Smokerborniak Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Listopada 2023 Witam wszystkich mam pytanie odnośnie pasztetów,czemu tak właściwie robimy je z gotowanego mięsa,a nie z surowego?Drugą sprawą zawsze na czas a nie z użyciem termometru?Wydaje mi się że pasztet z surowego mięsa będzie miał więcej smaku,gdyż się nie wygotuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20309-pasztet-z-surowego-mi%C4%99sa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Listopada 2023 2 godziny temu, Smokerborniak napisał(a): nie wygotuje Mięso na pasztet parzę w temp ok 80st. Techniką obróbki cieplnej w wodzie pozbędziesz się częściowo wody z mięsa i tłuszczy płynących ( miękkich). Zrób dwa pasztety jeden z takiego samego mięsa i drugi po obróbce termicznej - porównasz. Możesz oczywiście użyć sondy lub termometru. Ja no piekę pasztety w 160 st 4D/tzw termoobieg/ 55-60 min. Wewnątrz masz 65-70 st . Surowe musisz piec znacznie dłużej by było miękkie jak to pasztet a nie klops. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20309-pasztet-z-surowego-mi%C4%99sa/#findComment-878290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Listopada 2023 Jak robię takie coś to nazywam to pieczenią. Np. pieczeń rzymska itp. O to chodzi? Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20309-pasztet-z-surowego-mi%C4%99sa/#findComment-878291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Listopada 2023 14 minut temu, Twonk napisał(a): nazywam to pieczenią Tak , to wtedy jest pieczeń . Ma inną konsystencję niż pasztet . Surowe mięso skręcić na maszynce do konsystencji pasztetu to też sztuka Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20309-pasztet-z-surowego-mi%C4%99sa/#findComment-878296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smokerborniak Opublikowano 17 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Listopada 2023 36 minut temu, Muski napisał(a): Surowe mięso skręcić na maszynce do konsystencji pasztetu to też sztuka No jak pasztetowa chyba,2 razy na maczku.Właściwie to zrobię dwa i zobaczę.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20309-pasztet-z-surowego-mi%C4%99sa/#findComment-878305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Listopada 2023 22 minuty temu, Smokerborniak napisał(a): 2 razy na maczku Pierwsze zrób na 4 mm a potem na maczku 😁 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20309-pasztet-z-surowego-mi%C4%99sa/#findComment-878314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smokerborniak Opublikowano 17 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Listopada 2023 4 minuty temu, Muski napisał(a): Pierwsze zrób na 4 mm a potem na maczku 😁 A to różnica?Bo jeżeli chodzi o wilka to spokojnie uciągnie maga 32,chcem jeszcze właśnie taki myk zrobić jak przy pasztetowej że mięso na chwile wrzucić do wędzarni zeby złapało smak dymu,w pasztetowej do słoików super się sprawdzało Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20309-pasztet-z-surowego-mi%C4%99sa/#findComment-878316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Listopada 2023 Godzinę temu, Smokerborniak napisał(a): A to różnica? Też mam wilczka to wiem, będzie po prostu szybciej i mięso w innej kulturze- ale to Twoja decyzja . No chyba, że to system Unger lub masz ślimak w wilku drobnozwojowy . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20309-pasztet-z-surowego-mi%C4%99sa/#findComment-878339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.