Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich mam pytanie odnośnie pasztetów,czemu tak właściwie robimy je z gotowanego mięsa,a nie z surowego?Drugą sprawą zawsze na czas a nie z użyciem termometru?Wydaje mi się że pasztet z surowego mięsa będzie miał więcej smaku,gdyż się nie wygotuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20309-pasztet-z-surowego-mi%C4%99sa/
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Smokerborniak napisał(a):

nie wygotuje

Mięso na pasztet parzę w temp ok 80st. Techniką obróbki cieplnej w wodzie pozbędziesz się częściowo wody z mięsa i tłuszczy płynących ( miękkich). Zrób dwa pasztety jeden z takiego samego mięsa i drugi po obróbce termicznej - porównasz.  Możesz oczywiście użyć sondy lub termometru. Ja no piekę pasztety w 160 st 4D/tzw termoobieg/ 55-60 min. Wewnątrz masz 65-70 st . Surowe musisz piec znacznie dłużej by było miękkie jak to pasztet a nie klops.

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20309-pasztet-z-surowego-mi%C4%99sa/#findComment-878290
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, Twonk napisał(a):

nazywam to pieczenią

Tak , to wtedy jest pieczeń :thumbsup:. Ma inną konsystencję niż pasztet . Surowe mięso skręcić na maszynce do konsystencji pasztetu to też sztuka ;)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20309-pasztet-z-surowego-mi%C4%99sa/#findComment-878296
Udostępnij na innych stronach

36 minut temu, Muski napisał(a):

Surowe mięso skręcić na maszynce do konsystencji pasztetu to też sztuka ;)

No jak pasztetowa chyba,2 razy na maczku.Właściwie to zrobię dwa i zobaczę.Dzięki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20309-pasztet-z-surowego-mi%C4%99sa/#findComment-878305
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, Muski napisał(a):

Pierwsze zrób na 4 mm a potem na maczku 😁

A to różnica?Bo jeżeli chodzi o wilka to spokojnie uciągnie maga 32,chcem jeszcze właśnie taki myk zrobić jak przy pasztetowej że mięso na chwile wrzucić do wędzarni zeby złapało smak dymu,w pasztetowej do słoików super się sprawdzało

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20309-pasztet-z-surowego-mi%C4%99sa/#findComment-878316
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Smokerborniak napisał(a):

A to różnica?

Też mam wilczka to wiem,  będzie po prostu szybciej i mięso w innej kulturze- ale to Twoja decyzja . No chyba, że to system Unger lub masz ślimak w wilku drobnozwojowy .

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20309-pasztet-z-surowego-mi%C4%99sa/#findComment-878339
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.