Maxell Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Gorące kabanosy Składniki mięsne: 1. Karkówka - 90% 2. Podgardle (przerośnięty boczek) – 10% Przyprawy: 1. Peklosól – 18 g/kg 2. Pieprz grubo mielony – 2 g/kg 3. Kminek (mielony) – 1 g/kg i według uznania, kminek ziarno do przesypania podczas mielenia 4. Gałka muszkatołowa – 1 g/kg. Sposób wykonania: Mięso pokroiłem w kawałki, następnie zasypałem peklosolą i przyprawami dlatego, gdyż po zmieleniu, mięsa już nie wyrabiamy. Dokładnie wyrobiłem i wstawiłem do lodówki na 48 h. Po tym czasie mięso zmieliłem na sicie fi 8, przesypując warstwy kminkiem w ziarnie wg. uznania. Następnie napełniłem jelita baranie 20/22 i odwiesiłem na 2 h w temperaturze pokojowej do osadzenia. Włożyłem do wygrzanej wędzarni celem osuszania do momentu, aż jelita były suche w dotyku. Wędziłem około 3 h „do koloru”, w temp. 50/60 stopni. Podpiekałem około 50 min w temperaturze około 90 stopni. Po uwędzeniu odwiesiłem do osuszenia. Smacznego: Bogumił Sztuczka 2 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21487-gor%C4%85ce-kabanosy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Marca W dniu 24.08.2024 o 09:45, Maxell napisał(a): Mięso pokroiłem w kawałki, następnie zasypałem peklosolą i przyprawami dlatego, gdyż po zmieleniu, mięsa już nie wyrabiamy. Jest to genialny patent na równomierne rozprowadzenie przypraw! Po peklowaniu, przed mieleniem mięsa dodaję przeprawy, mieszamy i rozpoczynamy mielenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21487-gor%C4%85ce-kabanosy/#findComment-997214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi