Norbi Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 5 Grudnia 2015 WitamZałączam zdjęcia rożna i mojego mini grila które zrobiłem. Zostało jeszcze do wykonania malowanie farbą żaroodporną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-460610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Załączam zdjęcia rożna i mojego mini grila które zrobiłem. Nieźle się natrudziłeś :clap: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-460614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Bardzo ładna konstrukcja, aż szkoda rozpalać ogień by nie zabrudzić to cacko! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-460615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Kawał dobrej roboty kolego! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-460642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zadałeś Sobie trochę trudu. Myślę tylko, że zamiast tych dodatkowych elementów ozdobnych Mógłbyś zrobić to nowocześnie z nierdzewki. Było by o wiele trwalsze. Ja w tej chwili większość gadżetłów tak robię. Łatwe w utrzymaniu czystości no i nie koroduje. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-460669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Jesli to Twoja robota to czapki z głów ...Jak robiłeś mosiężne odlewy do grilla ? Tapniete z GT-I9500 Edytowane 5 Grudnia 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-460682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Ale sprzecior ,az szkoda zabrudzic Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-460687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Ale sprzecior ,az szkoda zabrudzic Ładny, tylko jak dla mnie za dużo "kościołowy"Norbi, czy nie obawiasz się o przetarcie tej linki, może lepiej było dać w pionie w stosunku do otworu. Edytowane 5 Grudnia 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-460697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 5 Grudnia 2015 kościołowy Ja o calosci ,nie jestem fanka takich ozdob Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-460703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbi Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zadałeś Sobie trochę trudu. Myślę tylko, że zamiast tych dodatkowych elementów ozdobnych Mógłbyś zrobić to nowocześnie z nierdzewki. Było by o wiele trwalsze. Ja w tej chwili większość gadżetłów tak robię. Łatwe w utrzymaniu czystości no i nie koroduje.Rożen robiłem z tego co miałem akurat nierdzewki nie miałem. O korozje nie muszę się martwić mam 10 litrów żaroodpornej farby do 700 stopni. Raz na jakiś czas jak będzie potrzeba to mogę prysnąć pistoletem. Rożen jest na kółkach i jest chowany do garażu.Co kupiłem.1. Stal nierdzewną na złomie 100 zł2. Dwa koła pasowe 90 zł3. Cztery łożyska wahliwe 60 zł4. Linka stalowa 10 zł5. Karabińczyki 16 sztuk. 16 zł6 Płaskownik młotkowany 25 m 100 zł7. Kilka elektrod nierdzewnych 15 zł8 Cybanty 3 sztuki nierdzewne 7 zł9. Do mini grilla na ruszt kupiłem nierdzewek w sklepie płaskownik+pręt ok 40 zł Resztę miałem w domu1. Blacha trójka na boczne ściany i na mini grila2. Blacha dwója na tylnią ściane żeby zmniejszyć wage rożna3. Elementy skrętne groty kólki cetki przyniosłem z pracy u nas takie rzeczy są wyrzucane na złom4, Profile młotkowane tez z pracy5. Kółka używane z pracy łożyska były zapiaszczone ale udało mi się je zreanimowć.6 Silnik z motoreduktorem 037kw używany od pieca na eko groszek. Motoreduktor ma 1 obrót na 6 sekund. Zredukowałem na ok 17 sekund 1 obrót.7. Wałek na koło pasowe miałem ale oddałem koledze żeby mi go podtoczył i na końcu zrobił kwadrat.8 Łańcuch miałem Czego nie zrobiłem sam1. Blachy zawiozłem do pocięcia na gilotynie pocieli mi za 0,7 l Było by to nie ekonomiczne ciecie tylu kawałków diaksem.2. Kumpel dorobił mi w pracy wałek na koło pasowe duże zębatki na korbę i kółko prowadzące linke do ramienia mini grilla oraz podtoczył dwa łożyska wahliwe. 0 zł Jak by mi przyszło wszystko kupić to musiał bym na materiał wydać ok 2000 zł Najdłużej myślałem na formą i koncepcją jak to ma wyglądać. Jesli to Twoja robota to czapki z głów ...Jak robiłeś mosiężne odlewy do grilla ? Tapniete z GT-I9500 Nie ma mosiężnych odlewów jedyne odlewy to groty ale one są z żeliwa. Wszystkie ozdoby to gotowce które są używane do ogrodzeń i bram. Ale sprzecior ,az szkoda zabrudzic Ładny, tylko jak dla mnie za dużo "kościołowy"Norbi, czy nie obawiasz się o przetarcie tej linki, może lepiej było dać w pionie w stosunku do otworu.grill.jpg Nie przetrze się ma drugi taki grill tylko okrągły o średnicy 53 cm wyskości 1,6m i jest taka sama konstrukcja i używam tamten dwa sezony i nic się nie dzieje. Mini jak i duży grill mają obrotowe ramię. Można było by przesunąć kobrę w lewą stronę ale nie ładnie by to wyglądało jak by nie była po środku. Bardziej obawiam się o przetarcie linki w rożnie ponieważ palenisko jest regulowane w taki sposób że nawija się linka stalowa na rurkę w miejscu gdzie jest połączona linka z rurką jest mocne załamanie i linka lekko się przeciera. Jak się bardziej będzie przecierać to będę musiał ją zastąpić cienkim łańcuchem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-460802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 9 Lipca 2016 (edytowane) Po upieczeniu warchlaka dzika w warunkach polowych przyszedł czas na coś poważniejszego. W tym celu z moim Papciem zakupiliśmy młodego barana. Właśnie kruszeje i czeka na bejcowanie. W między czasie poczyniłem wehikuł do jego upieczenia. Taka tam konstrukcjaNapęd stanowi silnik 12V z przekładnią od anteny satelitarnej. Zasilanie wraz z prostym regulatorem PWM na układzie NE555, obroty od 0 do 20 na min. Regulacja wysokości co 5 cm. z wysuwanych nóżek. Edytowane 9 Lipca 2016 przez zibi187 Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-506009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 9 Lipca 2016 Przygotuj sobie jeszcze dostawiane boczne ścianki tak, aby ze wszystkich stron rożen był obstawiony. Znacząco przyspiesza to pieczenie i poprawia jego jakość. