marcus Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Witam . Wczoraj zapeklowalem-solilem mieso uzylem 10%peklosoli i 90 soli i dzisaj niezbyt mi to wyglada czy to normalne dodam ze zeberka u gory zostaly wykrojone z tego samego baczku i zostaly tylko zasolone dla porownania sa ladne czerwone natomiast mieso sinieja . Nigdy z miesem solonym niemialem problemu zawsze wygladalo ladnie nawet po 3 dniach Co z tym zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2074-czy-tak-powinno-wygladac-mieso/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Mięso które ma kontakt z powietrzem będzie sine ale to pod spodem bez dostępu powietrza powinno być różowe. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2074-czy-tak-powinno-wygladac-mieso/#findComment-49333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Mięso które ma kontakt z powietrzem będzie sine ale to pod spodem bez dostępu powietrza powinno być różowe. A te zeberka lezaly na samej gorze i sa czerwone a mieso i podspodem jast sinawe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2074-czy-tak-powinno-wygladac-mieso/#findComment-49337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Podczas ostatniego peklowania takie zjawisko miałem na baleronie, początkowo nawet troszkę okrawałem te sine kawałki. Doszedłem jednak do wniosku, że jeśli zapach jest prawidłowy i zalewa też nie mętnieje to "tak musi być" Mięso po uwedzeniu wyglądało normalnie i normalnie smakowało Nadal także żyję i czuję się nieźle :grin: Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2074-czy-tak-powinno-wygladac-mieso/#findComment-49338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Grudnia 2008 dodam ze zeberka u gory zostaly wykrojone z tego samego baczku i zostaly tylko zasolone dla porownania sa ladne czerwonejednak po obróbce termicznej sytuacja się odwróci (choć w tym przypadku niekoniecznie bo elementy mają ze sobą kontakt) w wyniku reakcji chemicznych, potraktowane peklosolą mięso, na powierzchni która ma dostęp do powietrza zmienia barwę na siną, sama sól nie wywołuje tego efektu - podnieś kawałek mięsa "na peklosoli" a zauważysz że od spodu jest silnie czerwone. Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2074-czy-tak-powinno-wygladac-mieso/#findComment-49343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Dziekuje juz jestem spokojniejszy a jutro kielbaska w mojej nowej wedzarni balkonowej :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2074-czy-tak-powinno-wygladac-mieso/#findComment-49346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Grudnia 2008 10% peklosoli i 90% soli - to wg mnie mieszanka zbyt uboga w azotyny. Może dlatego mięsko nie jest czerwone. Oszczędzając peklosól daje się ją pól na pół z solą, a przecież pekluje się w samej peklosoli. Myślę, że nikt nie pomylił tu saletry z peklosolą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2074-czy-tak-powinno-wygladac-mieso/#findComment-49362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Grudnia 2008 10% peklosoli i 90% soli - to wg mnie mieszanka zbyt uboga w azotyny. Może dlatego mięsko nie jest czerwone. Oszczędzając peklosól daje się ją pól na pół z solą, a przecież pekluje się w samej peklosoli. Myślę, że nikt nie pomylił tu saletry z peklosolą. Mysle i wiem z doswiadczenia ze solone mieso zawsze mialem czerwone mialo lepszy kolor jak poczatkowy i do porownania dalem zeberka tylko solone stad bylo moje pytanie czy to normalne zeby sinialo poniewarz nie dawalem jeszcze peklosoli do wyrobow a 10 % jak widac dalo juz jakis skutek poza tym do kielbasy niepotrzeba az tyle nitrytu szczegulnie jak i tak codziennie mamy go pod dostatkiem w prawie kazdym produkcie wiec moim dzieciom chce troche zredukowac chemie w organizmie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2074-czy-tak-powinno-wygladac-mieso/#findComment-49390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.