Skocz do zawartości

Dym w plynie dodany do roztworu peklujacego


Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Jestem bardzo ciekaw waszej opini jesli chodzi o uzysaknie efektu wedzenia przez dodawanie "dymu w plynie" do roztworu peklujacego.

Wiem ,ze zdania sa podzielone. Jakie wszym zdanie sa minusy tej metody i czy natkneliscie sie na problemy jesli chodzi o jakosc miesa przy stosowaniu tej domieszki dymu w plynie do solanki.

Ja osobiscie spotkalem sie z odbarwionym miesem ,bardzo jasnym i wyczytalem ,ze moze to byc bo wspomniany dym w plynie jest bardzo kwasowy i poprostu zabija dzialanie azotynow w procecie peklownia. Sam nawet sprawdzalem zawartosc azotynow w solance bez domieszki dymu w plynie i wyniki na pasku mierniczym pokazywaly zawartosc azotynow w normie nawet kika dni od zapeklowania natomiast solanka z dodatkiem dymu w plynie (ktory ma ph2.5 tylko czyli kwasior) juz tego samego dnia wieczorem na pasku mierniczym nie wykrywal zawartosci azotynow! Tak jak napisalem mieso smakowo OK ,ale wyglad blady, plamy jasne., szybko traci wyglad typowy dla zapeklowanego miesa.

Uzywalem metody nastrzykiwania dodam. 

Dodatkowo zauwazylem ,ze po dodaniu tego dymu w plynie do solanki zaczal sie z tego wydobywac doslownie zolty gaz lub jakies opary ktore byly zreszto duszace!

Zaciekawil mnie ten zolty gaz i gdzies wyczylalem ,ze moze to byc nitrogen dioxide czyli po naszemu dwutlenek azotu czyli trujacy gaz grozny dla czlowieka! 

Czy ktos moze ma jakies doswiadczenie w tym temacie o moze pomoc mi to zrozumiec co za reakcje chemiczne zam zachodza? Dziekuje z gory!

 

  • Downvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20255-dym-w-plynie-dodany-do-roztworu-peklujacego/
Udostępnij na innych stronach

1. Nie napisałeś w jakiej wielkości ( waga, procent) dodałeś płynnego dymu do roztworu.

2. Dlaczego chcesz dodawać płynny dym do solanki? Ciekawość, czy nie chęć do wędzenia tradycyjnego.

3. Należy zapamiętać, że rozpuszczając sole w wodzie następuje rozkład cząsteczki azotynu  NaNO2 na jony Na+i NO2-. Ponieważ NO2 jest związkiem nie trwałym  ( szybko ulega rozkładowi ) na NO i 1/2O. Rozkład jest tym silniejszy gdy woda będzie miało niskie pH. 

Więcej www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjMiqyko4mCAxXNEhAIHW-aAlIQFnoECBUQAQ&url=https%3A%2F%2Fzpe.gov.pl%2Fpdf%2FPFdxgOsmz&usg=AOvVaw3RP1AwpguSZjiLJ_3Bklc9&opi=89978449    http://laboratoria.net/artykul/12580.html  "Dwutlenek azotu wchodząc w kontakt z wodą, wytwarza kwas azotowy i azotawy - silnie żrący, bezbarwny płyn brązowiejący w świetle...."

Musisz poczytać (warto) o sporządzaniu solanek gdzie jednym ze składników jest kwas askorbinowy. 

Kwaśne substancje stosowane do solanek należy rozcieńczyć i dopiero dodawać do solanki.

Gdybyś wiedział jak należy postępować ze składnikami solanki peklującej nie miał być problemów z uciekającym NO2.

 Ponadto szkoda, że nie zmierzyłeś pH roztworu z dymem wędzarniczym.

 

12 godzin temu, Waldemar Drozd napisał(a):

Sam nawet sprawdzalem zawartosc azotynow w solance bez domieszki dymu w plynie i wyniki na pasku mierniczym pokazywaly zawartosc azotynow w normie nawet kika dni od zapeklowania.

Czy stosowane paski dają miarodajne wyniki w słonych roztworach? Czy możesz podać link?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20255-dym-w-plynie-dodany-do-roztworu-peklujacego/#findComment-871445
Udostępnij na innych stronach

Na prosty rozum - połączyłeś proces peklowania z :w00t:  wędzeniem - to tak jakbyś pierwszego dnia wstawił naczynie z peklowanym mięsem do wędzarni i... :cool:  wędził.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20255-dym-w-plynie-dodany-do-roztworu-peklujacego/#findComment-871462
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.