mamuśka Opublikowano 10 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 10 Lutego 10 minut temu, quadro555 napisał(a): Jaka mąka? Do zakwasu 2000 żytnia razowa. Do ciasta chlebowego 580 żytnia i 650 pszenna chlebowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 10 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 10 Lutego 4 minuty temu, szrekPL napisał(a): może kiedyś dorosnę i do chleba. Dorośniesz szybciej niż myślisz. 😚 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 10 Lutego 4 minuty temu, szrekPL napisał(a): może kiedyś dorosnę i do chleba Nduje zrobiłeś to chleba nie dasz rady 1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 10 Lutego 4 minuty temu, BazylWidzew napisał(a): to chleba nie dasz rady Robiłem już z Twojego przepisu taki w naczyniu żaroodpornym() ale na zakwasie to już trochę wyższy level... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 10 Lutego Dasz radę Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 10 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 10 Lutego 2 minuty temu, szrekPL napisał(a): na zakwasie to już trochę wyższy level... E tam. Najwyżej zrobisz zakwas tak jak ja, zdechlak (który jednak żył). 😜 U mnie wyszło (metodą prób i błędów)zakwas najlepiej rósł opatulony kocykiem i przykryty podusią. Dasz radę. 😚 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 10 Lutego Zrobienie chleba to taka sama zagwozdka jak reszta wszelkich wyrobów, wędlin czy też ciast, trening czyni mistrza... trzeba tylko zdobyć się na odwagę, wszystko przygotować i zrobić, a później zdziwienie że to było takie łatwe. 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 10 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 10 Lutego Mariusz jeszcze raz muszę Ci podziękować za przepis na słoninkę podpiekaną w wędzarni.😚 Dzięki tej słonince chlebek ma po posmarowaniu gorącej skórki piękny zapach wędzonki. Ps. Jak słoninka podpiekała się w wędzarni to aż szklista się zrobiła i delikatnie z niej kapał tłuszczyk. Parę plasterków takiej słoninki z ogórkiem kiszonym na chlebek trafiło i mniam. Ps. Świeżutkie, jeszcze cieplutkie wyniki medyczne mam, to mogę cholesterol wciągać nosem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 10 Lutego 9 minut temu, mamuśka napisał(a): Mariusz jeszcze raz muszę Ci podziękować za przepis na słoninkę podpiekaną w wędzarni.😚 Dzięki tej słonince chlebek ma po posmarowaniu gorącej skórki piękny zapach wędzonki. Ps. Jak słoninka podpiekała się w wędzarni to aż szklista się zrobiła i delikatnie z niej kapał tłuszczyk. Parę plasterków takiej słoninki z ogórkiem kiszonym na chlebek trafiło i mniam. Ps. Świeżutkie, jeszcze cieplutkie wyniki medyczne mam, to mogę cholesterol wciągać nosem. Cieszę się że słonina trafiła w wasze gusta, widzę że masz już w "jednym paluszku" przepis, i co ważne robisz to właściwie, a efekty jak widzisz są powalające 🙂 moja rodzina i znajomi zamawiają..... wędzoną słoninę, i to w zatrważających ilościach, na bok idą inne wyroby bo słonina jest the best 😉 PS. Wędziłaś ze skórą? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 10 Lutego Gdzie kupujesz słoninę? Gruba jest? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 10 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 10 Lutego 26 minut temu, MariuszB napisał(a): PS. Wędziłaś ze skórą? Tak 3 minuty temu, wawaldek11 napisał(a): Gdzie kupujesz słoninę? Gruba jest? Mi załatwił jeden z naszych Braciszków. W najchudszym miejscu (z tego co pamiętam) miała 5 cm. W sklepie to tylko wychudzone blondynki. 😡 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 10 Lutego Zamawiam w prywatnym masarniczym sklepie, czekam czasami dwa, trzy tygodnie na słoninę odpowiedniej grubości, a że czas mnie nie goni więc dla mnie to nie problem. