mamuśka Opublikowano 10 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 10 Lutego 26 minut temu, MariuszB napisał(a): PS. Wędziłaś ze skórą? Tak 3 minuty temu, wawaldek11 napisał(a): Gdzie kupujesz słoninę? Gruba jest? Mi załatwił jeden z naszych Braciszków. W najchudszym miejscu (z tego co pamiętam) miała 5 cm. W sklepie to tylko wychudzone blondynki. 😡 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 10 Lutego Zamawiam w prywatnym masarniczym sklepie, czekam czasami dwa, trzy tygodnie na słoninę odpowiedniej grubości, a że czas mnie nie goni więc dla mnie to nie problem. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 10 Lutego 3 minuty temu, mamuśka napisał(a): 47 minut temu, MariuszB napisał(a): PS. Wędziłaś ze skórą? Tak Więc robiąc np. grochówkę wywar gotuj z dodatkiem tych skórek, na finał oprócz majeranku (mam swój) dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek a poznasz nowy smak zupy 🙂 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 10 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 10 Lutego Tak do głowy mi przyszło. Jakby taką skórkę uwędzoną ugotować, wywar ostudzić i nim zastąpić część (a może całość) wody do wyrobu chleba. Ciekawe jakby to smakowało. Oj, dużo jeszcze przede mną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 10 Lutego Teraz, mamuśka napisał(a): Tak do głowy mi przyszło. Jakby taką skórkę uwędzoną ugotować, wywar ostudzić i nim zastąpić część (a może całość) wody do wyrobu chleba. Ciekawe jakby to smakowało. Oj, dużo jeszcze przede mną. Masz odwagę, masz smak więc przed tobą otwarta droga do eksperymentów, a dopóki nie spróbujesz to nie dowiesz się jak może smakować chleb z nutką wędzonki. 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 10 Lutego 3 godziny temu, mamuśka napisał(a): - 8:00 dokarmiam zakwas - 18:00 zakwas ma dużo bąbelków i go mieszam - następnego dnia o 8:00 mam go dokarmić, ale muszę trochę ubrać to mam poczekać jak trochę opadnie, wtedy ubraća to co zostanie dokarmić O 21 - 22 dokarm 1:5:5 rano ubierz ,żeby zostało tyle ile będziesz potrzebowała do pieczenia i dokarm 1:1:1 jak będzie lekko opadał (powinno to zająć około 4 -5 godzin ) to możesz piec chleb. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 10 Lutego 47 minut temu, mamuśka napisał(a): Jakby taką skórkę uwędzoną ugotować, wywar ostudzić i nim zastąpić część (a może całość) wody do wyrobu chleba. Ciekawe jakby to smakowało. A może skwareczki z wędzonej słoniny dodać do ciasta, tak jak dodaje się słonecznik i inne ziarenka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 10 Lutego Pomysł godny uwagi, kiedyś na militarnym zlocie w Bornem Sulinowie jadłem taki chleb, można było kupić go na stoisku "U Saszy", to Rosjanin który prowadzi lokalnie sklep z produktami zza wschodniej granicy, przyznam że był bdb, skwarki miękkie, bez nacieków tłuszczu w cieście, chleb dobrze wypieczony, także Waldek próbuj i podziel się opinią. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 10 Lutego (edytowane) Tylko, że ja jeszcze chleba nie piekę. A pomysł udostępniam -może jakieś okruszki wpadną. Edytowane 10 Lutego przez wawaldek11 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 10 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 10 Lutego 2 godziny temu, L.Przemek napisał(a): O 21 - 22 dokarm 1:5:5 rano ubierz ,żeby zostało tyle ile będziesz potrzebowała do pieczenia i dokarm 1:1:1 jak będzie lekko opadał (powinno to zająć około 4 -5 godzin ) to możesz piec chleb. Przemku dobrze myślę: - 21:00 20g:100g:100g=220g z tego ubieram 135g - np 7:00 135g: 135g:135g=405g czekam do lekkiego opadnięcia i dodaję resztę składników do ciasta chlebowego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 10 Lutego 28 minut temu, mamuśka napisał(a): dobrze myślę Dokładnie tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 10 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 10 Lutego I jesteś WIELKI. Dziękuję. 😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 