Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam koledzy, mam wsadzone około 20 kg kiełbasy z dzika, obsuszała się całą noc, wędziłem około godziny złapała piękny kolor, ale po godzinie zaczęła na niej wychodzić rosa/tłuszcz. Co może być przyczyną? Wędzarnia jest dobrze wygrzana, robię tak jak zawsze, ale dziś jest problem. Obcieranie ręcznikiem papierowy nic nie daje jeszcze bardziej roznosi ten tłuszcz. Właśnie otworzyłem drzwi zrobiłem żar aby to  znów obsuszyć. Jakieś rady? Czemu tak się dzieje? Nie chce zmarnować tych dobroci. Pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/
Udostępnij na innych stronach

1. 50-60 stopni

2. Miękki, twardy boczek że swini trochę tłuszczu grzbietowego i boczkowego z dzika

3. Twardy mielilem na 12 zeby ladnie sie prezentował, troszkę na 10 największą część na 8

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862472
Udostępnij na innych stronach

Tłuszcz z dzika ma niższą temperaturę topnienia (w tym problem), na przyszłość zastąp go tłuszczem twardym wp. podgardle lub słonina karkowa. Proponuję wytrzeć kiełbasę ręcznikiem papierowym zmniejszyć temp. wędzenia do 35C i dalej wędzić, może być problem z uzyskaniem koloru. Nie zdziw się jak wystąpi podzciek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862474
Udostępnij na innych stronach

Raczej większy przepływ niż żar. Jeżeli wszystko jest jak piszesz to szukał bym . 

-mokre drewno

-mokra wędzarnia jest ciepła ale mokra . 

- przeładowana wędzarnia + mały przepływ powietrza dymu.

Może wszystko po trochu i się nawarstwiło 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862475
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź. Wędziłem takie samy wkłady i nie było problemu. Drewno jest na sto procent suche mam je pod dachem.

Próbuje może coś z tego będzie, jak nie będę parzył..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862478
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Waldzii napisał(a):

Próbuje może coś z tego będzie, jak nie będę parzył..

Nie ma znaczenia czy będziesz parzył czy będziesz podpiekał temp. obróbki termicznej w środku batona powinna być 68-70C. Jeśli będzie problem z kolorem to po parzeniu i wystudzeniu zawsze możesz kiełbasę 2x podwędzić na zimno.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862481
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Waldzii napisał(a):

największą część na 8

Jeśli rozdrabniałeś tłuszcze na Zelmerku siatka 8mm to następnym razem rozdrabniaj tłuszcze na siatce 10mm. Siatka Zelmera 8mm daje średnicę rozdrobnienia ok. 6mm.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862491
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Waldzii napisał(a):

Drewno jest na sto procent suche mam je pod dachem.

To ma wilgotność w granicach 15%.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862499
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, Waldzii napisał(a):

 po godzinie zaczęła na niej wychodzić rosa/tłuszcz. 

Jako myśliwy wędzę głównie kiełbasy z dzika, więc na przyszłość radzę Ci dokładnie wykrawać ten dziczy tłuszcz (obojętnie twardy czy miękki) by potem przetopić go na rewelacyjny 😋 smalec. Temperatura wędzenia czy parzenia kiełbasy z dzika tylko wzmacnia efekt wytapiania się tego tłuszczu i tworzenie podcieków. Suchość drewna nic tu nie ma do rzeczy, bo na powierzchni kiełbasy wydostał Ci się ten dziczy tłuszcz, a nie woda.

W temacie "Dzik" było już o tym sporo na tym Forum. Jeśli chcesz nieco dodać tłuszczu, to tylko tego twardego, wieprzowego w postaci dodatku np. tłustego boczku (nie słoniny!), choć osobiście lubię chude kiełbasy tylko z samego dziczego mięsa 😋.

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862620
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, siwydymek napisał(a):

na przyszłość radzę Ci dokładnie wykrawać ten dziczy tłuszcz (obojętnie twardy czy miękki) by potem przetopić go na rewelacyjny 😋 smalec. Temperatura wędzenia czy parzenia kiełbasy z dzika tylko wzmacnia efekt wytapiania się tego tłuszczu i tworzenie podcieków

Krótko i treściwie. :thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862625
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, Waldzii napisał(a):

Witam koledzy, mam wsadzone około 20 kg kiełbasy z dzika, obsuszała się całą noc, wędziłem około godziny złapała piękny kolor, ale po godzinie zaczęła na niej wychodzić rosa/tłuszcz. Co może być przyczyną? Wędzarnia jest dobrze wygrzana, robię tak jak zawsze, ale dziś jest problem. Obcieranie ręcznikiem papierowy nic nie daje jeszcze bardziej roznosi ten tłuszcz. Właśnie otworzyłem drzwi zrobiłem żar aby to  znów obsuszyć. Jakieś rady? Czemu tak się dzieje? Nie chce zmarnować tych dobroci. Pozdrawiam 

Należy pamiętać, że wyrób musi być dobrze osuszony, zanim puścisz dym. Zazwyczaj robię to przy uchylonych drzwiach wędzarni. 

Poza tym uwagi kolegów są bardzo cenne.

 

 

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862662
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.