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 10 Lutego 3 minuty temu, mamuśka napisał(a): 47 minut temu, MariuszB napisał(a): PS. Wędziłaś ze skórą? Tak Więc robiąc np. grochówkę wywar gotuj z dodatkiem tych skórek, na finał oprócz majeranku (mam swój) dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek a poznasz nowy smak zupy 🙂 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 10 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 10 Lutego Tak do głowy mi przyszło. Jakby taką skórkę uwędzoną ugotować, wywar ostudzić i nim zastąpić część (a może całość) wody do wyrobu chleba. Ciekawe jakby to smakowało. Oj, dużo jeszcze przede mną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 10 Lutego Teraz, mamuśka napisał(a): Tak do głowy mi przyszło. Jakby taką skórkę uwędzoną ugotować, wywar ostudzić i nim zastąpić część (a może całość) wody do wyrobu chleba. Ciekawe jakby to smakowało. Oj, dużo jeszcze przede mną. Masz odwagę, masz smak więc przed tobą otwarta droga do eksperymentów, a dopóki nie spróbujesz to nie dowiesz się jak może smakować chleb z nutką wędzonki. 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 10 Lutego 3 godziny temu, mamuśka napisał(a): - 8:00 dokarmiam zakwas - 18:00 zakwas ma dużo bąbelków i go mieszam - następnego dnia o 8:00 mam go dokarmić, ale muszę trochę ubrać to mam poczekać jak trochę opadnie, wtedy ubraća to co zostanie dokarmić O 21 - 22 dokarm 1:5:5 rano ubierz ,żeby zostało tyle ile będziesz potrzebowała do pieczenia i dokarm 1:1:1 jak będzie lekko opadał (powinno to zająć około 4 -5 godzin ) to możesz piec chleb. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 10 Lutego 47 minut temu, mamuśka napisał(a): Jakby taką skórkę uwędzoną ugotować, wywar ostudzić i nim zastąpić część (a może całość) wody do wyrobu chleba. Ciekawe jakby to smakowało. A może skwareczki z wędzonej słoniny dodać do ciasta, tak jak dodaje się słonecznik i inne ziarenka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 10 Lutego Pomysł godny uwagi, kiedyś na militarnym zlocie w Bornem Sulinowie jadłem taki chleb, można było kupić go na stoisku "U Saszy", to Rosjanin który prowadzi lokalnie sklep z produktami zza wschodniej granicy, przyznam że był bdb, skwarki miękkie, bez nacieków tłuszczu w cieście, chleb dobrze wypieczony, także Waldek próbuj i podziel się opinią. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 10 Lutego (edytowane) Tylko, że ja jeszcze chleba nie piekę. A pomysł udostępniam -może jakieś okruszki wpadną. Edytowane 10 Lutego przez wawaldek11 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 10 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 10 Lutego 2 godziny temu, L.Przemek napisał(a): O 21 - 22 dokarm 1:5:5 rano ubierz ,żeby zostało tyle ile będziesz potrzebowała do pieczenia i dokarm 1:1:1 jak będzie lekko opadał (powinno to zająć około 4 -5 godzin ) to możesz piec chleb. Przemku dobrze myślę: - 21:00 20g:100g:100g=220g z tego ubieram 135g - np 7:00 135g: 135g:135g=405g czekam do lekkiego opadnięcia i dodaję resztę składników do ciasta chlebowego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 10 Lutego 28 minut temu, mamuśka napisał(a): dobrze myślę Dokładnie tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 10 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 10 Lutego I jesteś WIELKI. Dziękuję. 😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 10 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 10 Lutego 1:5:5 zrobione, 20% wody więcej Te dodatkowe 20% jak się da, wyrównać do standardowej hydratacji 100% przy następnym karmieniu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 10 Lutego 1 minutę temu, mamuśka napisał(a): Te dodatkowe 20% jak się da, wyrównać do standardowej hydratacji 100% przy następnym karmieniu Nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 10 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 10 Lutego Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.