Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Do ciasta chlebowego 580 żytnia i 650 pszenna chlebowa.

 Przy takich rodzajach mąk chleb nie powinien być gliniasty .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990356
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, quadro555 napisał(a):

Czas, temperatura

W każdym przepisie powinno być podane chociaż piekarnik piekarnikowi nie równy.

 

10 minut temu, quadro555 napisał(a):

Jakaś temperatura która określa wypieczenie chleba

Około 100sC w środku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990385
Udostępnij na innych stronach

Witam Was z rana. 😚😚:hug:

 

Trochę przed 7:00 poszło 1:1:1

 

10 godzin temu, chudziak napisał(a):
22 godziny temu, mamuśka napisał(a):

Do ciasta chlebowego 580 żytnia i 650 pszenna chlebowa.

 Przy takich rodzajach mąk chleb nie powinien być gliniasty .

 

Myślę tak nieśmiało (bo w chlebkach jestem zielona jak trawa na wiosnę) że problem jest w zakwasie. Zakwas młodziutki, pięknie bąbelkuje, ale te płatki w mące 2000 ściągają bardzo dużą ilość wody.

 

Robiąc 1:1:1 gęste było że nie chciało spaść z łopatki.

Podzieliłam sobie zakwas na 2 części.

- do jednej części dodałam 20% wody, 

- do drugiej części poszło więcej niż 20%, tak na wyczucie.

 

Zrobię dwa ciasta (na dwie foremki) i zobaczę co wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990457
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, mamuśka napisał(a):

płatki w mące 2000 ściągają bardzo dużą ilość wody

Jak już jest wyprowadzony z mąki żytniej 2000 to teraz dokarmiaj 720.

Piekłem ostatnio z tego przepisu:

 

300g mąki pszennej 750

200 g mąki pszennej 500

50g mąki żytniej 720

140g zakwasu żytni/pszenny

11g soli

Wszystko wymieszać oprócz soli i zostawić na 30 minut (fermentoliza).

Dodać sól i wyrobić kilka minut, zostawić na 40 minut po  tym czasie 4 składania co 40 minut. Przełożyć do foremki do wyrośnięcia, piec w temperaturze 230sC przez 10 minut i 210sC przez 40 minut.

 

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990461
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Muszę popróbować, żeby było lepiej. :clap:

Dlatego ja generalnie radzę na początek robić chleby o przewadze mąki pszennej aby się nauczyć a nie zniechęcić  np taki jak powyżej zrobił L.Przemek gdzie użył mąki żytniej chlebowej ( nie razowej)  w ilości zaledwie 50 gramów.  

 

  • Like 1
  • Upvote 2

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990690
Udostępnij na innych stronach

20 minut temu, mamuśka napisał(a):

To najnowszy chlebek. 

Jestem ciekawa jak go ocenicie. 😚

Nooooo..... jak na początkową produkcję chleba to jestem pod wrażeniem, BRAWO :clap:

  • Upvote 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990839
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, mamuśka napisał(a):

jak go ocenicie

Mało soli i mało pieprzu 🙃 za dużo dziur do smarowania - dużo masła tam wejdzie a masło w cenie =nie ekonomiczny 😁:thumbsup:

  • Like 1
  • Upvote 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990842
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, Muski napisał(a):

Mało soli i mało pieprzu 🙃 za dużo dziur do smarowania - dużo masła tam wejdzie a masło w cenie =nie ekonomiczny 😁:thumbsup:

Waldku, jesteś niemożliwy. 😚:clap:

 

Dziękuję Wam kochani za dobre słowa.

Chlebek lepszy niż te z prototypu, jest jeszcze lekko glinkowaty, ale jest już lepiej. W smaku też bardzo dobry. Jeszcze nad nim popracuję.

Na pewno pomogło dokarmianie zgodnie z radami Przemka( dziękuję bardzo Przemku 😚)

Wodę dałam zgodnie z przepisem, ale było wg. mnie za gęste. Dodałam mu wody na wyczucie, tak by konsystencja była inna.

Temperatura w przepisie 200 i 60 minut. Ja wydłużyłam tak do 70 minut i 30 minut 200 stopni, a 40 minut 190 stopni.

Tym razem skórkę posmarowałam wodą.

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990847
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, Muski napisał(a):

Mało soli i mało pieprzu 🙃 za dużo dziur do smarowania - dużo masła tam wejdzie a masło w cenie =nie ekonomiczny 😁:thumbsup:

Hehehehehhe 🙂 sama prawda 🙂 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990849
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, mamuśka napisał(a):

zmniejszyć ilość zakwasu

Mniejsza ilość zakwasu spowoduje, że chleb może nie wyrosnąć dobrze po prostu chleb z tego przepisu już taki jest.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990873
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, mamuśka napisał(a):

To najnowszy chlebek. 

Jestem ciekawa jak go ocenicie. 😚

Pachnie przez ekran :clap:

  • Like 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990913
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Jestem ciekawa jak go ocenicie

Obiektywnie (przynajmniej ja ) gdybym nie czytał że to Twoje pierwsze kroki to w życiu bym nie wiedział bo chlebek wygląda bardzo ładnie tak jak powinien wyglądać, tak trzymaj i rozwijaj dalej ja będę podziwiał :clap::thumbsup:

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-990966
Udostępnij na innych stronach

Zaraz pęknę z dumy. 😚

U mnie wszyscy do domu wrócili i zjedli nowy produkt, tylko wychodzi że ja się czepiam. Tylko ja wiem, że można lepiej. 😃

Dzięki Wam mam chęć do dalszych prób.

Zapraszam Piotrze do wspólnej nauki.:clap:

Ja sobotami-niedzielami będę robić chlebek, bo jest do zrobienia ponad 1000m2 podłogówki, w mieszkaniówce. Rurki od podłogówki fajnie się w łapkach wygina, tylko wcześniej styropian w dwóch, trzech warstwach jest do położenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/20/#findComment-991029
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.