Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. To mój pierwszy post tutaj. Arek jestem, miło mi 😉 Mój wyrób to szynka wieprzowa ok. 1.5kg peklowana na mokro w zalewie z soli peklowanej i przypraw. Leżakowała na balkonie w metalowym garnku, pod przykryciem, całkowicie pokryta zalewą 9 dni w temperaturze 0-8°. Niestety z braku podstawowej wiedzy nie była nakuwana ani nastrzykiwana zalewą....ostatecznie została upieczona w zwykłym piekarniku w temperaturze 180° w dwie godziny. Smakuje bardzo dobrze, ale ma duże szare oczko widoczne na zdjęciu...czy jest do wyrzucenia natychmiast czy można na spokojnie ją zjeść w ciągu najbliższego tygodnia?

 

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi 👋🙂

IMG_20240211_200458.jpg

IMG_20240211_200505.jpg

IMG_20240211_200605.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20550-szare-oczko/
Udostępnij na innych stronach

Możesz zjeść, ale postaraj się to zrobić w pierwszej kolejności.

Szynka nie była dopeklowana:

- brak nastrzyku,

- nie wiadomo jakie stężenie solanki,

- zbyt duże wahania temperatury peklowania, co nie pozwala na ustalenie tej, która panowała przez większość czasu. W temperaturach ok. 0 st.C peklowanie zostaje zahamowane.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20550-szare-oczko/#findComment-901604
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Crouchu napisał(a):

 Arek jestem, miło mi

Mnie też. Też jestem Arek i zapytam czemu bez nastrzyku. Zjeść możesz , ale szybciutko.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20550-szare-oczko/#findComment-901631
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.