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-506011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 9 Lipca 2016 Wszystko mam przygotowane ☺ ale dzięki za podpowiedź. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-506026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbi Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 11 Lipca 2016 Może zdradzisz jak przygotowywujesz banarana jaka receptura jaka bejca Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-506271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 12 Lipca 2016 Przepis jest w tym wątku kilka stron wcześniej ☺ Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-506374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 12 Lipca 2016 My w któryś weekend pozwoliliśmy sobie na coś takiego: Uciechy było co nie miara. :D Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-506378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 12 Lipca 2016 (edytowane) Można i bez rożna: uciechy jak widzę nigdzie nie brakuje :D A Twój rożen, to jest cacko, jeśli będzie działał jak wygląda, to sukces murowany. Edytowane 12 Lipca 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-506403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 15 Lipca 2016 Muszę przyznać, że baranek wyszedł znakomicie ???? Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-506732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 15 Lipca 2016 No i mamy dwie różne konstrukcje - jedna prymistyczna ale jak widać bardzo skuteczna - Brawo Zibi a druga Rokoko - brawo Norbi (do domu dla siebie wybrałbym - Zibego < najchętniej z zawartością>- ale to kwestia gustu i zacięcia przy czyszczeniu ) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-506736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbi Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 16 Lipca 2016 Niedługo wstawie fotki z pieczenia prosiaka mam już zamówinego u gospodarza ok 40 kg. Nie karmiony antybiotykami chlewik jak z dawniejszych czasów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-506891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 18 Lipca 2016 O takim myślę ☺ też. Nie wiem tylko czy uda mi się w tym roku bo przede mną wesele syna i raczej będzie to dzik przelatek ???? Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-507140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbi Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 (edytowane) No i pierwszy prosiak upieczony z powodzeniem. Prosiak o wadze 44 kg po ubiciu 33 kg dosyć spory wyszedł jak na pierwszy raz. Proces przygotowania do pieczenia wygladał następująco. 1. Gospodarz zawiózł mi do rzeźni prosiacza hodowanego bez ulepszaczy za 44 kg zapłaciłem 220zł pluz półlitra bimbru za podwiezienie go na rzeźnie. Ubój z badanie wypatroszeniem i oczyszczeniem 50 zł. dwa dni polerzał w chłodni. 2. Dzień wcześniej przygotowałem zalewe 35 litròw z bardzo dużą ilością przypraw i czosnku. Peklosoli poszło 0.8 kg na 10 litrów wody na dziesięć dni peklowania. Marynata po zagotowaniu nabrała brązowego koloru. 3. Położyłem starą lodówkę poziomie wyłożyłem folią basenową włożyłem prosiaka było cieżko bo był schłodzony i sztywny. Jak zmiękł to udało się zagiąć w tułowiu. Wlałem zalewe ale nie pokryła go w całości. Wypełniłem puste miejsca butelkami z wodą bo bym musiał sporo zalewy przygotować. Peklowanie odbywało się w temperaturze 4 do 6 stopni. Co drugi dzień wkładałem na zmiane butelki z lodem lodówka dobrze trzyma zimno. Szynki i łopatki zostały nastrzyknięte marynatą. 4. Po 10 dniach włożyłem prosiaka do czystej wody na noc by niebył za słony.Po wyjęciu z wody powiesiłem go żeby obciekł. 5. Nadziałem go na widelec. Cybantami przymocowałem przednie nogi a tylnie drutem. W jednym miejscu przywiązałem drutem kręgosłup do widelca. Na koniec natarłem 6. Po rozpalaniu rożna gdy przgasł ogień został wrzucony na różen. Do tej operacji potrzebne są 2 osoby. 7. Czas pieczenia 8 godzin temperatura w najgrubszym miejcu po upieczeniu 57 stopni. Mięsko w środku różowiutkie pachnące ziołami. Różne części mìesa inaczej smakowały. Mi osobiście najbardziej smakowały policzki. Mięsko zajadane było z pieczonymi ziemniakami z boczkiem wędzonym i majerankiem przygotowane na oddzielnym grillu do tego były kurki w sosie smietanowo koperkowym. Po zakończeniu biesiady zostało dużo mìęsa będzie na kilka tygodni. Gdy zostanie całość skonsumowana w zamrażarce leży dzik. https://m.youtube.com/watch?v=c7g5w4bXvGA Edytowane 15 Sierpnia 2016 przez Norbi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-510593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Gratulacje kawał dobrej roboty Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-510597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Smaczny rożen Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-510618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 No i ja zamierzam w niedzielę poczynić warchlaka. Na razie jest w przygotowaniu Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-510668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.