Waldzii Opublikowano 16 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Września 2023 Witam koledzy, mam wsadzone około 20 kg kiełbasy z dzika, obsuszała się całą noc, wędziłem około godziny złapała piękny kolor, ale po godzinie zaczęła na niej wychodzić rosa/tłuszcz. Co może być przyczyną? Wędzarnia jest dobrze wygrzana, robię tak jak zawsze, ale dziś jest problem. Obcieranie ręcznikiem papierowy nic nie daje jeszcze bardziej roznosi ten tłuszcz. Właśnie otworzyłem drzwi zrobiłem żar aby to znów obsuszyć. Jakieś rady? Czemu tak się dzieje? Nie chce zmarnować tych dobroci. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Września 2023 1. W jakiej temperaturze wędzisz? 2. Jakiego tluszczu użyłeś do kiełbasy? 3. Na jakiej siatce (średnica) rozdrobnileś tłuszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldzii Opublikowano 16 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Września 2023 1. 50-60 stopni 2. Miękki, twardy boczek że swini trochę tłuszczu grzbietowego i boczkowego z dzika 3. Twardy mielilem na 12 zeby ladnie sie prezentował, troszkę na 10 największą część na 8 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Września 2023 Tłuszcz z dzika ma niższą temperaturę topnienia (w tym problem), na przyszłość zastąp go tłuszczem twardym wp. podgardle lub słonina karkowa. Proponuję wytrzeć kiełbasę ręcznikiem papierowym zmniejszyć temp. wędzenia do 35C i dalej wędzić, może być problem z uzyskaniem koloru. Nie zdziw się jak wystąpi podzciek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Września 2023 Raczej większy przepływ niż żar. Jeżeli wszystko jest jak piszesz to szukał bym . -mokre drewno -mokra wędzarnia jest ciepła ale mokra . - przeładowana wędzarnia + mały przepływ powietrza dymu. Może wszystko po trochu i się nawarstwiło Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Września 2023 Na przyszlość do kiełbasy nie używa się tłuszczy miękkich tylko twarde. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldzii Opublikowano 16 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Września 2023 Dzięki za odpowiedź. Wędziłem takie samy wkłady i nie było problemu. Drewno jest na sto procent suche mam je pod dachem. Próbuje może coś z tego będzie, jak nie będę parzył.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldzii Opublikowano 16 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Września 2023 Wygląda to tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldzii Opublikowano 16 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Września 2023 Teraz wpadłem na pomysł... Może zwiększyć temperaturę i po.prostu i zacząć ją podpiekać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Września 2023 Teraz, Waldzii napisał(a): Próbuje może coś z tego będzie, jak nie będę parzył.. Nie ma znaczenia czy będziesz parzył czy będziesz podpiekał temp. obróbki termicznej w środku batona powinna być 68-70C. Jeśli będzie problem z kolorem to po parzeniu i wystudzeniu zawsze możesz kiełbasę 2x podwędzić na zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldzii Opublikowano 16 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Września 2023 Tak chyba zrobię, nie chce ryzykować żeby była kwaśna lub gorzka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Września 2023 2 minuty temu, Waldzii napisał(a): ryzykować żeby była kwaśna lub gorzka Nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Września 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Waldzii napisał(a): największą część na 8 Jeśli rozdrabniałeś tłuszcze na Zelmerku siatka 8mm to następnym razem rozdrabniaj tłuszcze na siatce 10mm. Siatka Zelmera 8mm daje średnicę rozdrobnienia ok. 6mm. Edytowane 16 Września 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 16 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Września 2023 1 godzinę temu, Waldzii napisał(a): Drewno jest na sto procent suche mam je pod dachem. To ma wilgotność w granicach 15%. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldzii Opublikowano 16 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Września 2023 Koledzy rozdrabnialem na sitku nr 8 ale na czymś podobnym do alfy 32. Jestem już po, efekt rewelacyjny, dziękuję za wszystkie podpowiedzi pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 17 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Września 2023 (edytowane) 17 godzin temu, Waldzii napisał(a): po godzinie zaczęła na niej wychodzić rosa/tłuszcz. Jako myśliwy wędzę głównie kiełbasy z dzika, więc na przyszłość radzę Ci dokładnie wykrawać ten dziczy tłuszcz (obojętnie twardy czy miękki) by potem przetopić go na rewelacyjny 😋 smalec. Temperatura wędzenia czy parzenia kiełbasy z dzika tylko wzmacnia efekt wytapiania się tego tłuszczu i tworzenie podcieków. Suchość drewna nic tu nie ma do rzeczy, bo na powierzchni kiełbasy wydostał Ci się ten dziczy tłuszcz, a nie woda. W temacie "Dzik" było już o tym sporo na tym Forum. Jeśli chcesz nieco dodać tłuszczu, to tylko tego twardego, wieprzowego w postaci dodatku np. tłustego boczku (nie słoniny!), choć osobiście lubię chude kiełbasy tylko z samego dziczego mięsa 😋. Edytowane 17 Września 2023 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Września 2023 7 minut temu, siwydymek napisał(a): na przyszłość radzę Ci dokładnie wykrawać ten dziczy tłuszcz (obojętnie twardy czy miękki) by potem przetopić go na rewelacyjny 😋 smalec. Temperatura wędzenia czy parzenia kiełbasy z dzika tylko wzmacnia efekt wytapiania się tego tłuszczu i tworzenie podcieków Krótko i treściwie. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Września 2023 (edytowane) 21 godzin temu, Waldzii napisał(a): Witam koledzy, mam wsadzone około 20 kg kiełbasy z dzika, obsuszała się całą noc, wędziłem około godziny złapała piękny kolor, ale po godzinie zaczęła na niej wychodzić rosa/tłuszcz. Co może być przyczyną? Wędzarnia jest dobrze wygrzana, robię tak jak zawsze, ale dziś jest problem. Obcieranie ręcznikiem papierowy nic nie daje jeszcze bardziej roznosi ten tłuszcz. Właśnie otworzyłem drzwi zrobiłem żar aby to znów obsuszyć. Jakieś rady? Czemu tak się dzieje? Nie chce zmarnować tych dobroci. Pozdrawiam Należy pamiętać, że wyrób musi być dobrze osuszony, zanim puścisz dym. Zazwyczaj robię to przy uchylonych drzwiach wędzarni. Poza tym uwagi kolegów są bardzo cenne. Edytowane 17 Września 2023 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-862662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldzii Opublikowano 29 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Września 2023 Zawsze osuszam przed wędzeniem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20163-rosa-na-kie%C5%82basie/#findComment-865659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.