rstyczynski Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Listopada 2023 Bardzo ciekawa analiza historia użycia saletry przeprowadzona przez technologa obróbki mięsa z RPA. Autor załącza źródła historyczne, wykazując że pierwsze udokumentowane odkrycie transformacji saletry (azotan) w azotyn należy datować na 1891 roku. Autor przybliża, że saletra jako minerał znajdowała się w Indiach oraz Ameryce Południowej i trafiła do Europy najpierw przez jedwabny szlak a następnie przez brytyjskie i holenderskie korporacje drenujące kraje posiadające złoża. Saletra pojawia się w Europie jako składnik solanek około 1750 roku. Była stosowana wcześniej do celów militarnych. Tekst jest po angielsku, daje się ładnie czytać z Google Translate. Ufam, że powyższe wzbogaci naszą wiedzę o historii technologii konserwacji mięsa. https://earthwormexpress.com/about-meat-curing/functional-ingredients/a-concise-history-of-saltpeter Wersja opublikowana w ReseachGate: https://www.researchgate.net/publication/312372347_Saltpeter_A_Concise_History_and_the_Discovery_of_Dr_Ed_Polenske O autorze: https://za.linkedin.com/in/ebenvantonder Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20302-saletra-zwi%C4%99z%C5%82a-historia-i-odkrycie-dr-ed-polenske/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Listopada 2023 Ciekawy artykuł - dzięki za udostepnienie 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20302-saletra-zwi%C4%99z%C5%82a-historia-i-odkrycie-dr-ed-polenske/#findComment-877419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.