Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Strasznie cicho w temacie .Nikt nic nie piszę , może się faktycznie uczą żeby nie być "zielonym".

Podlasiak ty z samego Białegostoku czy okolic.

Mieszkałem w okolicy, ale miasto mnie wchłoneło.

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

• Odpowiedzi 423
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Chętnie bym Was wszystkich uczestników poznała ale się nie zapisałam na szkolenie więc pewnikiem będzie trzeba czekać do Napoleonowa :sad:

A nie możesz zajrzeć do Zrębic pod pretekstem profilaktycznego badania "paszczęk" :grin: :lol: :lol:

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

A nie możesz zajrzeć do Zrębic pod pretekstem profilaktycznego badania "paszczęk

Obawiam się ,że właściciele paszczęk nie byli by tą perspektywą zachwyceni :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Co Ci szkodzi spróbować. :wink: Zaraz dopiszę odpowiedni punkt do programu. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Witam

Obawiam się ,że właściciele paszczęk nie byli by tą perspektywą zachwyceni :lol:

Jeżeli chodzi o moją osobę to zapraszam :smile:

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Oficjalne stanowisko naszego Głównego Technologa, w kwestii produkcji masarskiej, która będzie uskuteczniana podczas trwania II kursu SMD:

Kiełbasy:

- kiełbasa krakowska

- kiełbasa głogowska.

Wędzonki:

- szynka wędzona gotowana z nogą

- baleron

- polędwica wędzona i sopocka

- boczek wędzony

Podrobowe:

- salceson włoski

- kaszanka gryczana - powtórka przepisu z I kursu plus dodatek wątroby wieprzowej

- kiszka pasztetowa z manną

- "Szybka wątrobianka"

- kaszanka gryczana krwista parzona i pieczona

Przewidziany jest rozbiór i obróbka drobiu, oraz pokaz produkcji szynkowarowej, pewnie jakiejś pieczeni z piekarnika i jakiejś konserwy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

No super , podoba mnie się plan produkcji :smile:

Pozdrawiam

Szczerze mówiąc myślałam że będzie jałowcowa :sad: i jakaś rolada z boczku .

Rolady to nigdy nie próbowałam robić .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Kaszubko, nie martw się na zapas. Andrzej wszysto czyta i będzie przygotowywał szczegółowy plan zajęć na II turnus. :wink:

Szczerze mówiąc myślałam że będzie jałowcowa :sad: i jakaś rolada z boczku .

Rolady to nigdy nie próbowałam robić .

no nie jeśli jałowcówka to tylko w płynie :) :grin: :grin: :grin:

Paweł 603957797

I salcesonik i kaszaneczka,szyneczki,poledwiczki i inne smakowitości -super!

Ale tak jak Kaszubka33 przystawałabym też przy tym żeby była jałowcowa.

Pozdrawiam.

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
A ja nie widzę rozbioru półtusz wp. i klasyfikacji mięs, podstawy wyrobu wędlin. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Miałam zrobić porterówkę ,ale może być jałowcówka , tylko czy kiełbaska będzie. :devil:

Hanka_Kaszubka33

GDYNIA MOJE MIASTO

Dziadku, to jest tylko program przewidywanej produkcji. Program przebiegu poszczególnych dni roboczych, opracowuje właśnie Andrzej.

Dobry pomysł z kiełbasą Głogowską wszyscy będą mogli się przekonać jak piękny kolor uzyskamy robiąc ją na samej soli . Uważam że na każdym kursie powinna być robiona jako standart kiełbasa biała surowa, a później parzona jako zakładka do czytanych poezji. .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Gość Anonymous
A ja w ramach treningu przed szkoleniem zakupiłem półtuszę, rozebrałem, na razie po swojemu, dokupiłem trochę podrobów i właśnie skończyły mi się parzyć, no i będę robił pierwszy raz w życiu salceson. 3 żołądki dostałem gratis, no to próbuję :lol:

standard kiełbasa biała surowa,

Kochany DZIADKU zgadzam się z tobą :wink:

Hanka_Kaszubka33

GDYNIA MOJE MIASTO

rozebrałem, na razie po swojemu

No właśnie ja też jestem ciekaw co robię nie tak. Jakie popełniam błędy! Jednak film technologiczny nie pokazuje wszystkiego. Nie ma to jak wprawne oko specjalisty, który wytknie błędy! Mam nadzieję, że rozbiór i klasyfikacja mięsa będzie jednym z punktów programu.

Uważam że na każdym kursie powinna być robiona jako standart kiełbasa biała surowa

Też tak myślę. Daje to pojęcie o smaku jaki powinna mieć kiełbasa przed parzeniem. Można się przekanać o tym jak zmienia się smak podczas procesu parzenia.

Pozdrawiam... Piotrek.
No RADZIO na pewno dowiesz się wielu ciekawych rzeczy. Ale tak cierpliwego człowieka jakim jest BAGNO to w życiu nie widziałem. Gdyby na wyższych uczelniach byli tacy cierpliwi profesorowie to mielibyśmy samych prymusów.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba

No RADZIO na pewno dowiesz się wielu ciekawych rzeczy

Tego jestem pewny.

Ale tak cierpliwego człowieka jakim jest BAGNO to w życiu nie widziałem

I chwała mu za to... że właśnie taki jest!

Pozdrawiam... Piotrek.

Witam

wena napisał/a:

Ale tak cierpliwego człowieka jakim jest BAGNO to w życiu nie widziałem

Miałem okazję już BAGNO poznać w ubiegłym roku na Naszym Zlocie , potwierdzam to stwierdzenie w trzystu procentach :!: :!: :!:

Pozdrawiam