pokoroboko Opublikowano 27 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Października 2023 Witam Chciałam zrobić karkówkę dojrzewającą. W środę zasypałam cukrem karkówkę, dziś minęły 2dni, powinnam mięso przepłukać i zasypać solą, według wszystkich przepisów jakie widziałam. Natomiast zapomniałam o tym etapie i wyjechałam na weekend. Proszę o pomoc, czy dodatkowe 2dni w cukrze wpłyną negatywnie ? Karkówka będzie do wyrzucenia czy nie powinno się nic stać? Dziękuję z góry za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20266-kark%C3%B3wka-dojrzewaj%C4%85ca/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Października 2023 (edytowane) 29 minut temu, pokoroboko napisał(a): W środę zasypałam cukrem karkówkę, dziś minęły 2dni, powinnam mięso przepłukać i zasypać solą, według wszystkich przepisów jakie widziałam. Przepisy o których wspominasz to gdzie widziałaś? W takiej sytuacji organoleptycznie oceń stan mięsa jak się nadaje to umyj i koniecznie poddaj obróbce termicznej. Edytowane 27 Października 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20266-kark%C3%B3wka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-872738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokoroboko Opublikowano 27 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Października 2023 11 minut temu, Grzewlod napisał(a): Przepisy o których wspominasz to gdzie widziałaś? W takiej sytuacji organoleptycznie oceń stan mięsa jak się nadaje to umyj i koniecznie poddaj obróbce termicznej. Strony internetowe, YouTube kanały z przepisami. Wszędzie jest: "zasypać cukrem na 2 doby, później przepłukać i zasypać solą na kolejne 2doby" Czyli nie ma szans by w tym cukrze leżało dłużej, aby nadawało się na dojrzewanie? dziękuję za odpowiedź, wobec tego zmienię plany i jednak wrócę do domu by zasypać solą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20266-kark%C3%B3wka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-872743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Października 2023 Oj a ja myslalam ze to jakies ciasto bedzie jak przeczytalam o cukrze , 🤔 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20266-kark%C3%B3wka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-872747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Października 2023 Jak znajdę chwilę to postaram się rozwiać Twoje wątpliwości. Tak na szybko jeśli chcesz jeszcze cokolwiek zrobić kulinarnego z karkowki to konieczna jest obróbka termiczna, żadnej wędliny dojrzewającej z niej nie zrobisz, później to opiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20266-kark%C3%B3wka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-872748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokoroboko Opublikowano 27 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Października 2023 9 minut temu, Grzewlod napisał(a): Jak znajdę chwilę to postaram się rozwiać Twoje wątpliwości. Tak na szybko jeśli chcesz jeszcze cokolwiek zrobić kulinarnego z karkowki to konieczna jest obróbka termiczna, żadnej wędliny dojrzewającej z niej nie zrobisz, później to opiszę. Chętnie się dowiem dlaczego. Już raz robiłam karkówkę w ten sposób i wszystko było okej, więc tym bardziej jestem ciekawa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20266-kark%C3%B3wka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-872750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Października 2023 To nie jest wedlina dojrzewajaca a tzw karniszowka , a po takowej jak bedzie sie mialo pecha to mozna sie pochorowsc. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20266-kark%C3%B3wka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-872756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Października 2023 (edytowane) 7 godzin temu, pokoroboko napisał(a): Strony internetowe, YouTube kanały z przepisami. Takie przepisy to wielkie pole minowe. Takim nieświadomym postępowaniem możesz narazić siebie, rodzinę i osoby konsumujące wysuszone surowe mięso, na ciężkie zatrucie i oby tylko tak się zakończyło licho nie śpi to znaczy toksyna botulinowa. Dobrze, że Trafiłaś na forum i tylko od Ciebie zależy czy będziesz chciał poznać technologię związaną z wędlinami dojrzewającymi. Link do działu poświęconego wędlinom dojrzewającym : https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/89-wędliny-dojrzewające/ Metoda którą zastosowałaś jest czymś niezrozumiały i niebezpiecznym, nawet jak coś tam wcześniej Tobie udało się wysuszyć to nie jest to wędlina jest to wysuszone surowe mięso. Żeby wykonać wędlinę dojrzewająca potrzebny jest "długi czas" w którym zajdą odpowiednie procesy zabezpieczające mięso oraz kształtujące, barwę, smak i teksturę . Żeby te procesy zaszły opracowane są odpowiednie technologie. Podstawą każdej technologii jest zabezpieczenie mięsa bakteriologicznie (wędlina musi być bezpieczna!!!). Jeżeli zachodzi jakieś podejrzenie zepsucia mięsa to lepiej jest zutylizować niż narażać życie. Przepis, który stosowałaś z pozoru wygląda bezpiecznie w końcu cukier i sól jest konserwantem musisz jednak wiedzieć, żeby sól stała się konserwantem w wędlinie to jej zawartość będzie tak wysoka, że nie zjesz cienkiego plasterka wędliny ponieważ będzie bardzo słona (nie zjadliwa), dlatego stosujemy np. peklosól. Zapoznaj się z w/w działem naprawdę warto. Edytowane 27 Października 2023 przez Grzewlod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20266-kark%C3%B3wka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-872830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokoroboko Opublikowano 28 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Października 2023 13 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Takie przepisy to wielkie pole minowe. Takim nieświadomym postępowaniem możesz narazić siebie, rodzinę i osoby konsumujące wysuszone surowe mięso, na ciężkie zatrucie i oby tylko tak się zakończyło licho nie śpi to znaczy toksyna botulinowa. Dobrze, że Trafiłaś na forum i tylko od Ciebie zależy czy będziesz chciał poznać technologię związaną z wędlinami dojrzewającymi. Link do działu poświęconego wędlinom dojrzewającym : https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/89-wędliny-dojrzewające/ Metoda którą zastosowałaś jest czymś niezrozumiały i niebezpiecznym, nawet jak coś tam wcześniej Tobie udało się wysuszyć to nie jest to wędlina jest to wysuszone surowe mięso. Żeby wykonać wędlinę dojrzewająca potrzebny jest "długi czas" w którym zajdą odpowiednie procesy zabezpieczające mięso oraz kształtujące, barwę, smak i teksturę . Żeby te procesy zaszły opracowane są odpowiednie technologie. Podstawą każdej technologii jest zabezpieczenie mięsa bakteriologicznie (wędlina musi być bezpieczna!!!). Jeżeli zachodzi jakieś podejrzenie zepsucia mięsa to lepiej jest zutylizować niż narażać życie. Przepis, który stosowałaś z pozoru wygląda bezpiecznie w końcu cukier i sól jest konserwantem musisz jednak wiedzieć, żeby sól stała się konserwantem w wędlinie to jej zawartość będzie tak wysoka, że nie zjesz cienkiego plasterka wędliny ponieważ będzie bardzo słona (nie zjadliwa), dlatego stosujemy np. peklosól. Zapoznaj się z w/w działem naprawdę warto. Bardzo dziękuję za uświadomienie i na pewno poczytam więcej na temat wędlin dojrzewających. Pozdrawiam serdecznie 😊 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20266-kark%C3%B3wka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-872909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 28 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Października 2023 W dniu 27.10.2023 o 16:34, Grzewlod napisał(a): Jak znajdę chwilę to postaram się rozwiać Twoje wątpliwości. Tak na szybko jeśli chcesz jeszcze cokolwiek zrobić kulinarnego z karkowki to konieczna jest obróbka termiczna, żadnej wędliny dojrzewającej z niej nie zrobisz, później to opiszę. A słynna na cały świat włoska coppa. Czy to nie jest przypadkiem karczek dojrzewający? Bez żadnej obróbki termicznej. Zresztą w polskich sklepach występuje produkt o nazwie "karczek dojrzewający". Bardzo smaczny, tylko drogi... Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20266-kark%C3%B3wka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-872935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 28 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Października 2023 3 minuty temu, romk napisał(a): słynna na cały świat włoska coppa. Czy to nie jest przypadkiem karczek dojrzewający? Bez żadnej obróbki termicznej. Coppa jest to wędlina dojrzewająca. Ja zaleciłem obróbkę termiczną celem ratowania cukierka karkowego pokoroboko. Coppa nie jest obrabiana termicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20266-kark%C3%B3wka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-872939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.