lukasosd Opublikowano 1 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Lutego 2024 Cześć! Jestem nowy w temacie tyndalizacji jedzenia w słoikach 🙂 Czytałem różne artykuły na tym forum i oglądałem różne filmiki na YouTube, ale chciałbym jednak zapytać tutaj o wasze doświadczenie. Starałem się przeszukać forum i odnalazłem kilka artykułów, ale nie odpowiadają na moje pytania: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10942-przetwory-mięsne-w-wekach/#comment-398228 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10942-przetwory-mięsne-w-wekach/#comment-398228 1. Co myślicie o tyndalizacji w piekarniku? 1.1. Czy może uszkodzić gumę na zakrętkach? 1.2. Czy odwracać słoiki do góry dnem po upływie czasu pasteryzacji? Z informacji które udało mi się dotychczas uzyskać wynika, że temperatura powinna wynosić 100 stopni a czas w zależności od wielkości słoików. 1.3. Nurtuje mnie jednak pytanie co w przypadku dużej ilości słoików, jaki powinien być czas? 1h - pierwszego dnia, 45min - drugiego dnia, 30min - trzeciego dnia? 1.4. W jaki sposób schładzać słoiki po ich wyciągnięciu z piekarnika? 2. Czy można dodawać cebulę i czosnek? Słyszałem, że fermentują i mogą powodować rozszczelnienie, ale w składzie komercyjnych słoików są więc już sam nie wiem.. 2.1. Czy granulowany czosnek/cebula coś zmieni? 2.2. Jeżeli lepiej ich nie dodawać, czym najlepiej je zastąpić żeby zachować polepszyć smak? Z informacji które udało mi się uzyskać wynika, że słoiki po tyndalizacji mogą stać w ciemnym i chłodnym miejscu(poniżej 20stopni) nawet 6 miesięcy. Mieszkam na codzień blisko równika gdzie niestety nie jestem w stanie znaleźć takiego miejsca. 3. Czy w takim razie zostaje mi tylko lodówka? 3.1. Jeżeli będę przechowywał słoiki po tyndalizacji w lodówce, jaki będzie ich termin ważności? 3.2. Jeżeli będę przechowywał je poza lodówką w temperaturze ~30 stopni, jaki będzie ich termin ważności? 3.3. Czy jeżeli wyjmę je z lodówki na kilka dni do temperatury ~30 stopni to czy może to spowodować rozszczelnienie, zepsucie lub skrócenie terminu ważności? Z tego co wiem są dwie metody tyndalizacji, w garnku z wodą i piekarniku. 4. Czy są jeszcze jakieś inne metody? 4.1. Która z metod jest najbardziej ekonomiczna(zużycie wody/energii) w przypadku dużej ilości słoików? 5. Czy są jakieś typowe błędy początkującego na które należy zwrócić uwagę? Z góry dziękuję za odpowiedzi i informacje 😉 P.S. Jeżeli są gdzieś na tym forum są tematy dotyczące moich pytań bardzo bym prosił o linki i przepraszam za powielanie tych samych tematów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20521-tyndalizacja-jedzenia-w-s%C5%82oikach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasosd Opublikowano 2 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Lutego 2024 Mam jeszcze jedno pytanie. 6. Jak wygląda sprawa z sosami na bazie śmietany? Jak to wpływa na termin ważności i smak przy dłuższym przechowywaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20521-tyndalizacja-jedzenia-w-s%C5%82oikach/#findComment-898805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 2 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Lutego 2024 Cóż, pytasz o podstawy które były setki razy wałkowane na forum, wystarczy trochę poświęcić czasu na czytanie i szybko znajdziesz odpowiedzi na nurtujące cię pytania. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20521-tyndalizacja-jedzenia-w-s%C5%82oikach/#findComment-898888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Lutego 2024 20 godzin temu, lukasosd napisał(a): Mieszkam na codzień blisko równika gdzie niestety nie jestem w stanie znaleźć takiego miejsca. W tym przypadku należy sie zastanowić, czy warto zabezpieczać żywność trzykrotną pasteryzacją (tyndalizacja)? Polecam sterylizację przy założeniu współczynnika sterylizacji Fo > 8. 1 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20521-tyndalizacja-jedzenia-w-s%C5%82oikach/#findComment-898990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 2 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Lutego 2024 Zakrętki słoikowe posiadają wewnątrz szkodliwy plastik.Dlatego kontakt z gorącą żywnością nie jest wskazany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20521-tyndalizacja-jedzenia-w-s%C5%82oikach/#findComment-899035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano 16 Marca Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Marca A jak z puszkami? Mikroplastik atakuje nas z różnych stron i wielu z nas spożywa go dużo z wodą "mineralną" w petach. Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni A piję wodę z filtra RO od trzydziestu prawie lat i myślę, że plastikowe rurki dobrze już pokryły się osadem i nie puszczają mikroplasiku. Nie ulegam presji przeglądów co rok. Co jakiś czas robię test lusterka: na czyste lusterko daję kroplę wody z kranu i drugą po filtrze - po odparowaniu widać różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20521-tyndalizacja-jedzenia-w-s%C5%82oikach/#findComment-1000318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.