Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 258
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Potwór to to nie był. Tuszka ważyła 10kg. Zalewa chef'a jest na forum. Dodałem tylko warzywa. Uźyłem także soli morskiej. Co do ilości użytych przypraw i ziół to dawałem na tzw. oko warchlak po rozmrozeniu leżał 3 doby w marynacie. Piekłem cztery i pół godziny. Jak złapał kolor to co 20 min. polewalem to przygotowaną polewką z wina czerwonego wytrawnego własnej roboty, octu winnego z czerwonego wina, oliwy z oliwek, miodu i ziół.

Edytowane przez chudziak

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-511309
Udostępnij na innych stronach

Nie dodałem, że warchlak też został nadziany farszem. Kasza gryczana prazoźona. Sparzona wątróbka pokrojoną w kostkę, przesmarzony pokrojony w kostkę boczek z cebulą i gotowane suszone grzyby pokrojone również w kostkę. Do tego sól i pieprz oraz majeranek. Po nadzianiu warchlaka zaszyłem miękkim stalowym drutem. Pyszota ???? Edytowane przez zibi187

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-511530
Udostępnij na innych stronach

 

 

będzie nadziany kaszą gryczaną z wątróbką z dzika i cebulą podsmarzaną plus przyprawy
kupowałem  ( niestety) czasami na imprezki  takiego pieczonego  ( z pieca) faszerowanego kaszą z wątróbką i skwarkami - i szczerze nie wiem co było lepsze - pieczone prosię czy ta kasza :)  - ale taki prosiak czy dziczek - zawsze był dużą atrakcją :) powodzenia

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-511531
Udostępnij na innych stronach

Jako ciekawostkę podam, iż my w tym roku mieliśmy zlotową świnkę na rożen o wadze (przed nadzianiem na "dyszel") 130 kg. Nawet tak duży rożen jaki jest u Anety nie wystarczył i trzeba było odciąć szynki, które zostały wpierw ugotowane, a potem dopieczone w piecu konwekcyjnym. O smaku niech wypowiedzą się konsumenci.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-511624
Udostępnij na innych stronach

No i dzik upieczony wyszedł trochę za słony. Po za tym pychota ładnie się zapeklował. Podczas nadziewania kaszą trzeba pamiętać żeby nie nadziewać na ścisk ponieważ dzik się kurczy. Kasza powinna być lekko podgotowana ja swoja za mocno ugotowałem i po upieczeniu dzika była rozgotowana ale dobra. Dziczyzna ma specyficzny smak i nie każdemu może smakować. Mięso wyszło soczyste jak na dzika w 14 osób zjedliśmy połowe.

post-74806-0-88016400-1472405768_thumb.jpgpost-74806-0-67965600-1472405837_thumb.jpgpost-74806-0-16792900-1472405904_thumb.jpgpost-74806-0-72671100-1472407433_thumb.jpgpost-74806-0-01641100-1472407495_thumb.jpgpost-74806-0-23957000-1472407560_thumb.jpg

post-74806-0-34479700-1472405698_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-512615
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Witam. Mój plan na świniaka jest podobny do opisywanych wcześniej.

Zamówiłem u kolegi świniaka który zostanie PODPIECZONY w około 70% w zaprzyjaźnionej piekarni (zobaczymy czy mi się to uda), a potem chcę spróbować samemu dopiec go nad ognisiem podczas całodniowej nasiadówki na działce.

I mam pytanie jaką i z czego przygotować marynatę do polewania go podczas dopiekania.

Ktoś pomoże?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-562583
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zamówiłem u kolegi świniaka który zostanie PODPIECZONY w około 70% w zaprzyjaźnionej piekarni (zobaczymy czy mi się to uda), a potem chcę spróbować samemu dopiec go nad ognisiem podczas całodniowej nasiadówki na działce.

1. uczestnicy biesiady muszą być głodni

2. upiekłbym prosiaka do miękkości 

3. później odgrzewanym kawałki na grillu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-562653
Udostępnij na innych stronach

 

Zamówiłem u kolegi świniaka który zostanie PODPIECZONY w około 70% w zaprzyjaźnionej piekarni (zobaczymy czy mi się to uda), a potem chcę spróbować samemu dopiec go nad ognisiem podczas całodniowej nasiadówki na działce.

 

Prosiaka pieczonego w piekarni nie założysz na rożen. Mięso jest miekkie i sporo wytopionego tłuszczu.

Zrób jak radzi Bagno.

Tak wyglada prosiak pieczony w piekarni:

post-41630-0-43902500-1502266341_thumb.jpg

post-41630-0-21331500-1502266346_thumb.jpg

post-41630-0-63660700-1502266348_thumb.jpg

post-41630-0-61875600-1502266350_thumb.jpg

tur100
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-562690
Udostępnij na innych stronach

Ależ Janeczku miałeś smaczniastą fuchę :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-562802
Udostępnij na innych stronach

 

 

Prosiak niczego sobie piekny kolorek
oj trochę zbyt dopieczony - za wysoka temperaturka  na skorkę :)  ale pewnie miesko mniamniusie - duża część biesiadników nie je skóry nawet tej chrupiącej . Ale to znakomity przykład ,że nie da się podpieczonego prosiaka włożyć na ruszt .  :yes: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-562864
Udostępnij na innych stronach

Jakby sie dobrze przyjrzeć to na tych zdjęciach są dwie różne świnki. Było to na delegacji niedaleko Góry św. Anny. Wynająłem kwaterę u gospodarza, który miał chodowlę  ok. 150 świń. Wystarczyło tylko pokazać prosiaczka i na drugi, trzeci dzień przyjeżdżał z piekarni. Raz tylko nie został pożarty do końca ale na drugi dzięń dopiekliśmy na grilu. Tak jak radził Bagno.

 

Żeby nie marnować czasu, po pracy warzyliśmy piwo. Było jak znalazł do prosiaków.

Edytowane przez tur100
tur100
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-562867
Udostępnij na innych stronach

A ja prosiaczki o wadze do 45 kg piekę w wędzarni . Ten jest z kaszą i podrobami i powiem Wam że wychodzi naprawdę pyszny72b635adf3d3796101ea402156b30e28.jpg4ba96ce387d4174b65781e9db252daba.jpg58df6efb46972872d668429898980ef9.jpg

 

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez grehor1

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/10/#findComment-562873
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.