Norbi Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Jak już go upieczesz to podaj co i jak przygotowywałeś ewentualnie zdjęcia bo ja niedługo będe dzika piekł takiego 30 kg już kruszeje w zamrażarce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-510688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 21 Sierpnia 2016 No i po jedzeniu ???? Poszło ???????????? Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-511253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbi Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Coś wiecej napisz jakiś filmik masz jak długo piekł sie ile ważył jak narynowany czy nie był suchy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-511254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 (edytowane) Potwór to to nie był. Tuszka ważyła 10kg. Zalewa chef'a jest na forum. Dodałem tylko warzywa. Uźyłem także soli morskiej. Co do ilości użytych przypraw i ziół to dawałem na tzw. oko warchlak po rozmrozeniu leżał 3 doby w marynacie. Piekłem cztery i pół godziny. Jak złapał kolor to co 20 min. polewalem to przygotowaną polewką z wina czerwonego wytrawnego własnej roboty, octu winnego z czerwonego wina, oliwy z oliwek, miodu i ziół. Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez chudziak Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-511309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbi Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 w sobote ja bede piekł takiego niecałe 30 kg. Będe ryzykował będzie nadziany kaszą gryczaną z wątróbką z dzika i cebulą podsmarzaną plus przyprawy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-511495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) Nie dodałem, że warchlak też został nadziany farszem. Kasza gryczana prazoźona. Sparzona wątróbka pokrojoną w kostkę, przesmarzony pokrojony w kostkę boczek z cebulą i gotowane suszone grzyby pokrojone również w kostkę. Do tego sól i pieprz oraz majeranek. Po nadzianiu warchlaka zaszyłem miękkim stalowym drutem. Pyszota ???? Edytowane 23 Sierpnia 2016 przez zibi187 Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-511530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 będzie nadziany kaszą gryczaną z wątróbką z dzika i cebulą podsmarzaną plus przyprawy kupowałem ( niestety) czasami na imprezki takiego pieczonego ( z pieca) faszerowanego kaszą z wątróbką i skwarkami - i szczerze nie wiem co było lepsze - pieczone prosię czy ta kasza - ale taki prosiak czy dziczek - zawsze był dużą atrakcją powodzenia Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-511531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbi Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Pysznie to wygląda. Ciekawie jak moj wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-511619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Jako ciekawostkę podam, iż my w tym roku mieliśmy zlotową świnkę na rożen o wadze (przed nadzianiem na "dyszel") 130 kg. Nawet tak duży rożen jaki jest u Anety nie wystarczył i trzeba było odciąć szynki, które zostały wpierw ugotowane, a potem dopieczone w piecu konwekcyjnym. O smaku niech wypowiedzą się konsumenci. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-511624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbi Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 130 to monstrum jaki ma wymiar jej rożno Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-511674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 na moje oko długość dyszla ok 2 metry szerokość komory ok -80 cm obstawione ekranami Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-511678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbi Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 u mnie 1,5 m dłudość 0,65 m szerokość komora 60 kg może by wkazło w całości. Masz jakieś fotki tego rożna? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-511680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 popatrz na fotki ze zlotu osobiscie nie robiłem zdjęć Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-511684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbi Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 No i dzik upieczony wyszedł trochę za słony. Po za tym pychota ładnie się zapeklował. Podczas nadziewania kaszą trzeba pamiętać żeby nie nadziewać na ścisk ponieważ dzik się kurczy. Kasza powinna być lekko podgotowana ja swoja za mocno ugotowałem i po upieczeniu dzika była rozgotowana ale dobra. Dziczyzna ma specyficzny smak i nie każdemu może smakować. Mięso wyszło soczyste jak na dzika w 14 osób zjedliśmy połowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-512615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario007 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Witam. Mój plan na świniaka jest podobny do opisywanych wcześniej.Zamówiłem u kolegi świniaka który zostanie PODPIECZONY w około 70% w zaprzyjaźnionej piekarni (zobaczymy czy mi się to uda), a potem chcę spróbować samemu dopiec go nad ognisiem podczas całodniowej nasiadówki na działce.I mam pytanie jaką i z czego przygotować marynatę do polewania go podczas dopiekania.Ktoś pomoże?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-562583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 jaką i z czego bez kombinacji - wino czerwone półwytrawne - albo piwo niezbyt goryczkowe - i wystarczy Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-562610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zamówiłem u kolegi świniaka który zostanie PODPIECZONY w około 70% w zaprzyjaźnionej piekarni (zobaczymy czy mi się to uda), a potem chcę spróbować samemu dopiec go nad ognisiem podczas całodniowej nasiadówki na działce. 1. uczestnicy biesiady muszą być głodni2. upiekłbym prosiaka do miękkości 3. później odgrzewanym kawałki na grillu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-562653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tur100 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Zamówiłem u kolegi świniaka który zostanie PODPIECZONY w około 70% w zaprzyjaźnionej piekarni (zobaczymy czy mi się to uda), a potem chcę spróbować samemu dopiec go nad ognisiem podczas całodniowej nasiadówki na działce. Prosiaka pieczonego w piekarni nie założysz na rożen. Mięso jest miekkie i sporo wytopionego tłuszczu.Zrób jak radzi Bagno.Tak wyglada prosiak pieczony w piekarni: Cytuj tur100 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-562690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Jaśko dzieli . Mniamm.. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-562792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Ależ Janeczku miałeś smaczniastą fuchę Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-562802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Prosiak niczego sobie piekny kolorek Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-562862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Prosiak niczego sobie piekny kolorek oj trochę zbyt dopieczony - za wysoka temperaturka na skorkę ale pewnie miesko mniamniusie - duża część biesiadników nie je skóry nawet tej chrupiącej . Ale to znakomity przykład ,że nie da się podpieczonego prosiaka włożyć na ruszt . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-562864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tur100 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 (edytowane) Jakby sie dobrze przyjrzeć to na tych zdjęciach są dwie różne świnki. Było to na delegacji niedaleko Góry św. Anny. Wynająłem kwaterę u gospodarza, który miał chodowlę ok. 150 świń. Wystarczyło tylko pokazać prosiaczka i na drugi, trzeci dzień przyjeżdżał z piekarni. Raz tylko nie został pożarty do końca ale na drugi dzięń dopiekliśmy na grilu. Tak jak radził Bagno. Żeby nie marnować czasu, po pracy warzyliśmy piwo. Było jak znalazł do prosiaków. Edytowane 10 Sierpnia 2017 przez tur100 Cytuj tur100 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-562867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 (edytowane) A ja prosiaczki o wadze do 45 kg piekę w wędzarni . Ten jest z kaszą i podrobami i powiem Wam że wychodzi naprawdę pyszny Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Edytowane 10 Sierpnia 2017 przez grehor1 Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-562873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 (edytowane) wychodzi naprawdę pyszny daj zdjęcia i opis wędzarni Edytowane 10 Sierpnia 2017 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-562877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.