10 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 10 Lutego 1:5:5 zrobione, 20% wody więcej Te dodatkowe 20% jak się da, wyrównać do standardowej hydratacji 100% przy następnym karmieniu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 10 Lutego 1 minutę temu, mamuśka napisał(a): Te dodatkowe 20% jak się da, wyrównać do standardowej hydratacji 100% przy następnym karmieniu Nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 10 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 10 Lutego Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 10 Lutego 12 godzin temu, mamuśka napisał(a): Do ciasta chlebowego 580 żytnia i 650 pszenna chlebowa. Przy takich rodzajach mąk chleb nie powinien być gliniasty . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 10 Lutego Czas, temperatura. Mogę tylko zgadywać. A tak z ciekawości. Nie można tak piec chleba z sondą w środku. Jakaś temperatura która określa wypieczenie chleba. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 10 Lutego 7 minut temu, quadro555 napisał(a): Czas, temperatura W każdym przepisie powinno być podane chociaż piekarnik piekarnikowi nie równy. 10 minut temu, quadro555 napisał(a): Jakaś temperatura która określa wypieczenie chleba Około 100sC w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 11 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 11 Lutego Witam Was z rana. 😚😚 Trochę przed 7:00 poszło 1:1:1 10 godzin temu, chudziak napisał(a): 22 godziny temu, mamuśka napisał(a): Do ciasta chlebowego 580 żytnia i 650 pszenna chlebowa. Przy takich rodzajach mąk chleb nie powinien być gliniasty . Myślę tak nieśmiało (bo w chlebkach jestem zielona jak trawa na wiosnę) że problem jest w zakwasie. Zakwas młodziutki, pięknie bąbelkuje, ale te płatki w mące 2000 ściągają bardzo dużą ilość wody. Robiąc 1:1:1 gęste było że nie chciało spaść z łopatki. Podzieliłam sobie zakwas na 2 części. - do jednej części dodałam 20% wody, - do drugiej części poszło więcej niż 20%, tak na wyczucie. Zrobię dwa ciasta (na dwie foremki) i zobaczę co wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 11 Lutego 6 minut temu, mamuśka napisał(a): płatki w mące 2000 ściągają bardzo dużą ilość wody Jak już jest wyprowadzony z mąki żytniej 2000 to teraz dokarmiaj 720. Piekłem ostatnio z tego przepisu: 300g mąki pszennej 750 200 g mąki pszennej 500 50g mąki żytniej 720 140g zakwasu żytni/pszenny 11g soli Wszystko wymieszać oprócz soli i zostawić na 30 minut (fermentoliza). Dodać sól i wyrobić kilka minut, zostawić na 40 minut po tym czasie 4 składania co 40 minut. Przełożyć do foremki do wyrośnięcia, piec w temperaturze 230sC przez 10 minut i 210sC przez 40 minut. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 11 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 11 Lutego Już 2000 dostało. Teraz czekam jak troszkę opadnie i wezmę się do dzieła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 11 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 11 Lutego Zakwasy pracują dalej. Gęstszy ma wielkie bąble. Rzadszy ma drobne bąbelki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 11 Lutego 4 minuty temu, mamuśka napisał(a): Gęstszy ma wielkie bąble Jest mocniejszy, nie bać się gęstości zakwas sobie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 11 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 11 Lutego Muszę popróbować, żeby było lepiej. Ten zakwas co został z karmienia 1:5:5 urósł o 100% i idzie dalej, szalony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 11 Lutego 6 godzin temu, mamuśka napisał(a): Muszę popróbować, żeby było lepiej. Dlatego ja generalnie radzę na początek robić chleby o przewadze mąki pszennej aby się nauczyć a nie zniechęcić np taki jak powyżej zrobił L.Przemek gdzie użył mąki żytniej chlebowej ( nie razowej) w ilości zaledwie 50 gramów. 1 2 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/19/#findComment-990690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.