Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 258
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Załączam zdjęcia rożna i mojego mini grila które zrobiłem.

 

Nieźle się natrudziłeś  :clap: :clap: :clap:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-460614
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładna konstrukcja, aż szkoda rozpalać ogień by nie zabrudzić to cacko!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-460615
Udostępnij na innych stronach

Zadałeś Sobie trochę trudu. Myślę tylko, że zamiast tych dodatkowych elementów ozdobnych Mógłbyś zrobić to nowocześnie z nierdzewki. Było by o wiele trwalsze. Ja w tej chwili większość gadżetłów tak robię. Łatwe w utrzymaniu czystości no i nie koroduje.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-460669
Udostępnij na innych stronach

Jesli to Twoja robota to czapki z głów ...

Jak robiłeś mosiężne odlewy do grilla ?

 

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-460682
Udostępnij na innych stronach

Ale sprzecior ,az szkoda zabrudzic

 

 

Ładny, tylko jak dla mnie za dużo "kościołowy"

Norbi, czy nie obawiasz się o przetarcie tej linki, może lepiej było dać w pionie w stosunku do otworu.

post-40273-0-98773600-1449347162_thumb.jpg

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-460697
Udostępnij na innych stronach

 

 

kościołowy
 

Ja o calosci ,nie jestem fanka takich ozdob :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-460703
Udostępnij na innych stronach

Zadałeś Sobie trochę trudu. Myślę tylko, że zamiast tych dodatkowych elementów ozdobnych Mógłbyś zrobić to nowocześnie z nierdzewki. Było by o wiele trwalsze. Ja w tej chwili większość gadżetłów tak robię. Łatwe w utrzymaniu czystości no i nie koroduje.

Rożen robiłem z tego co miałem akurat nierdzewki nie miałem. O korozje nie muszę się martwić mam 10 litrów żaroodpornej farby do 700 stopni. Raz na jakiś czas jak będzie potrzeba to mogę prysnąć pistoletem. Rożen jest na kółkach i jest chowany do garażu.

Co kupiłem.

1. Stal nierdzewną na złomie 100 zł

2. Dwa koła pasowe 90 zł

3. Cztery łożyska wahliwe 60 zł

4. Linka stalowa 10 zł

5. Karabińczyki 16 sztuk. 16 zł

6 Płaskownik młotkowany 25 m 100 zł

7. Kilka elektrod nierdzewnych 15 zł

8 Cybanty 3 sztuki nierdzewne 7 zł

9. Do mini grilla na ruszt kupiłem nierdzewek w sklepie płaskownik+pręt ok 40 zł 

 

Resztę miałem w domu

1. Blacha trójka na boczne ściany i na mini grila

2. Blacha dwója na tylnią ściane żeby zmniejszyć wage rożna

3. Elementy skrętne groty kólki cetki przyniosłem z pracy u nas takie rzeczy są wyrzucane na złom

4, Profile młotkowane tez z pracy

5. Kółka używane z pracy łożyska były zapiaszczone ale udało mi się je zreanimowć.

6 Silnik z motoreduktorem 037kw używany od pieca na eko groszek. Motoreduktor ma 1 obrót na 6 sekund. Zredukowałem na ok 17 sekund 1 obrót.

7. Wałek na koło pasowe miałem ale oddałem koledze żeby mi go podtoczył i na końcu zrobił kwadrat.

8 Łańcuch miałem

 

Czego nie zrobiłem sam

1. Blachy zawiozłem do pocięcia na gilotynie pocieli mi za 0,7 l Było by to nie ekonomiczne ciecie tylu kawałków diaksem.

2. Kumpel dorobił mi w pracy wałek na koło pasowe duże zębatki na korbę i kółko prowadzące linke do ramienia mini grilla oraz podtoczył dwa łożyska wahliwe. 0 zł

 

Jak by mi przyszło wszystko kupić to musiał bym na materiał wydać ok 2000 zł 

Najdłużej myślałem na formą i koncepcją jak to ma wyglądać.

 

 

Jesli to Twoja robota to czapki z głów ...

Jak robiłeś mosiężne odlewy do grilla ?

 

Tapniete z GT-I9500

 

Nie ma mosiężnych odlewów jedyne odlewy to groty ale one są z żeliwa. Wszystkie ozdoby to gotowce które są używane do ogrodzeń i bram.

 

 

Ale sprzecior ,az szkoda zabrudzic

 

 

Ładny, tylko jak dla mnie za dużo "kościołowy"

Norbi, czy nie obawiasz się o przetarcie tej linki, może lepiej było dać w pionie w stosunku do otworu.

attachicon.gifgrill.jpg

 

Nie przetrze się ma drugi taki grill tylko okrągły o średnicy 53 cm wyskości 1,6m i jest taka sama konstrukcja i używam tamten dwa sezony i nic się nie dzieje. Mini jak i duży grill mają obrotowe ramię. Można było by przesunąć kobrę w lewą stronę ale nie ładnie by to wyglądało jak by nie była po środku. Bardziej obawiam się o przetarcie linki w rożnie ponieważ palenisko jest regulowane w taki sposób że nawija się linka stalowa na rurkę w miejscu gdzie jest połączona linka z rurką jest mocne załamanie i linka lekko się przeciera. Jak się bardziej będzie przecierać to będę musiał ją zastąpić cienkim łańcuchem. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-460802
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Po upieczeniu warchlaka dzika w warunkach polowych przyszedł czas na coś poważniejszego.post-40249-0-93181100-1468063929_thumb.jpg  W tym celu z moim Papciem zakupiliśmy młodego barana. Właśnie kruszeje i czeka na bejcowanie. W między czasie poczyniłem wehikuł do jego upieczenia. Taka tam konstrukcja

post-40249-0-34955700-1468064219_thumb.jpgpost-40249-0-63424500-1468064282_thumb.jpgpost-40249-0-30972300-1468064343_thumb.jpg

Napęd stanowi silnik 12V z przekładnią od anteny satelitarnej. Zasilanie wraz z prostym regulatorem PWM na układzie NE555,  obroty od 0 do 20 na min. Regulacja wysokości co 5 cm. z wysuwanych nóżek.

