Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Z góry przepraszam, jeśli pytanie zadaję w złej kategorii, ale szykuję się do olimpiady biologicznej i w swojej pracy badawczej chcę poruszyć temat peklowania mięsa i jego odporności na późniejszy rozpad gnilny. I tutaj mam pytanie. Czy pokrycie mięsa miodem na okres kilkunastu dni jakkolwiek może się przełożyć na jego odporność przed gniciem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20963-wp%C5%82yw-pokrycia-miodem-na-mi%C4%99so/
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Ludwig napisał(a):

 Czy pokrycie mięsa miodem na okres kilkunastu dni jakkolwiek może się przełożyć na jego odporność przed gniciem?

Miód jest zaliczany do naturalnych substancji aseptycznych. Powinieneś dobrze zapoznać się ze składnikami biologicznymi miodu i ich ewentualnym negatywnym wpływem na mięso.

 

Jeśli pokryjesz mięso miodem jałowe mięso zabezpieczysz tkankę mięśniową i inne rodzaje tkanek przed "osiadaniem" bakterii zawartych w powietrzu na powierzchni mięsa.

Ponadto pokrycie kawałków mięsa miodem, które wcześniej zostało zakupione w obrocie towarowym i nie stosowanie ciągu chłodniczego spowoduje zepsucie mięsa. Dlaczego? Powinieneś wiedzieć.

Moim skromnym zdaniem zastosowanie miodu spowolni namnażanie mikroflory bakteryjnej mięsa. Pozostaje pytanie, co bardziej powoduje wydłużenie trwałości mięsa- miód, czy stosowanie niskich temperatur?

Praca ciekawa tylko należy dobrać metodykę badań.

Edytowane przez Bagno
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20963-wp%C5%82yw-pokrycia-miodem-na-mi%C4%99so/#findComment-933178
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
W dniu 24.06.2024 o 13:56, Ludwig napisał(a):

Cześć.

Z góry przepraszam, jeśli pytanie zadaję w złej kategorii, ale szykuję się do olimpiady biologicznej i w swojej pracy badawczej chcę poruszyć temat peklowania mięsa i jego odporności na późniejszy rozpad gnilny. I tutaj mam pytanie. Czy pokrycie mięsa miodem na okres kilkunastu dni jakkolwiek może się przełożyć na jego odporność przed gniciem?

Dopiero ten temat znalazłem. Pomimo pewnych właściwości miodu sugerujących, że takie mięso być może poleży dłużej, musimy pamiętać, że miodu nie można podawać niemowlętom. Powód jest taki, że miód zawiera bakterie botulinowe a małe dzieci nie mają wykształconej flory bakteryjnej. Czyli z jednej strony miód jest dobry do spożycia nawet po 100tyś lat ale przy kontakcie z mięsem może stracić swoje właściwości, a obecność bakterii botulinowych sugeruje żeby nie próbować.
pozdrawiam.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20963-wp%C5%82yw-pokrycia-miodem-na-mi%C4%99so/#findComment-1000237
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś czytałem, że Turcy wieźli głowę wroga z Europy do swojego kraju zalaną miodem. I przy prezentacji szefowi głowa wyglądała świeżo. 

Czyli jest coś na rzeczy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20963-wp%C5%82yw-pokrycia-miodem-na-mi%C4%99so/#findComment-1000316
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, wawaldek11 napisał(a):

Gdzieś czytałem, że Turcy wieźli głowę wroga z Europy do swojego kraju zalaną miodem. I przy prezentacji szefowi głowa wyglądała świeżo. 

Czyli jest coś na rzeczy.

Głowę Władysława Warneńczyka, podobno.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20963-wp%C5%82yw-pokrycia-miodem-na-mi%C4%99so/#findComment-1000322
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.