Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, MariuszB napisał(a):

PS. Wędziłaś ze skórą?

Tak

 

3 minuty temu, wawaldek11 napisał(a):

Gdzie kupujesz słoninę? Gruba jest?

Mi załatwił jeden z naszych Braciszków. 

W najchudszym miejscu (z tego co pamiętam) miała 5 cm.

W sklepie to tylko wychudzone blondynki. 😡

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990155
Udostępnij na innych stronach

Zamawiam w prywatnym masarniczym sklepie, czekam czasami dwa, trzy tygodnie na słoninę odpowiedniej grubości, a że czas mnie nie goni więc dla mnie to nie problem.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990156
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, mamuśka napisał(a):
47 minut temu, MariuszB napisał(a):

PS. Wędziłaś ze skórą?

Tak

Więc robiąc np. grochówkę wywar gotuj z dodatkiem tych skórek, na finał oprócz majeranku (mam swój) dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek a poznasz nowy smak zupy 🙂 

  • Upvote 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990157
Udostępnij na innych stronach

Tak do głowy mi przyszło.

Jakby taką skórkę uwędzoną ugotować, wywar ostudzić i nim zastąpić część (a może całość) wody do wyrobu chleba.

Ciekawe jakby to smakowało.

Oj, dużo jeszcze przede mną.:clap:

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990160
Udostępnij na innych stronach

Teraz, mamuśka napisał(a):

Tak do głowy mi przyszło.

Jakby taką skórkę uwędzoną ugotować, wywar ostudzić i nim zastąpić część (a może całość) wody do wyrobu chleba.

Ciekawe jakby to smakowało.

Oj, dużo jeszcze przede mną.:clap:

Masz odwagę, masz smak więc przed tobą otwarta droga do eksperymentów, a dopóki nie spróbujesz to nie dowiesz się jak może smakować chleb z nutką wędzonki.

  • Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990163
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, mamuśka napisał(a):

- 8:00 dokarmiam zakwas

- 18:00 zakwas ma dużo bąbelków i go mieszam

- następnego dnia o 8:00 mam go dokarmić, ale muszę trochę ubrać to mam poczekać jak trochę opadnie, wtedy ubraća to co zostanie dokarmić

O 21 - 22 dokarm 1:5:5 rano ubierz ,żeby zostało tyle ile będziesz potrzebowała do pieczenia i dokarm 1:1:1 jak będzie lekko opadał (powinno to zająć około 4 -5 godzin ) to możesz piec chleb.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990177
Udostępnij na innych stronach

47 minut temu, mamuśka napisał(a):

Jakby taką skórkę uwędzoną ugotować, wywar ostudzić i nim zastąpić część (a może całość) wody do wyrobu chleba.

Ciekawe jakby to smakowało.

A może skwareczki z wędzonej słoniny dodać do ciasta, tak jak dodaje się słonecznik i inne ziarenka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990182
Udostępnij na innych stronach

Pomysł godny uwagi, kiedyś na militarnym zlocie w Bornem Sulinowie jadłem taki chleb, można było kupić go na stoisku "U Saszy", to Rosjanin który prowadzi lokalnie sklep z produktami zza wschodniej granicy, przyznam że był bdb, skwarki miękkie, bez nacieków tłuszczu w cieście, chleb dobrze wypieczony, także Waldek próbuj i podziel się opinią.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990184
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, L.Przemek napisał(a):

O 21 - 22 dokarm 1:5:5 rano ubierz ,żeby zostało tyle ile będziesz potrzebowała do pieczenia i dokarm 1:1:1 jak będzie lekko opadał (powinno to zająć około 4 -5 godzin ) to możesz piec chleb.

Przemku dobrze myślę:

- 21:00

   20g:100g:100g=220g

   z tego ubieram 135g

- np 7:00

   135g: 135g:135g=405g

    czekam do lekkiego opadnięcia i dodaję resztę składników do ciasta chlebowego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990219
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Do ciasta chlebowego 580 żytnia i 650 pszenna chlebowa.

 Przy takich rodzajach mąk chleb nie powinien być gliniasty .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990356
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, quadro555 napisał(a):

Czas, temperatura

W każdym przepisie powinno być podane chociaż piekarnik piekarnikowi nie równy.

 

10 minut temu, quadro555 napisał(a):

Jakaś temperatura która określa wypieczenie chleba

Około 100sC w środku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990385
Udostępnij na innych stronach

Witam Was z rana. 😚😚:hug:

 

Trochę przed 7:00 poszło 1:1:1

 

10 godzin temu, chudziak napisał(a):
22 godziny temu, mamuśka napisał(a):

Do ciasta chlebowego 580 żytnia i 650 pszenna chlebowa.

 Przy takich rodzajach mąk chleb nie powinien być gliniasty .

 

Myślę tak nieśmiało (bo w chlebkach jestem zielona jak trawa na wiosnę) że problem jest w zakwasie. Zakwas młodziutki, pięknie bąbelkuje, ale te płatki w mące 2000 ściągają bardzo dużą ilość wody.

 

Robiąc 1:1:1 gęste było że nie chciało spaść z łopatki.

Podzieliłam sobie zakwas na 2 części.

- do jednej części dodałam 20% wody, 

- do drugiej części poszło więcej niż 20%, tak na wyczucie.

 

Zrobię dwa ciasta (na dwie foremki) i zobaczę co wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990457
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, mamuśka napisał(a):

płatki w mące 2000 ściągają bardzo dużą ilość wody

Jak już jest wyprowadzony z mąki żytniej 2000 to teraz dokarmiaj 720.

Piekłem ostatnio z tego przepisu:

 

300g mąki pszennej 750

200 g mąki pszennej 500

50g mąki żytniej 720

140g zakwasu żytni/pszenny

11g soli

Wszystko wymieszać oprócz soli i zostawić na 30 minut (fermentoliza).

Dodać sól i wyrobić kilka minut, zostawić na 40 minut po  tym czasie 4 składania co 40 minut. Przełożyć do foremki do wyrośnięcia, piec w temperaturze 230sC przez 10 minut i 210sC przez 40 minut.

 

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990461
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Muszę popróbować, żeby było lepiej. :clap:

Dlatego ja generalnie radzę na początek robić chleby o przewadze mąki pszennej aby się nauczyć a nie zniechęcić  np taki jak powyżej zrobił L.Przemek gdzie użył mąki żytniej chlebowej ( nie razowej)  w ilości zaledwie 50 gramów.  

 

  • Like 1
  • Upvote 2

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990690
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.