Edytowane przez zibi187

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-506009
Udostępnij na innych stronach

Przygotuj sobie jeszcze dostawiane boczne ścianki tak, aby ze wszystkich stron rożen był obstawiony. Znacząco przyspiesza to pieczenie i poprawia jego jakość.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-506011
Udostępnij na innych stronach

My w któryś weekend pozwoliliśmy sobie na coś takiego:

 

post-39694-0-02979400-1468330949_thumb.jpg

 

Uciechy było co nie miara. :D :D :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-506378
Udostępnij na innych stronach

Można i bez rożna:

 

 

uciechy jak widzę nigdzie nie brakuje :D :D

 

A Twój rożen, to jest cacko, jeśli będzie działał jak wygląda, to sukces murowany.

Edytowane przez ZLeP
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-506403
Udostępnij na innych stronach

No i mamy dwie różne konstrukcje - jedna prymistyczna  ale jak widać bardzo skuteczna - Brawo Zibi :)

 a druga Rokoko  - brawo Norbi :)   (do domu dla siebie wybrałbym - Zibego < najchętniej z zawartością:)>- ale to kwestia gustu i zacięcia przy czyszczeniu :))

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-506736
Udostępnij na innych stronach

O takim myślę ☺ też. Nie wiem tylko czy uda mi się w tym roku bo przede mną wesele syna i raczej będzie to dzik przelatek ????

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-507140
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

No i pierwszy prosiak upieczony z powodzeniem. Prosiak o wadze 44 kg po ubiciu 33 kg dosyć spory wyszedł jak na pierwszy raz. Proces przygotowania do pieczenia wygladał następująco.

 

1. Gospodarz zawiózł mi do rzeźni prosiacza hodowanego bez ulepszaczy za 44 kg zapłaciłem 220zł pluz półlitra bimbru za podwiezienie go na rzeźnie. Ubój z badanie wypatroszeniem i oczyszczeniem 50 zł. dwa dni polerzał w chłodni.

 

2. Dzień wcześniej przygotowałem zalewe 35 litròw z bardzo dużą ilością przypraw i czosnku. Peklosoli poszło 0.8 kg na 10 litrów wody na dziesięć dni peklowania. Marynata po zagotowaniu nabrała brązowego koloru.

 

3. Położyłem starą lodówkę poziomie wyłożyłem folią basenową włożyłem prosiaka było cieżko bo był schłodzony i sztywny. Jak zmiękł to udało się zagiąć w tułowiu. Wlałem zalewe ale nie pokryła go w całości. Wypełniłem puste miejsca butelkami z wodą bo bym musiał sporo zalewy przygotować. Peklowanie odbywało się w temperaturze 4 do 6 stopni. Co drugi dzień wkładałem na zmiane butelki z lodem lodówka dobrze trzyma zimno. Szynki i łopatki zostały nastrzyknięte marynatą.

 

4. Po 10 dniach włożyłem prosiaka do czystej wody na noc by niebył za słony.Po wyjęciu z wody powiesiłem go żeby obciekł.

 

5. Nadziałem go na widelec. Cybantami przymocowałem przednie nogi a tylnie drutem. W jednym miejscu przywiązałem drutem kręgosłup do widelca. Na koniec natarłem

 

6. Po rozpalaniu rożna gdy przgasł ogień został wrzucony na różen. Do tej operacji potrzebne są 2 osoby.

 

7. Czas pieczenia 8 godzin temperatura w najgrubszym miejcu po upieczeniu 57 stopni. Mięsko w środku różowiutkie pachnące ziołami. Różne części mìesa inaczej smakowały. Mi osobiście najbardziej smakowały policzki. Mięsko zajadane było z pieczonymi ziemniakami z boczkiem wędzonym i majerankiem przygotowane na oddzielnym grillu do tego były kurki w sosie smietanowo koperkowym. Po zakończeniu biesiady zostało dużo mìęsa będzie na kilka tygodni. Gdy zostanie całość skonsumowana w zamrażarce leży dzik.

post-74806-0-32735700-1471291692_thumb.jpgpost-74806-0-24319900-1471291739_thumb.jpgpost-74806-0-39134700-1471291349_thumb.jpgpost-74806-0-37615400-1471291826_thumb.jpgpost-74806-0-25513000-1471291885_thumb.jpgpost-74806-0-70670600-1471291956_thumb.jpgpost-74806-0-48232600-1471292020_thumb.jpgpost-74806-0-42864500-1471292098_thumb.jpg

https://m.youtube.com/watch?v=c7g5w4bXvGA

Edytowane przez Norbi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-510593
Udostępnij na innych stronach

No i ja zamierzam w niedzielę poczynić warchlaka. Na razie jest w przygotowaniu

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/9/#findComment-510668
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.