Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego do kiełbas trwałych nie powinno sie dodawać środków wiążących wodę (emulsje ze skórek, haminy itp)?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2072-pytanie/
Udostępnij na innych stronach

Bo w wodzie są warunki sprzyjajace rozwojowi bakterii ?

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2072-pytanie/#findComment-49273
Udostępnij na innych stronach

To jasne, ale co dalej? :wink: Przecież środki wiążące ewentualnie dodane ładnie by ją związały. Np. sprawa rozsypywania sie kiełbas itp.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2072-pytanie/#findComment-49276
Udostępnij na innych stronach

A istnieje jakieś dalej? Dodatek w/w składników obniża trwałość, gdyż wiążą one wodę, a to powoduje podatność kiełbasy na namnażanie się bakterii, może pleśni. Niezbyt związana kiełbasa łatwiej wysycha, równiej na całym przekroju.

 

Nieprawdą jest, że kiełbasa robi się zbyt dobra i przez to nikt nie może ocenić trwałości, bo ją zje zbyt szybko.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2072-pytanie/#findComment-49277
Udostępnij na innych stronach

Jasne że jest nieprawdą.

Początek super. Teraz jeszcze powiedz, dlaczego w takim razie kiełbasy takie sie nam nie rozsypują. Są zwięzłe i pięknie dają się kroić nawet na bardzo cieniutkie plasterczki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2072-pytanie/#findComment-49279
Udostępnij na innych stronach

Początek super.

Zaraz? Zakończenie też mi się podoba!

 

Muszę coś improwizować, bo nie wiem na pewno: w kiełbasie podsuszonej jest wystarczajaco dużo kleju by się nie rozsypywała, ale jeśli ma być zwięzla w stanie świeżo-mokrym, to trzeba jej pomóc dopingiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2072-pytanie/#findComment-49280
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dobrze. :wink:

Przy produkcji kiełbas surowych trwałych dodatek mas wiążących jest zbędny, ponieważ rozdrobnione mięso w tych kiełbasach podczas osuszania i wędzenia staje się zwięzłe, spoiste, dzięki czemu kiełbasa taka nadaje się do krojenia.

Dodatek substancji wiążących w kiełbasach surowych trwałych zatyka pory masy mięsnej, a odciągając równocześnie wodę z włókien mięśniowych, powoduje zwiększoną wilgotność kiełbas i zmniejszenie przez to ich trwałości.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2072-pytanie/#findComment-49283
Udostępnij na innych stronach

Dyskusja toczy się o kiełbasach trwałych a pytanie jest trochę podstępne . Odpowiedz jest prosta należy tylko prześledzić proces produkcji tych kiełbas. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2072-pytanie/#findComment-49286
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.