Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gorące kabanosy

 

 

01.thumb.jpg.90f6307833cebaa0b926b0e038a63053.jpg

 

Składniki mięsne:

 

 

1. Karkówka - 90%

2. Podgardle (przerośnięty boczek) – 10%

 

Przyprawy:

 

 

1. Peklosól – 18 g/kg

2. Pieprz grubo mielony – 2 g/kg

3. Kminek (mielony) – 1 g/kg i według uznania, kminek ziarno do przesypania podczas mielenia

4. Gałka muszkatołowa – 1 g/kg.

 

Sposób wykonania:

 

 

Mięso pokroiłem w kawałki, następnie zasypałem peklosolą i przyprawami dlatego, gdyż po zmieleniu, mięsa już nie wyrabiamy.

Dokładnie wyrobiłem i wstawiłem do lodówki na 48 h.

Po tym czasie mięso zmieliłem na sicie fi 8, przesypując warstwy kminkiem w ziarnie wg. uznania.

Następnie napełniłem jelita baranie 20/22 i odwiesiłem na 2 h w temperaturze pokojowej do osadzenia.

Włożyłem do wygrzanej wędzarni celem osuszania do momentu, aż jelita były suche w dotyku.

Wędziłem około 3 h „do koloru”, w temp. 50/60 stopni. Podpiekałem około 50 min w temperaturze około 90 stopni.

Po uwędzeniu odwiesiłem do osuszenia.

 

Smacznego:

Bogumił Sztuczka

 

02.jpg

03.jpg

04.jpg

  • Upvote 2

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21487-gor%C4%85ce-kabanosy/
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...
W dniu 24.08.2024 o 09:45, Maxell napisał(a):

Mięso pokroiłem w kawałki, następnie zasypałem peklosolą i przyprawami dlatego, gdyż po zmieleniu, mięsa już nie wyrabiamy.

Jest to genialny patent na równomierne rozprowadzenie przypraw!
Po peklowaniu, przed mieleniem mięsa dodaję przeprawy, mieszamy i rozpoczynamy mielenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21487-gor%C4%85ce-kabanosy/#findComment-997214
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.