Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę zakupić maszynkę 32, alfa i mam pytanie jakie sitka zakupić do kompletu na początek zabawy w masarza. Kręcenie 8-ką już mnie znudziło. Założę oczywiście napęd elektr. Zakupię chyba we Wręczycy, u producenta sitek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2048-podstawowy-sprz%C4%99t/
Udostępnij na innych stronach

Chcę zakupić maszynkę 32, alfa i mam pytanie jakie sitka zakupić do kompletu na początek zabawy w masarza. Kręcenie 8-ką już mnie znudziło. Założę oczywiście napęd elektr. Zakupię chyba we Wręczycy, u producenta sitek.

Cześć

tu masz: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435

link do kiełbasy Dziadka, spisz ze zdjęć rozmiary siatek i jak na początek to wystarczy.

Nie ma co szaleć. Polecam kupić z 3 noże. Ja mam do każdej z siatek osobny, pracuje na jednej określonej stronie siatki, taki komplecik. Podobno mniej się tępią i lepiej spasowują. Jak narazie się to sprawdza.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2048-podstawowy-sprz%C4%99t/#findComment-48800
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kochani poradzci gdzie kupić wanna emaliowaną do wyrobu-mieszania mięsa na wędliny najlepsza moim zdanie bylaby w granicach 50 l pojemności.

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pozdrawiam jasiu52

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2048-podstawowy-sprz%C4%99t/#findComment-55510
Udostępnij na innych stronach

Podstawowe siatki które używam to

Siatka 2-3 mm -pasztety, mięsa ścięgniste na masę wiążącą

Siatka 5 mm .- Rozmiar uniwersalny . mięsa na kotlety. lub mięsa ścięgniste na masę wiążącą, ale trzeba 2 razy mielić , mięsa na mielonki typu luncheon meat, czasami tłuszcz drobny twardy

Siatka 6 mm - tłuszcz drobny, mięsa drobne na wyroby typu luncheon meat, wp kl II B

Siatka 8 mm - Mięsa na kiełbasy najczęściej wp kl II B ,wp kl II A

Siatka 10 mm- Mięsa na kiełbasy wp kl II A lub czasami wp kl I, woł kl I

Siatka 12 mm - wp kl I, woł kl I

Siatka 14 mm - wp kl I woł kl I

Siatka 16 mm - wp kl I

siatka 18 mm - wp kl I

Szarpak - - wp kl I, woł kl I - kiełbasy grubo rozdrobnione typu krakowska parz. szynkowe

Wszystko zależy jakie chcesz mieć rozdrobnienie. Redukując tą całą gamę siatek Możesz zejść na trzy rozmiary 5 mm 8 mm 12 mm

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2048-podstawowy-sprz%C4%99t/#findComment-55516
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Kochani poradzci gdzie kupić wanna emaliowaną do wyrobu-mieszania mięsa na wędliny najlepsza moim zdanie bylaby w granicach 50 l pojemności.

Bastisz, a ty co? Już masową produkcję zaczynasz? :grin: :grin:

Ręcami to w takiej wielkiej balii będzie ciężko :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2048-podstawowy-sprz%C4%99t/#findComment-55518
Udostępnij na innych stronach

Paweł czy ja wiem że za duża przy mieszaniu 30 kg mięska to raczej wygodna,mam starą mniej więcej o takim litrażu i jest bardzo wygodna.

 

..................................................................................................................

Pozdrawiam jasiu52 :wink:

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2048-podstawowy-sprz%C4%99t/#findComment-55521
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Ja mam taką 30 litrową plastikową, której głównie do kaszanki używam, jak na raz robię około 20 kg, i to fakt, jest wygodna :grin: :grin: :grin: Pewnie jakbym robił więcej, to też musiałbym poszukać czegoś większego :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2048-podstawowy-sprz%C4%99t/#findComment-55524
Udostępnij na innych stronach

Proponuję plastikowy pojemnik 50 l z przykryciem do celów spożywczych jako uniwersalny pojemnik również do peklowania dla średniej ilości wyrobów 30 do 40 kg.
www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2048-podstawowy-sprz%C4%99t/#findComment-55526
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Kochani poradzci gdzie kupić wanna emaliowaną do wyrobu-mieszania mięsa na wędliny najlepsza moim zdanie bylaby w granicach 50 l pojemności.

