barwę w naszej zabawie chodzi :grin: Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1998-kwas-askorbionowy/#findComment-47398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Listopada 2008 O, pisałem w tym samym czasie co kolega Toshiba, no ale już poszło Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1998-kwas-askorbionowy/#findComment-47399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak_dusz Opublikowano 29 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Listopada 2008 ale też wyraźnie obniża pozostałości azotynów i o to mi chodz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1998-kwas-askorbionowy/#findComment-47401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Listopada 2008 Dokładnie tak jak mówisz :grin: Więc albo azotany, albo "askrobiany" :grin: Wybór nalezy do Ciebie :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1998-kwas-askorbionowy/#findComment-47402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Listopada 2008 w swoim poście Maxell opisał to jako jeden z najważniejszych dodatków https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1900 a czy czytałeś ostatni post w tym temacie? też wyraźnie obniża pozostałości azotynów i o to mi chodzzastosuj mieszaninę soli i peklosoli 1:1 oraz dodaj cukier, a będziesz miał mniej azotynów przy braku askorbinianów. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1998-kwas-askorbionowy/#findComment-47403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.