Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa drobiowa nie wędzona – parzona

 

01.thumb.jpg.b656cecd5fa6cc8942181732a09df2d9.jpg

 

Składniki mięsne:

 

1. Mięso z uda kurczaka – 2 kg
2. Filet z piersi kurczaka – 2 kg

 

Przyprawy:

 

1. Sól – 20 g/kg
2. Pieprz biały – 2 g/kg
3. Kolendra mielona - 0,7 g/kg
4. Cukier – 1 g/kg
5. Czosnek granulowany – 3 g/kg
6. Zimna woda – 50 ml/kg

 

Sposób wykonania:

 

1kg mięsa z udek mielimy na sitku makowym, a resztę mięsa z (uda i filet) zmielić na szarpaku. Dodajemy przyprawy oraz zimną wodę i dokładnie wyrabiamy, aż do uzyskania kleistości.
Wcześniej wymoczone osłonki białkowe fi 100, nadziewamy ściśle farszem i nakłuwamy celem pozbycia się zbędnego powietrza.
Odwieszamy batony na dwie godziny celem osadzenia.
Po tym czasie parzymy w wodzie o temperaturze około 80 stopni do 72 stopni w środku batonu.
Po osiągnięciu temperatury 72 stopnie w środku wyrobu, schładzamy kiełbasę przez około 10 minut w zimnej wodzie.

 

Smacznego
Bogumił Sztuczka

 

02.thumb.jpg.4f352f92d3dd199c6d766ebd98e9b889.jpg

  • Like 1
  • Upvote 2

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21503-kie%C5%82basa-drobiowa-nie-w%C4%99dzona-parzona/
Udostępnij na innych stronach

A ja mam pytanie, w przepisie jest sól i zastanawiam się czy na pewno ma być, czy może jednak peklosól i czy wybarwienie na zdjęciach powstanie przy zwykłej soli.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21503-kie%C5%82basa-drobiowa-nie-w%C4%99dzona-parzona/#findComment-949317
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
34 minuty temu, bastyjan napisał(a):

Nie posiadam szarpaka, czy zamiast tego mogę pokroić mięso nożem?

Możesz.Tylko pamiętaj że tą pokrojoną pierś musisz wpierw uplastycznić a później dodać resztę i dalej mieszać.

  • Like 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21503-kie%C5%82basa-drobiowa-nie-w%C4%99dzona-parzona/#findComment-953999
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Zrobiłem jak w przepisie tylko zamiast szarpaka potraktowałem filet z piersi tłuczkiem i go pokroiłem. Wszystko wyszło super jak na zdjęciach w przepisie.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21503-kie%C5%82basa-drobiowa-nie-w%C4%99dzona-parzona/#findComment-975787
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.