Maxell Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Kiełbasa drobiowa nie wędzona – parzona Składniki mięsne: 1. Mięso z uda kurczaka – 2 kg 2. Filet z piersi kurczaka – 2 kg Przyprawy: 1. Sól – 20 g/kg 2. Pieprz biały – 2 g/kg 3. Kolendra mielona - 0,7 g/kg 4. Cukier – 1 g/kg 5. Czosnek granulowany – 3 g/kg 6. Zimna woda – 50 ml/kg Sposób wykonania: 1kg mięsa z udek mielimy na sitku makowym, a resztę mięsa z (uda i filet) zmielić na szarpaku. Dodajemy przyprawy oraz zimną wodę i dokładnie wyrabiamy, aż do uzyskania kleistości. Wcześniej wymoczone osłonki białkowe fi 100, nadziewamy ściśle farszem i nakłuwamy celem pozbycia się zbędnego powietrza. Odwieszamy batony na dwie godziny celem osadzenia. Po tym czasie parzymy w wodzie o temperaturze około 80 stopni do 72 stopni w środku batonu. Po osiągnięciu temperatury 72 stopnie w środku wyrobu, schładzamy kiełbasę przez około 10 minut w zimnej wodzie. Smacznego Bogumił Sztuczka 1 2 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21503-kie%C5%82basa-drobiowa-nie-w%C4%99dzona-parzona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Sierpnia 2024 A ja mam pytanie, w przepisie jest sól i zastanawiam się czy na pewno ma być, czy może jednak peklosól i czy wybarwienie na zdjęciach powstanie przy zwykłej soli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21503-kie%C5%82basa-drobiowa-nie-w%C4%99dzona-parzona/#findComment-949317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Zrobiłem według przepisu bez peklosoli i wyszła mi bardzo dobra a tak wygląda na zdjęciu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21503-kie%C5%82basa-drobiowa-nie-w%C4%99dzona-parzona/#findComment-949362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Dałem pierś z kurczaka i mięso z udźca indyka i udźca kurczaka . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21503-kie%C5%82basa-drobiowa-nie-w%C4%99dzona-parzona/#findComment-949363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastyjan Opublikowano 14 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Września 2024 Nie posiadam szarpaka, czy zamiast tego mogę pokroić mięso nożem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21503-kie%C5%82basa-drobiowa-nie-w%C4%99dzona-parzona/#findComment-953988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Września 2024 34 minuty temu, bastyjan napisał(a): Nie posiadam szarpaka, czy zamiast tego mogę pokroić mięso nożem? Możesz.Tylko pamiętaj że tą pokrojoną pierś musisz wpierw uplastycznić a później dodać resztę i dalej mieszać. 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21503-kie%C5%82basa-drobiowa-nie-w%C4%99dzona-parzona/#findComment-953999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastyjan Opublikowano 14 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Grudnia 2024 Zrobiłem jak w przepisie tylko zamiast szarpaka potraktowałem filet z piersi tłuczkiem i go pokroiłem. Wszystko wyszło super jak na zdjęciach w przepisie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21503-kie%C5%82basa-drobiowa-nie-w%C4%99dzona-parzona/#findComment-975787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 14 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Grudnia 2024 Pochwal się zdjęciami. 📸 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21503-kie%C5%82basa-drobiowa-nie-w%C4%99dzona-parzona/#findComment-975805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.