Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Słodzony mus jeżynowy

Pierwsze, największe owoce jeżyn zbieramy obecnie, w I połowie lipca. Należy zbierać owoce dojrzałe, które praktycznie same już spadają. Po ich zbiorze delikatnie „kąpiemy” w wodzie, aby ich nie uszkodzić i nie spowodować ubytku soku, jednocześnie pozbawiając nieuniknionych podczas zbioru zanieczyszczeń.

Kolejne etapy postępowania:

1. rozdrobnić przy użyciu blendera

2. podgrzać (mieszając, aby masa się nie przypaliła) do temperatury 45 – 50 °C,

gdyż dopiero po podgrzaniu przecieranie będzie dokładniejsze

3. przetrzeć przez drobne sitko perlonowe (nie metalowe!) w celu usunięcia

pestek

4. dodać cukier w ilości 0,5 kg (lub mniej) na 1 litr odpestczonego przecieru

5. podgrzać (mieszając) do zagotowania i jednocześnie przygotowując wyparzo-

ne słoiczki oraz ich pokrywki

6. napełnić słoiczki, dokładnie zakręcić i wystudzić

Taki mus jest wyjątkowo smaczny i niepowtarzalny. Świetnie się nadaje

do polania lodów, budyniu, kisielu a nawet ciasta, co doda wyjątkowego smaku

i aromatu.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

• Like 2

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Witam,u nas mówią ostrężyny..... zbierałeś z runa leśnego,czy swoje krzaczki w ogrodzie,te czarne są już dojrzałe i słodkie,najlepsze z serem w pierogach polane masełkiem i odrobinka cukru 😀 pozdrawiam 

Te moje jeżyny zbieram w dwóch miejscach odległych od mojego miejsca zamieszkania aż 19 kilometrów na odkrytym terenie nad dziką rzeczką, bo tam jedynie zbiór jest w miarę bogaty. Coraz trudniej je znaleźć i nie wiem dlaczego, bo amatorów zbierania nie jest dużo z uwagi na nieuchronne pokaleczenie się ich kolcami.

Z jeżyn ostatnio również produkuję wspaniałą nalewkę, której smak wg mnie przewyższa smak rzekomej królowej nalewek, z derenia.

Wzajemnie pozdrawiam :)

Edytowane przez siwydymek

14 minut temu, siwydymek napisał(a):

również produkuję wspaniałą nalewkę, której smak wg mnie przewyższa smak rzekomej królowej nalewek, z derenia.

Przywieź na zlot jubileuszowy - popróbujemy 😁, ja przywiozę derenia.

Muskie - to ryba 🙃

Chętnie bym przyjechał, ale mam "wysyp" badań i wizyt u lekarzy, więc raczej nie dam rady 😢

Edytowane przez siwydymek

56 minut temu, siwydymek napisał(a):

mam "wysyp" badań i wizyt u lekarzy, więc raczej nie dam rady

Ej tam wykręcasz się niepotrzebnie , to tylko jeden dzień roboczy i tak na pół gwizdka bo pół Polski ma urlopy w piątek  a w soboty i niedziele to z badaniami i wizytami lekarskimi to tak raczej tylko w nagłych wypadkach a nie planowane, z planowanymi zawsze można ten jeden czy dwa dni przełożyć🙃. Nie chcesz spróbować mojej nalewki z derenia 😉😁. /żurawinę Ci odpuszczam, znam robiłem/😁

Muskie - to ryba 🙃

6 godzin temu, Muski napisał(a):

Ej tam wykręcasz się niepotrzebnie , ...z badaniami i wizytami lekarskimi to tak raczej tylko w nagłych wypadkach .... z planowanymi zawsze można ten jeden czy dwa dni przełożyć.  /żurawinę Ci odpuszczam, znam robiłem/😁

Nie wykręcam się, tylko patrzę realnie na świat. Gdy pół roku się czeka na badanie, to przełożyć je jest niemożliwe. Dodatkowo, gdybym przyjechał, to nie mając noclegu i jako kierowca nie mógłbym nawet  twojej nalewki spróbować :) Żurawinowej byś nie spróbował, bo tu mowa o jeżynowej 😏

Godzinę temu, siwydymek napisał(a):

bo tu mowa o jeżynowej 😏

😁Dojrzała 😉

IMG_20240714_175206.jpg

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Co ty, tylko jeżyna ocalała w całości, reszta w dużej mierze  "wyparowała" 🤭

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Panowie, zejdźmy z nalewek, bo w końcu Moderator się wkurzy 😨