Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przecier pomidorowy

Działki nie posiadam ale lubie zrobić trochę zapasów na zimę. 

W tym roku Przecier robiłam trochę innym sposobem, nie stałam przy kuchni i nie gotowałam pomidorów godzinami by odparowały.

Prosty sposób, wiem że Ameryki nie odkryłam, ale w tym roku zrobiłam inaczej. Przecier jest w miarę gesty i kolor piękny. 

Pomidory Lima bo one wg mnie są najlepsze, bardzo mięsiste.

Po umyciu, wykrawałam gniazda i przekrawałam na pół. 

Ułkładałam na bblachęi zapiekałam w piekarniku do momentu kiedy skórka zaczęła się marszczyć w temp 230 stopni. Trwało to mniej więcej 30 min.

Po wystygnięciu, ściągnęłam skórę i przełożyłam do garnka. 

Nadmiar soku zlałam by masa była bardziej gęsta. 

Po czym całość zblendowałam, dodałam sól do smaku, przegotoŵałam i napełnione słoiczki pasteryzowałam 20 min.

Sok który został zagotowałam, dodałam sól do smaku i przelałam gorący do słoików. 

Mam nadzieję że będzie trzymał

20240902_131552.jpg

20240902_120055.jpg

20240902_114254.jpg

20240902_114414.jpg

20240902_133236.jpg

20240902_105009.jpg

20240902_110524.jpg

Edytowane przez @halusia@
  • Upvote 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21605-przetwory-na-zim%C4%99/
Udostępnij na innych stronach

Suszone pomidory. 

Pomidory Lima, po umyciu pokroiłam na mniejsze kawałki. 

Suszyłam w suszarce przez 3 dni po 8 godzin. 

Przełożyłam do sliczków , dodałam czosnek i bazylię. 

Zalałam olejem o temp 80 stopni. 

Z 5 kg wyszło mi 6 słoiczkow " dżemowych.". 

20240902_131834.jpg

20240823_112755.jpg

  • Upvote 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21605-przetwory-na-zim%C4%99/#findComment-950248
Udostępnij na innych stronach

Buraczki na zimę. 

 

- 7 kg buraków

- 3/4 szl octu 10%

- 2 łyżki soli. 

- czosnek w proszku

- pieprz mielony

- kminek mielony

 

Ugotowane buraki mielę na najdrobniejszym sicie. Mam przystawkę do warzyw, którą montuje do zelmera, ale można ręcznie. Po czym dodaję przyprawy, niestety pieprz, kminek i czosnek dodaję na oko do smaku.

Przekładam do słoików i pasteryzuje 25 min. 

Buraczki bardzo dobrze się przechowują i są naprawdę smaczne. 

  • Like 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21605-przetwory-na-zim%C4%99/#findComment-950251
Udostępnij na innych stronach

Halinko zrób sałatkę z buraków teściowej Pokemona jest pyszna nawet bez papryki taka też robiłam, nadaje się Ina ciepło i na zimno

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21605-przetwory-na-zim%C4%99/#findComment-950254
Udostępnij na innych stronach

52 minuty temu, electra napisał(a):

Halinko zrób sałatkę z buraków teściowej Pokemona jest pyszna nawet bez papryki taka też robiłam, nadaje się Ina ciepło i na zimno

Dziękuję Donatko. Odszukam i może zrobię kilka słoiczków. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21605-przetwory-na-zim%C4%99/#findComment-950265
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

Dziękuję Donatko. Odszukam i może zrobię kilka słoiczków. 

Co bym przepisów nie pogubił...   
Sałatka z buraków z papryką   
Składniki: 
- 5 kg buraków 
- 1 kg papryki czerwonej 
- 1 kg cebuli 
- 1 szklanka octu 
- 1 szklanka cukru 
- 1 szklanka oliwy/oleju 
- sól, pieprz do smaku   
Buraki gotujemy na średnio miekko, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pozostałe składniki: cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebule i papryke, lekko podsmażamy i dodajemy starte buraki, cukier o ocet oraz przyprawy. Wszystko smażymy/dusimy na wolnym ogniu 10-15 minut i ładujemy w słoiki. Pasteryzujemy 20 minut. 
Sałatkę podajemy na zimno do dań mięsnych. Smacznego.

Tutaj jest

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21605-przetwory-na-zim%C4%99/#findComment-950448
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, electra napisał(a):

Tutaj jest

Dziękuję bardzo ☺️

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21605-przetwory-na-zim%C4%99/#findComment-950495
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.