Maxell Opublikowano 18 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Listopada 2023 Parówki – moja ostatnia produkcja Biorąc pod uwagę spostrzeżenia własne, jak i różne uwagi wyłapane na forum (dziękuję) na próbę diametralnie zmieniłem cały nasz proces produkcyjny wyrobu parówek. Tym razem cały proces od momentu ukończenia peklowania do momentu obróbki cieplnej odbywał się w temperaturze nie przekraczającej 0 st.C. Składniki użyte do produkcji (5 kg😞 - mięso z piersi drobiowych - 1,3 kg - mięso "ciemne" z drobiu - 1,3 kg - wieprzowina kl.II - 1,2 kg - podgardle wp. - 0,9 kg - wołowina kl.I - 0,3 kg - lód - 20% w stos. do wagi mięs (mało jak na nasz mały malakserek, ale dał radę, prawie jak Bob Budowniczy) Mięsa zostały zapeklowane na sucho. Przyprawy: - pieprz – 0,5 g - gałka muszkatołowa - 1,5g - mleko w proszku – 0,5 g Opis produkcji: Po skończonym procesie peklowania wszystkie mięsa zmieliłem przez sitko 4 mm z dodatkiem lodu. Tłuszcz (podgardle) zmieliłem przez sitko 4 mm oddzielnie, bez dodatku lodu. Do zmielonego mięsa dodałem mleko w proszku i wymieszałem. Całość na noc do zamarażarki (-18st.C.) Następnego dnia zamrożone mięso ponownie przepuściłem, tym razem przez sitko 2,5 mm, podgardle ponownie oddzielnie przez 2,5 mm i na noc do zamrażarki. Kolejnego dnia zamrożone mięso (około -18..-15st.C.) pokroiłem nożem w kostkę i malaksowałem malakserem do uzyskania gładkiej masy. Oczywiście podgardle zmalaksowałem oddzielnie. UWAGA Z tak mocno zamrożonego podgardla bardzo łatwo udało mi się uzyskać kuleczki tłuszczu, konsystencją przypominające roztarty styropian, idealnie nadające się do np. salami. Zmalaksowane mięsa i podgardle, ciągle o temp. dużo poniżej 0st.C. (pod palcami w mięsie czuć było ziarenka lodu, wielkości grubo zmielonego pieprzu) wymieszałem już ręcznie, korzystając z porady Eanny, aby na rękę założyć wełnianą rękawiczkę, a na to rękawicę gumową. Potem oczywiście nadziewanie, osadzanie, osuszanie, wędzenie, parzenie i studzenie. Wynik przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania! Po raz pierwszy udało nam się uzyskać wyrób o takiej "prawdziwej, parówkowej" konsystencji! Dzieciaki wcinają JAK GUPIE! PS. Po przeliczeniu szacunkowa zawartość tłuszczu w tej parówce, to ok. 25%.... Mało nie ? Jak chuda kiełbasa. Smacznego: BonAir Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20317-par%C3%B3wki-bonaira-%E2%80%93-moja-ostatnia-produkcja/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reda Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Listopada 2023 "- mleko w proszku – 0,5 g" Przepraszam, ale czy to nie pomyłka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20317-par%C3%B3wki-bonaira-%E2%80%93-moja-ostatnia-produkcja/#findComment-878775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Listopada 2023 41 minut temu, reda napisał(a): Przepraszam, ale czy to nie pomyłka? Nie ,nie pomyłka. Niektórzy dodają dla lepszego utrzymania wody w wyrobie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20317-par%C3%B3wki-bonaira-%E2%80%93-moja-ostatnia-produkcja/#findComment-878782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Listopada 2023 2 godziny temu, reda napisał(a): "- mleko w proszku – 0,5 g" Przepraszam, ale czy to nie pomyłka? Jest to ilość na 1kg mięsnego wkładu. Mleko sprzyja stabilności emulsji, jaką powinien być wsad parówkowy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20317-par%C3%B3wki-bonaira-%E2%80%93-moja-ostatnia-produkcja/#findComment-878800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reda Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Listopada 2023 (edytowane) Dzięki wszystkim, ale po prostu zasugerowałem się skromną ilością tego mleka, w porównaniu do innych przepisów, także w porównaniu z oryginalnym przepisem gdzie mleka przy identycznym wsadzie było 5g pieprzu 5g i gałki 1,5g (i tu też zagwozdka bo wynikałoby z przepisu, że dotyczy ta ilość całego wsadu), czyli na kg wyszłoby 1g pieprzu/1g mleka/0,5g gałki. Ale skoro Autor ( a nie jest to autor przez małe "a")uzyskał taki efekt to nie ma innej możliwości jak powtórzyć przepis i sprawdzić organoleptycznie, a dobór przypraw typu pieprz i gałka jest sprawą indywidualną (gałki 1,5 g/kg?). Edytowane 19 Listopada 2023 przez reda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20317-par%C3%B3wki-bonaira-%E2%80%93-moja-ostatnia-produkcja/#findComment-878869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cogito36 Opublikowano 4 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Marca 2024 czy mleko można zastąpić czymś innym ? (nietolerancja białka mleka ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20317-par%C3%B3wki-bonaira-%E2%80%93-moja-ostatnia-produkcja/#findComment-907671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Marca 2024 19 minut temu, cogito36 napisał(a): czy mleko można zastąpić czymś innym ? (nietolerancja białka mleka ) Mleko można pominąć. W celu poprawienia kleistości masy parówkowej, wołowinę kl I. proszę zastąpić pręgą wołową lub wołowymi policzkami. Dobrą emulsję można uzyskać bez dodatku mleka Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20317-par%C3%B3wki-bonaira-%E2%80%93-moja-ostatnia-produkcja/#findComment-907674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.