Ja dorobiłem się dwóch garnków gastronomicznych z nierdzewki 30 i 60 litrów i jestem z tego bardzo zadowolony . Stosuję do gotowania mieszania i peklowania . Gdyby co to z większego się nie wyleje :smile: Jeszcze w rezerwie mam wanienkę plastikową od kąpieli synusia pierworodnego która ma 35 lat , bardzo dobrze się w niej miesza kaszaneczkę bo ta wanienka nie ma kancików :smile:

 

Ja takiej wanienki dawno nie widziałem , może Olkusz to jeszcze produkuje :question: Poszperaj w internecie .

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2048-podstawowy-sprz%C4%99t/#findComment-55533
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

No toż ja właśnie o takiej wanience piszę :lol: Moja jest żółta :lol:

A moja pomarańczowa :lol:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2048-podstawowy-sprz%C4%99t/#findComment-55538
Udostępnij na innych stronach

Ja dorobiłem się dwóch garnków gastronomicznych z nierdzewki 30 i 60 litrów

Ceny dużych garnków gastronomicznych z nierdzewki oscylują pomiędzy 600-800 zł a ja dzisiaj znalazłem na rynku garnek 60l za 140 zł (sprzedający jednak poinformował mnie, że jest zrobiony z "tej cienkiej blachy"

Czy warto tym sobie zawracać głowę czy lepiej kupić zwykły emaliowany ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2048-podstawowy-sprz%C4%99t/#findComment-55599
Udostępnij na innych stronach

Ja dorobiłem się dwóch garnków gastronomicznych z nierdzewki 30 i 60 litrów

Ceny dużych garnków gastronomicznych z nierdzewki oscylują pomiędzy 600-800 zł a ja dzisiaj znalazłem na rynku garnek 60l za 140 zł (sprzedający jednak poinformował mnie, że jest zrobiony z "tej cienkiej blachy"

Czy warto tym sobie zawracać głowę czy lepiej kupić zwykły emaliowany ?

Straszny,mam dwa takie srebrne garnki właśnie z tej cienkiej blachy,dostałam w prezencie,bo sama na pewno bym nie kupiła.Te garnki nadają się tylko do gotowania wody,bo herbatę to mogą już przypalić :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2048-podstawowy-sprz%C4%99t/#findComment-55601
Udostępnij na innych stronach

Witam Straszny wszystko zależy od tego do czego będziesz go używał, ja do parzenia mam garnek który przypomina mi takie jak były używane za moich czasów w armii niby z aluminium ale nie do końca gruba ścianka, natomiast do mieszania miałem emaliowaną owalną wanienkę ale ze starości zrobiła się dziura i szukam takiej samej bo jest bardzo wygodna. Słyszałem kilka razy że odradzają tych garnków z tej niby cienkiej nierdzewnej blachy.

..................................................................................................................................

jasiu52

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2048-podstawowy-sprz%C4%99t/#findComment-55605
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Czy warto tym sobie zawracać głowę czy lepiej kupić zwykły emaliowany ?

 

Ja z cienkiej blachy to mam 10l i jak gotuję dziesięć golonek to się już wygina . Gastronomiczny jest o tyle dobry że jest praktycznie dożywotni ale jednak stosunkowo drogi . Emaliowany też długo wytrzyma , jeden warunek należy uważać żeby nie obić .

 

Nie wiem jak w tym roku , ale zeszłego taki emaliowany chyba 30-40 litrowy to widziałem w sklepie

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2048-podstawowy-sprz%C4%99t/#findComment-55614
Udostępnij na innych stronach

Tylko,że emaliowane też robią oszczędnościowe z bardzo cienkiej blachy. Mój kolega taki zamówił na odległość bez oglądania. Jak go podniósł to był 3 razy lżejszy od starego garnka.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2048-podstawowy-sprz%C4%99t/#findComment-55616
Udostępnij na innych stronach

garnek 60l za 140 zł

Sprawdź czy uszy są solidnie zamocowane.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2048-podstawowy-sprz%C4%99t/#findComment-55622
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.