Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, szrekPL napisał(a):

na zakwasie to już trochę wyższy level...

E tam. Najwyżej zrobisz zakwas tak jak ja, zdechlak (który jednak żył). 😜

U mnie wyszło (metodą prób i błędów)zakwas najlepiej rósł opatulony kocykiem i przykryty podusią.

Dasz radę. 😚

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990112
Udostępnij na innych stronach

Zrobienie chleba to taka sama zagwozdka jak reszta wszelkich wyrobów, wędlin czy też ciast, trening czyni mistrza... trzeba tylko zdobyć się na odwagę, wszystko przygotować i zrobić, a później zdziwienie że to było takie łatwe.

  • Upvote 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990123
Udostępnij na innych stronach

Mariusz jeszcze raz muszę Ci podziękować za przepis na słoninkę podpiekaną w wędzarni.😚

Dzięki tej słonince chlebek ma po posmarowaniu gorącej skórki piękny zapach wędzonki.:frantics:

 

Ps. Jak słoninka podpiekała się w wędzarni to aż szklista się zrobiła i delikatnie z niej kapał tłuszczyk. :frantics: Parę plasterków takiej słoninki z ogórkiem kiszonym na chlebek trafiło i mniam.

 

Ps. Świeżutkie, jeszcze cieplutkie wyniki medyczne mam, to mogę cholesterol wciągać nosem. :frantics:

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990132
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, mamuśka napisał(a):

Mariusz jeszcze raz muszę Ci podziękować za przepis na słoninkę podpiekaną w wędzarni.😚

Dzięki tej słonince chlebek ma po posmarowaniu gorącej skórki piękny zapach wędzonki.:frantics:

 

Ps. Jak słoninka podpiekała się w wędzarni to aż szklista się zrobiła i delikatnie z niej kapał tłuszczyk. :frantics: Parę plasterków takiej słoninki z ogórkiem kiszonym na chlebek trafiło i mniam.

 

Ps. Świeżutkie, jeszcze cieplutkie wyniki medyczne mam, to mogę cholesterol wciągać nosem. :frantics:

Cieszę się że słonina trafiła w wasze gusta, widzę że masz już w "jednym paluszku" przepis, i co ważne robisz to właściwie, a efekty jak widzisz są powalające 🙂 moja rodzina i znajomi  zamawiają..... wędzoną słoninę, i to w zatrważających ilościach, na bok idą inne wyroby bo słonina jest the best 😉 

 

PS. Wędziłaś ze skórą?

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990139
Udostępnij na innych stronach

26 minut temu, MariuszB napisał(a):

PS. Wędziłaś ze skórą?

Tak

 

3 minuty temu, wawaldek11 napisał(a):

Gdzie kupujesz słoninę? Gruba jest?

Mi załatwił jeden z naszych Braciszków. 

W najchudszym miejscu (z tego co pamiętam) miała 5 cm.

W sklepie to tylko wychudzone blondynki. 😡

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990155
Udostępnij na innych stronach

Zamawiam w prywatnym masarniczym sklepie, czekam czasami dwa, trzy tygodnie na słoninę odpowiedniej grubości, a że czas mnie nie goni więc dla mnie to nie problem.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990156
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, mamuśka napisał(a):
47 minut temu, MariuszB napisał(a):

PS. Wędziłaś ze skórą?

Tak

Więc robiąc np. grochówkę wywar gotuj z dodatkiem tych skórek, na finał oprócz majeranku (mam swój) dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek a poznasz nowy smak zupy 🙂 

  • Upvote 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990157
Udostępnij na innych stronach

Tak do głowy mi przyszło.

Jakby taką skórkę uwędzoną ugotować, wywar ostudzić i nim zastąpić część (a może całość) wody do wyrobu chleba.

Ciekawe jakby to smakowało.

Oj, dużo jeszcze przede mną.:clap:

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990160
Udostępnij na innych stronach

Teraz, mamuśka napisał(a):

Tak do głowy mi przyszło.

Jakby taką skórkę uwędzoną ugotować, wywar ostudzić i nim zastąpić część (a może całość) wody do wyrobu chleba.

Ciekawe jakby to smakowało.

Oj, dużo jeszcze przede mną.:clap:

Masz odwagę, masz smak więc przed tobą otwarta droga do eksperymentów, a dopóki nie spróbujesz to nie dowiesz się jak może smakować chleb z nutką wędzonki.

  • Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990163
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, mamuśka napisał(a):

- 8:00 dokarmiam zakwas

- 18:00 zakwas ma dużo bąbelków i go mieszam

- następnego dnia o 8:00 mam go dokarmić, ale muszę trochę ubrać to mam poczekać jak trochę opadnie, wtedy ubraća to co zostanie dokarmić

O 21 - 22 dokarm 1:5:5 rano ubierz ,żeby zostało tyle ile będziesz potrzebowała do pieczenia i dokarm 1:1:1 jak będzie lekko opadał (powinno to zająć około 4 -5 godzin ) to możesz piec chleb.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990177
Udostępnij na innych stronach

47 minut temu, mamuśka napisał(a):

Jakby taką skórkę uwędzoną ugotować, wywar ostudzić i nim zastąpić część (a może całość) wody do wyrobu chleba.

Ciekawe jakby to smakowało.

A może skwareczki z wędzonej słoniny dodać do ciasta, tak jak dodaje się słonecznik i inne ziarenka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990182
Udostępnij na innych stronach

Pomysł godny uwagi, kiedyś na militarnym zlocie w Bornem Sulinowie jadłem taki chleb, można było kupić go na stoisku "U Saszy", to Rosjanin który prowadzi lokalnie sklep z produktami zza wschodniej granicy, przyznam że był bdb, skwarki miękkie, bez nacieków tłuszczu w cieście, chleb dobrze wypieczony, także Waldek próbuj i podziel się opinią.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990184
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, L.Przemek napisał(a):

O 21 - 22 dokarm 1:5:5 rano ubierz ,żeby zostało tyle ile będziesz potrzebowała do pieczenia i dokarm 1:1:1 jak będzie lekko opadał (powinno to zająć około 4 -5 godzin ) to możesz piec chleb.

Przemku dobrze myślę:

- 21:00

   20g:100g:100g=220g

   z tego ubieram 135g

- np 7:00

   135g: 135g:135g=405g

    czekam do lekkiego opadnięcia i dodaję resztę składników do ciasta chlebowego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990219
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.