Maxell Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Gorące kabanosy Składniki mięsne: 1. Karkówka - 90% 2. Podgardle (przerośnięty boczek) – 10% Przyprawy: 1. Peklosól – 18 g/kg 2. Pieprz grubo mielony – 2 g/kg 3. Kminek (mielony) – 1 g/kg i według uznania, kminek ziarno do przesypania podczas mielenia 4. Gałka muszkatołowa – 1 g/kg. Sposób wykonania: Mięso pokroiłem w kawałki, następnie zasypałem peklosolą i przyprawami dlatego, gdyż po zmieleniu, mięsa już nie wyrabiamy. Dokładnie wyrobiłem i wstawiłem do lodówki na 48 h. Po tym czasie mięso zmieliłem na sicie fi 8, przesypując warstwy kminkiem w ziarnie wg. uznania. Następnie napełniłem jelita baranie 20/22 i odwiesiłem na 2 h w temperaturze pokojowej do osadzenia. Włożyłem do wygrzanej wędzarni celem osuszania do momentu, aż jelita były suche w dotyku. Wędziłem około 3 h „do koloru”, w temp. 50/60 stopni. Podpiekałem około 50 min w temperaturze około 90 stopni. Po uwędzeniu odwiesiłem do osuszenia. Smacznego: Bogumił Sztuczka 2 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21487-gor%C4%85ce-kabanosy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Marca W dniu 24.08.2024 o 09:45, Maxell napisał(a): Mięso pokroiłem w kawałki, następnie zasypałem peklosolą i przyprawami dlatego, gdyż po zmieleniu, mięsa już nie wyrabiamy. Jest to genialny patent na równomierne rozprowadzenie przypraw! Po peklowaniu, przed mieleniem mięsa dodaję przeprawy, mieszamy i rozpoczynamy mielenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21487-gor%C4%85ce-kabanosy/#findComment-997214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatek Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 godzin temu Maxell, w tym przepisie nie dzieli się karkówki na kawałki mięsa i kawałki tłuszczu, tylko całość do zmielenia na fi8? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21487-gor%C4%85ce-kabanosy/#findComment-1029493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 godzin temu 9 minut temu, Swatek napisał(a): Maxell, w tym przepisie nie dzieli się karkówki na kawałki mięsa i kawałki tłuszczu, tylko całość do zmielenia na fi8? Nie nie dzieli się.Kroisz jak leci na kawałki które wejdą do gardzieli maszynki do mielenia .Ja osobiście zmienił bym karkówkę na I wp. mięso z szynki aby uzyskać odpowiednią kruchość i dodał wtedy więcej podgardla. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21487-gor%C4%85ce-kabanosy/#findComment-1029497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatek Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 godzin temu Dzięki Arkadiusz. Pewnie masz rację z tą zmianą składu, ale zainteresowało mnie to, bo przy braku czasu (np przed świętami) nie trzeba pitolić się z klasyfikacją mięsa. W ogóle to zastanawiałem się kiedyś, czy nie można byłoby zastosować WP I w postaci schabu (oczywiście bez mizdry i warkocza) i WP II w postaci boczku i tyle:-) A sytuacji braku czasu byłoby to bardzo szybkie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21487-gor%C4%85ce-kabanosy/#findComment-1029507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 godzin temu 38 minut temu, arkadiusz napisał(a): .Ja osobiście zmienił bym karkówkę na I wp. mięso z szynki aby uzyskać odpowiednią kruchość i dodał wtedy więcej podgardla Masz rację – jeśli chcesz kruchości, to mięso z szynki (I wp.) jest lepszym wyborem niż karkówka. Karkówka wniesie smak i tłuszcz, ale jej włókna są bardziej „pracujące”, więc nie dadzą takiego efektu delikatności. Dlatego właśnie sensowne jest to, co napisałeś: zamienić karkówkę na szynkę, a dla soczystości dorzucić więcej podgardla. 1 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21487-gor%C4%85ce-kabanosy/#findComment-1029508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatek Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 godzin temu Bajdełejem ładny nóż na tych zdjęciach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21487-gor%C4%85ce-kabanosy/#findComment-1029509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.