Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałam zrobić karkówkę dojrzewającą.

W środę zasypałam cukrem karkówkę, dziś minęły 2dni, powinnam mięso przepłukać i zasypać solą, według wszystkich przepisów jakie widziałam. Natomiast zapomniałam o tym etapie i wyjechałam na weekend. Proszę o pomoc, czy dodatkowe 2dni w cukrze wpłyną negatywnie ? Karkówka będzie do wyrzucenia czy nie powinno się nic stać? Dziękuję z góry za odpowiedzi. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20266-kark%C3%B3wka-dojrzewaj%C4%85ca/
Udostępnij na innych stronach

29 minut temu, pokoroboko napisał(a):

W środę zasypałam cukrem karkówkę, dziś minęły 2dni, powinnam mięso przepłukać i zasypać solą, według wszystkich przepisów jakie widziałam.

Przepisy o których wspominasz to gdzie widziałaś?

W takiej sytuacji organoleptycznie oceń stan mięsa jak się nadaje to umyj  i koniecznie poddaj obróbce termicznej.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20266-kark%C3%B3wka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-872738
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Przepisy o których wspominasz to gdzie widziałaś?

W takiej sytuacji organoleptycznie oceń stan mięsa jak się nadaje to umyj  i koniecznie poddaj obróbce termicznej.

Strony internetowe, YouTube kanały z przepisami.

Wszędzie jest: "zasypać cukrem na 2 doby, później przepłukać i zasypać solą na kolejne 2doby"

Czyli nie ma szans by w tym cukrze leżało dłużej, aby nadawało się na dojrzewanie?

dziękuję za odpowiedź, wobec tego zmienię plany i jednak wrócę do domu by zasypać solą :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20266-kark%C3%B3wka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-872743
Udostępnij na innych stronach

Oj a ja myslalam ze to jakies ciasto bedzie jak przeczytalam o cukrze , 🤔

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20266-kark%C3%B3wka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-872747
Udostępnij na innych stronach

Jak znajdę chwilę to postaram się rozwiać Twoje wątpliwości. Tak na szybko jeśli chcesz jeszcze cokolwiek zrobić kulinarnego z karkowki to konieczna jest obróbka termiczna, żadnej wędliny dojrzewającej z niej nie zrobisz, później to opiszę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20266-kark%C3%B3wka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-872748
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Jak znajdę chwilę to postaram się rozwiać Twoje wątpliwości. Tak na szybko jeśli chcesz jeszcze cokolwiek zrobić kulinarnego z karkowki to konieczna jest obróbka termiczna, żadnej wędliny dojrzewającej z niej nie zrobisz, później to opiszę.

Chętnie się dowiem dlaczego. Już raz robiłam karkówkę w ten sposób i wszystko było okej, więc tym bardziej jestem ciekawa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20266-kark%C3%B3wka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-872750
Udostępnij na innych stronach

To nie jest wedlina dojrzewajaca a tzw karniszowka , a po takowej jak bedzie sie mialo pecha to mozna sie pochorowsc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20266-kark%C3%B3wka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-872756
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, pokoroboko napisał(a):

Strony internetowe, YouTube kanały z przepisami.

Takie przepisy to wielkie pole minowe. Takim nieświadomym postępowaniem możesz narazić siebie, rodzinę i osoby konsumujące wysuszone surowe mięso, na ciężkie zatrucie i oby tylko tak się zakończyło licho nie śpi to znaczy toksyna botulinowa. Dobrze, że Trafiłaś na forum i tylko od Ciebie zależy czy będziesz chciał poznać technologię związaną z wędlinami dojrzewającymi. Link do działu poświęconego wędlinom dojrzewającym :

