Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gorące kabanosy

 

 

01.thumb.jpg.90f6307833cebaa0b926b0e038a63053.jpg

 

Składniki mięsne:

 

 

1. Karkówka - 90%

2. Podgardle (przerośnięty boczek) – 10%

 

Przyprawy:

 

 

1. Peklosól – 18 g/kg

2. Pieprz grubo mielony – 2 g/kg

3. Kminek (mielony) – 1 g/kg i według uznania, kminek ziarno do przesypania podczas mielenia

4. Gałka muszkatołowa – 1 g/kg.

 

Sposób wykonania:

 

 

Mięso pokroiłem w kawałki, następnie zasypałem peklosolą i przyprawami dlatego, gdyż po zmieleniu, mięsa już nie wyrabiamy.

Dokładnie wyrobiłem i wstawiłem do lodówki na 48 h.

Po tym czasie mięso zmieliłem na sicie fi 8, przesypując warstwy kminkiem w ziarnie wg. uznania.

Następnie napełniłem jelita baranie 20/22 i odwiesiłem na 2 h w temperaturze pokojowej do osadzenia.

Włożyłem do wygrzanej wędzarni celem osuszania do momentu, aż jelita były suche w dotyku.

Wędziłem około 3 h „do koloru”, w temp. 50/60 stopni. Podpiekałem około 50 min w temperaturze około 90 stopni.

Po uwędzeniu odwiesiłem do osuszenia.

 

Smacznego:

Bogumił Sztuczka

 

02.jpg

03.jpg

04.jpg

  • Upvote 2

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21487-gor%C4%85ce-kabanosy/
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...
W dniu 24.08.2024 o 09:45, Maxell napisał(a):

Mięso pokroiłem w kawałki, następnie zasypałem peklosolą i przyprawami dlatego, gdyż po zmieleniu, mięsa już nie wyrabiamy.

Jest to genialny patent na równomierne rozprowadzenie przypraw!
Po peklowaniu, przed mieleniem mięsa dodaję przeprawy, mieszamy i rozpoczynamy mielenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21487-gor%C4%85ce-kabanosy/#findComment-997214
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
9 minut temu, Swatek napisał(a):

Maxell, w tym przepisie nie dzieli się karkówki na kawałki mięsa i kawałki tłuszczu, tylko całość do zmielenia na fi8?

Nie nie dzieli się.Kroisz jak leci na kawałki które wejdą do gardzieli maszynki do mielenia .Ja osobiście zmienił bym karkówkę na I wp. mięso z szynki aby uzyskać odpowiednią kruchość  i dodał wtedy więcej podgardla.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21487-gor%C4%85ce-kabanosy/#findComment-1029497
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Arkadiusz.

Pewnie masz rację z tą zmianą składu, ale zainteresowało mnie to, bo przy braku czasu (np przed świętami) nie trzeba pitolić się z klasyfikacją mięsa.

W ogóle to zastanawiałem się kiedyś, czy nie można byłoby zastosować WP I w postaci schabu (oczywiście bez mizdry i warkocza) i WP II w postaci boczku i tyle:-)

A sytuacji braku czasu byłoby to bardzo szybkie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21487-gor%C4%85ce-kabanosy/#findComment-1029507
Udostępnij na innych stronach

38 minut temu, arkadiusz napisał(a):

.Ja osobiście zmienił bym karkówkę na I wp. mięso z szynki aby uzyskać odpowiednią kruchość  i dodał wtedy więcej podgardla

Masz rację – jeśli chcesz kruchości, to mięso z szynki (I wp.) jest lepszym wyborem niż karkówka. Karkówka wniesie smak i tłuszcz, ale jej włókna są bardziej „pracujące”, więc nie dadzą takiego efektu delikatności. Dlatego właśnie sensowne jest to, co napisałeś: zamienić karkówkę na szynkę, a dla soczystości dorzucić więcej podgardla.

  • Upvote 1

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21487-gor%C4%85ce-kabanosy/#findComment-1029508
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.