Maxell Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgodnie z obietnicą, przedstawiam obowiązującą klasyfikacje mięsa wg skali EUROP: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2060-europ-klasyfikacja-mi%C4%99sa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Do poprzedniego postu dodam trochę informacji ze starszych klasyfikacji, by łatwiej było wszystko zrozumieć: W starych recepturach występuje inna klasyfikacja mięs drobnych wołowych nie wiem czy wszyscy ją znają . W latach 60-tych pracowałem na peklowni więc przybliżę ją, jaka obowiązywała w tym zakładzie . A trzeba było się nabiegać i naczytać by potrzebne klasy mięsa wydać do produkcji wędlin . 1 Mięso woł kl I nie ścięgniste ---------- obecnie mięso woł kl I - mięso pochodzące z bydła młodego jałówek, wolców i byczków 2 Mięso woł. ścięg. kl I ,,J’’ -------- mięso z jałówek, wolców i byczków kl I 3 Mięso woł .ścięg. kl II ,,J’’-------- mięso z jałówek , wolców i byczków kl II 4 Mięso woł. kl I -----------------------mięso z krów kl I 5.Mięso woł kl II -----------------------mięso z krów kl II 6 Mięso woł kl III ----------------------mięso z krów kl III Obecnie poz. 2-6 -----Mięso woł kl II 7 Mięso woł kl IV ------------------------Obecnie mięso woł kl III 8 Mięso woł kl V --------------------------Obecnie mięso woł kl IV Wniosek dobra klasyfikacja lepsze wędliny dawniej PozdrawiamDziadek Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2060-europ-klasyfikacja-mi%C4%99sa/#findComment-49167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Dla uzupełnienia wypowiedzi Dziadka dodam troche danych pozwalających rozszyfrować nazewnictwo: Nomenklatura obowiązująca poprzednio w skupie zwierząt rzeźnych i w zakładach mięsnych Trzoda chlewna Ze względu na przeznaczenie dzieli się na: — świnie rzeźne białe — są to osobniki wszystkich typów użytkowych z wyjątkiem świń bekonowych, — świnie szynkowe — są to świnie białe, z których szynki i łopatki przeznacza się do produkcji szynek w puszkach, — świnie bekonowe — są to świnie ras szlachetnych, białe, dobrze umięśnione, o określonym wieku, masie i cechach morfologicznych. Podział trzody chlewnej ze względu na wiek i masę: — prosięta — osobniki młode obu płci, o masie do 25 kg, — warchlaki — osobniki obu płci, o masie 25—80 kg, — świnie białe — osobniki obu płci, o masie większej niż 80 kg. Podział trzody chlewnej ze względu na płeć: — loszka (maciorka) jest to młoda samica, która nie miała potomstwa (małe sutki), — locha (maciora) pierwiastka — samica, która dała tylko jeden miot prosiąt, — locha (maciora) wieloródka — samica, która miała dwa lub więcej miotów prosiąt, — wieprz — osobnik płci męskiej, kastrowany przed osiągnięciem dojrzałości płciowej, — knur — samiec niekastrowany, ma kły i tarcze łopatkowe, — późny kastrat — osobnik męski, wykastrowany po osiągnięciu dojrzałości płciowej, uprzednio używany do rozpłodu, —wnęter — osobnik płci męskiej, u którego jedno lub dwa jądra pozostały w jamie brzusznej. Bydło Ze względu na wiek i masę dzieli się na: — cielęta — osobniki obu płci w wieku ponad 10 dni (do 21 dni), karmione mlekiem, — młodzież (żarłaki, bukaty) — osobniki obu płci o masie do 200 kg, które z pokarmu mlecznego przeszły na pokarm roślinny, — jałówki rzeźne — osobniki płci żeńskiej, które się jeszcze nie ocieliły, o masie większej niż 200 kg, — byczki rzeźne — osobniki płci męskiej o masie 200—300 kg, — wolce rzeźne — osobniki płci męskiej, kastrowane za młodu, nie używane do pracy, o masie większej niż 200 kg, — krowy rzeźne — osobniki płci żeńskiej, które wydały potomstwo, — buhaje rzeźne — osobniki płci męskiej o masie większej niż 300 kg, — woły rzeźne — osobniki płci męskiej, wykastrowane, używane jako siła pociągowa. Owce Z uwagi na wiek i płeć, dzielą się na: — jagnięta rzeźne — osobniki obu płci w wieku poniżej 1 roku (jarliczki), — skopy rzeźne — osobniki płci męskiej, wykastrowane, — owce (maciorki) — osobniki płci żeńskiej w wieku powyżej 1 roku, — tryki rzeźne — osobniki płci męskiej, niekastrowane, w wieku powyżej 1 roku. Kozy Ze względu na wiek i płeć, dzieli się na: — koźlęta rzeźne (skoczki) — żarłaki kozie, osobniki obu płci, poniżej 1 roku życia, — kozy (maciorki) rzeźne — osobniki płci żeńskiej, poniżej 1 roku życia, — kozły (capy) — osobniki męskie. Konie W zależności od stopnia utuczenia dzieli się je tylko na klasy jakościowe. prof. dr Wincent Pezacki, Technologia mięsa, (praca zbiorowa) Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2060-europ-klasyfikacja-mi%C4%99sa/#findComment-49169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Dodam jeszcze że przy bydle do Jotek zaliczano niekiedy pierwiastki . PozdrawiamDziadek Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2060-europ-klasyfikacja-mi%C4%99sa/#findComment-49170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zemat - pisał Wysłany: Czw Maj 31, 2007 2:33 pm Klasyfikacja poubojowa wołowiny http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1153 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2060-europ-klasyfikacja-mi%C4%99sa/#findComment-49172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Witam! Małe sprostowanie do powyższych postów , a konkretnie klasyfikacja mięsa wieprzowego! W chwili obecnej do wieprzowiny zaliczamy dodatkowo klasę S zawartość mięsa powyżej 60 % Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2060-europ-klasyfikacja-mi%C4%99sa/#findComment-49192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Masz rację. Rozwinięcie tematu jest tutaj Wysłany: Czw Maj 31, 2007 9:44 am Udział procentowy w półtuszyhttp://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1151 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2060-europ-klasyfikacja-mi%C4%99sa/#findComment-49202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.