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/89-wędliny-dojrzewające/

Metoda którą zastosowałaś jest czymś niezrozumiały i niebezpiecznym, nawet jak coś tam wcześniej Tobie udało się wysuszyć to nie jest to wędlina jest to wysuszone surowe mięso. Żeby wykonać wędlinę dojrzewająca potrzebny jest "długi czas" w którym zajdą odpowiednie procesy zabezpieczające mięso oraz kształtujące, barwę, smak i teksturę . Żeby te procesy zaszły opracowane są odpowiednie technologie.  Podstawą każdej technologii jest  zabezpieczenie mięsa bakteriologicznie (wędlina musi być bezpieczna!!!). Jeżeli zachodzi jakieś podejrzenie zepsucia mięsa to lepiej jest zutylizować niż narażać życie.  Przepis, który stosowałaś z pozoru wygląda bezpiecznie w końcu cukier i sól jest konserwantem musisz jednak wiedzieć, żeby sól stała się konserwantem w wędlinie to jej zawartość będzie tak wysoka, że nie zjesz cienkiego plasterka wędliny ponieważ będzie bardzo słona (nie zjadliwa), dlatego stosujemy np. peklosól. Zapoznaj się z w/w działem naprawdę warto. 

Edytowane przez Grzewlod
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20266-kark%C3%B3wka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-872830
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Takie przepisy to wielkie pole minowe. Takim nieświadomym postępowaniem możesz narazić siebie, rodzinę i osoby konsumujące wysuszone surowe mięso, na ciężkie zatrucie i oby tylko tak się zakończyło licho nie śpi to znaczy toksyna botulinowa. Dobrze, że Trafiłaś na forum i tylko od Ciebie zależy czy będziesz chciał poznać technologię związaną z wędlinami dojrzewającymi. Link do działu poświęconego wędlinom dojrzewającym :

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/89-wędliny-dojrzewające/

Metoda którą zastosowałaś jest czymś niezrozumiały i niebezpiecznym, nawet jak coś tam wcześniej Tobie udało się wysuszyć to nie jest to wędlina jest to wysuszone surowe mięso. Żeby wykonać wędlinę dojrzewająca potrzebny jest "długi czas" w którym zajdą odpowiednie procesy zabezpieczające mięso oraz kształtujące, barwę, smak i teksturę . Żeby te procesy zaszły opracowane są odpowiednie technologie.  Podstawą każdej technologii jest  zabezpieczenie mięsa bakteriologicznie (wędlina musi być bezpieczna!!!). Jeżeli zachodzi jakieś podejrzenie zepsucia mięsa to lepiej jest zutylizować niż narażać życie.  Przepis, który stosowałaś z pozoru wygląda bezpiecznie w końcu cukier i sól jest konserwantem musisz jednak wiedzieć, żeby sól stała się konserwantem w wędlinie to jej zawartość będzie tak wysoka, że nie zjesz cienkiego plasterka wędliny ponieważ będzie bardzo słona (nie zjadliwa), dlatego stosujemy np. peklosól. Zapoznaj się z w/w działem naprawdę warto. 

Bardzo dziękuję za uświadomienie i na pewno poczytam więcej na temat wędlin dojrzewających.  Pozdrawiam serdecznie 😊

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20266-kark%C3%B3wka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-872909
Udostępnij na innych stronach

W dniu 27.10.2023 o 16:34, Grzewlod napisał(a):

Jak znajdę chwilę to postaram się rozwiać Twoje wątpliwości. Tak na szybko jeśli chcesz jeszcze cokolwiek zrobić kulinarnego z karkowki to konieczna jest obróbka termiczna, żadnej wędliny dojrzewającej z niej nie zrobisz, później to opiszę.

A słynna na cały świat włoska coppa. Czy to nie jest przypadkiem karczek dojrzewający? Bez żadnej obróbki termicznej. Zresztą w polskich sklepach występuje produkt o nazwie "karczek dojrzewający". Bardzo smaczny, tylko drogi...

Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20266-kark%C3%B3wka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-872935
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, romk napisał(a):

słynna na cały świat włoska coppa. Czy to nie jest przypadkiem karczek dojrzewający? Bez żadnej obróbki termicznej.

Coppa jest to wędlina dojrzewająca. Ja zaleciłem obróbkę termiczną celem ratowania cukierka karkowego pokoroboko. Coppa nie jest obrabiana termicznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20266-kark%C3%B3wka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-872939
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.