Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Wczoraj zapeklowalem-solilem mieso uzylem 10%peklosoli i 90 soli i dzisaj niezbyt mi to wyglada czy to normalne dodam ze zeberka u gory zostaly wykrojone z tego samego baczku i zostaly tylko zasolone dla porownania sa ladne czerwone natomiast mieso sinieja .

Nigdy z miesem solonym niemialem problemu zawsze wygladalo ladnie nawet po 3 dniach

Co z tym zrobic?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2074-czy-tak-powinno-wygladac-mieso/
Udostępnij na innych stronach

Mięso które ma kontakt z powietrzem będzie sine ale to pod spodem bez dostępu powietrza powinno być różowe.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2074-czy-tak-powinno-wygladac-mieso/#findComment-49333
Udostępnij na innych stronach

Mięso które ma kontakt z powietrzem będzie sine ale to pod spodem bez dostępu powietrza powinno być różowe.

A te zeberka lezaly na samej gorze i sa czerwone

a mieso i podspodem jast sinawe

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2074-czy-tak-powinno-wygladac-mieso/#findComment-49337
Udostępnij na innych stronach

Podczas ostatniego peklowania takie zjawisko miałem na baleronie, początkowo nawet troszkę okrawałem te

sine kawałki. Doszedłem jednak do wniosku, że jeśli zapach jest prawidłowy i zalewa też nie mętnieje to "tak musi być" ;)

Mięso po uwedzeniu wyglądało normalnie i normalnie smakowało :)

Nadal także żyję i czuję się nieźle :grin:

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2074-czy-tak-powinno-wygladac-mieso/#findComment-49338
Udostępnij na innych stronach

dodam ze zeberka u gory zostaly wykrojone z tego samego baczku i zostaly tylko zasolone dla porownania sa ladne czerwone

jednak po obróbce termicznej sytuacja się odwróci (choć w tym przypadku niekoniecznie bo elementy mają ze sobą kontakt)

w wyniku reakcji chemicznych, potraktowane peklosolą mięso, na powierzchni która ma dostęp do powietrza zmienia barwę na siną, sama sól nie wywołuje tego efektu - podnieś kawałek mięsa "na peklosoli" a zauważysz że od spodu jest silnie czerwone.

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2074-czy-tak-powinno-wygladac-mieso/#findComment-49343
Udostępnij na innych stronach

10% peklosoli i 90% soli - to wg mnie mieszanka zbyt uboga w azotyny. Może dlatego mięsko nie jest czerwone. Oszczędzając peklosól daje się ją pól na pół z solą, a przecież pekluje się w samej peklosoli.

Myślę, że nikt nie pomylił tu saletry z peklosolą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2074-czy-tak-powinno-wygladac-mieso/#findComment-49362
Udostępnij na innych stronach

10% peklosoli i 90% soli - to wg mnie mieszanka zbyt uboga w azotyny. Może dlatego mięsko nie jest czerwone. Oszczędzając peklosól daje się ją pól na pół z solą, a przecież pekluje się w samej peklosoli.

Myślę, że nikt nie pomylił tu saletry z peklosolą.

Mysle i wiem z doswiadczenia ze solone mieso zawsze mialem czerwone mialo lepszy kolor jak poczatkowy i do porownania dalem zeberka tylko solone stad bylo moje pytanie czy to normalne zeby sinialo poniewarz nie dawalem jeszcze peklosoli do wyrobow a 10 % jak widac dalo juz jakis skutek poza tym do kielbasy niepotrzeba az tyle nitrytu szczegulnie jak i tak codziennie mamy go pod dostatkiem w prawie kazdym produkcie wiec moim dzieciom chce troche zredukowac chemie w organizmie.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2074-czy-tak-powinno-wygladac-mieso/#findComment-49390
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.