andrzej k Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 1 Lutego 2009 Witam chciałbym dowiedzieć się, jak osoby mające szczególnie radykalne poglądy w tej kwestii radzą sobie w "sytuacjach wyjątkowych" (uroczystości, imprezy, itd.), kiedy to na stole pojawiają się produkty mięsne, który nie były wykonane sposobem domowym. Drogi kolego łatwiej minie to zrobić niż napisać . Zawsze na imprezie jest coś takiego że można wybrać zamiast gotowca mięsnego : i tak np. ryby , sery , surówki z majonezem .itp Najważniejsze to jest mieć wiedzę na ten temat , gdzie i czego szukać . W najgorszym wypadku można przed imprezą dla bezpieczeństwa zjeść coś "treściwego" w domu , a na imprezie balansować z kieliszeczkiem szampana :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 1 Lutego 2009 Oczywiście tylko mięso szkodzi, bo napoje gazowane, ryby ( wasza ulubiona panga :wink: łososie skarmiane mączką),pryskane warzywa , majonez ( zauważcie, że w klepie stoi on na półkach, a nie w warunkach chłodniczych, o czymś to musi świadczyć) to już samo zdrowie :wink: Taki radykalizm jest bardziej szkodliwy dla waszych organizmów ( szczególnie tego organu na samym czubku) niż niejedzenie mięsa, które tak czy inaczej całkiem nieźle wypada na tle tego co można znaleźć na imieninowym stole. Mogę wam zaproponować mały eksperyment, na najbliższych imieninach, wybierzcie sobie dowolną potrawę i prześledzicie drogę powstawania każdego ze składników, pewnie w wielu z was wzrośnie poziom paranoi , więc ten teścik tylko dla tych o mocnych nerwach. Tutaj od razu dodam, że pewnie niewielu z was ( może się mylę), że jelita z których robicie domowe kiełbaski pochodzą z Chin, mocno muszą być konserwowane zanim dotrą na wasze stoły, taka ciekawostka. Warto dowiedzieć się też czym skarmiane są świnki z których pozyskujecie mięsko :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 1 Lutego 2009 Witam Taki radykalizm jest bardziej szkodliwy dla waszych organizmów ( szczególnie tego organu na samym czubku) gierol. Bez obrazy , ale niektóre Twoje wypowiedzi na forum przypominają mi " wypędzanie " masła z naszych domów na rzecz margaryny w latach 70. niż niejedzenie mięsa, Ja osobiście nie mam nic do jedzenia mięsa , oprócz tego wysoko przetworzonego , ja się tylko przed nim w miarę mojej możliwości bronię . Mam na myśli wszystkie produkty z polepszaczami w pełnym tego słowa znaczeniu . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 1 Lutego 2009 gierol. Bez obrazy , ale niektóre Twoje wypowiedzi na forum przypominają mi " wypędzanie " masła z naszych domów na rzecz margaryny w latach 70. Nawiasem mówiąc bardzo dobry przykład :wink: warto prześledzić proces utwardzania tłuszczów roślinnych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 1 Lutego 2009 gieroll, Dodatki dla przemysłu mięsnegoi ogólnie do przemysłu spożywczego - w obecnych czasach trudno od nich uciec , ale można jesli ma się troche dobrej woli i pojęcia o tym co się kupuje i co sie je. I nie chodzi tu o wpadanie w paranoje żywieniowa tylko o rozsądek .Jedzenie jest ogólnie zanieczyszczone bo zanieczyszczona jest nasza Matka Ziemia .Ale mając pewna świadomość możemy wybierać produkty jak najbardziej zdrowe. Majonez domowy mam nadzieje że gieroll słyszałeś - jajko, olej, musztarda i już. jelita z których robicie domowe kiełbaski pochodzą z Chin,A co uważasz że polskie świnki nie mają jelit( przepraszam za złośliwość , ale ......) :devil: mocno muszą być konserwowane zanim dotrą na wasze stoły, taka ciekawostka. :wink: jelita konserwuje sie solą - taka ciekawostka. :grin: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 1 Lutego 2009 A jak często robisz majonez? a jak często sięgasz po ten z półki? Jaki % jelit pozyskuje się z polskich świnek i dlaczego jest to nieopłacalne? (masz o tym pojęcie, skoro starasz się być złośliwa? ) Czy jesteś pewna , ze jelita podróżujące przez cały świat , przez miesiąc, konserwowane są tylko solą? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 1 Lutego 2009 gieroll - Widzę że jesteś na bieżąco w temacie: utwardzania tłuszczów roślinnych. W latach 50-ch minionego wieku odbywałem tz. staż w Zakładach Tłuszczowych w Szopienicach dzielnica Katowic. Wtedy pamiętam że utwardzanie mówiąc w dużym skrócie polegało na tłoczeniu wodoru przez warstwę oleju roślinnego /płynnego/ w określonych warunkach - mam tu na myśli autoklawy, ciśnienie, temperatura, katalizator/. Jak w skrócie jest obecnie bardzo mnie to ciekawi ponieważ od tego czasu kiedy miałem staż minęlo prawie pół wieku. Za odpowiedz z góry dziękuję. Pozdrawiam. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 1 Lutego 2009 Tzn i ja to bardziej znam z teorii,i chodzi mi właśnie o te katalizatory, którymi są chyba jakieś metale ciężkie, które niestety dostają się do wyrobu gotowego ( oczywiście śladowe ilości). Także niewiele pomogę w tym temacie, szczególnie , że wszystko idzie naprzód. Ale cały mechanizm procesu na pewno pozostał bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 1 Lutego 2009 Nie kupuje chińskich jelit. Jeśli chodzi majonez to w miarę potrzeb, nie mówię że nie kupuje wcale majonezu zdarza mi się. Jeden dzień bez papierosa - dzień życia. Jedzenie jak najmniej świńst to dla mnie zdrowszy organizm. Temat rzeka - co z tego że sie je zdrowe wędlinki skoro się je popija napojem pełnym substancji słodzącej i barwników chemicznych. ale nie popadajmy w paranoje i w skrajności. gieroll kiedy czytam twoje posty to mam wrażenie że masz nas za bandę głupców bawiących sie w zdrową żywność. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 1 Lutego 2009 mam wrażenie że masz nas za bandę głupców bawiących sie w zdrową żywność.również mam takie odczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 1 Lutego 2009 W takim razie przepraszam, raczej chciałem zwrócić uwagę na, tu Twój cytat "co z tego że się je zdrowe wędlinki skoro się je popija napojem pełnym substancji słodzącej i barwników chemicznych. ale nie popadajmy w paranoje i w skrajności". Bardzo sobie cenię ludzi "bawiących" się w zdrową żywność ( i nie tylko, również zdrowy tryb życia, "brzuszka" u mnie nie znajdziecie, mimo że na masarniach sporo podjadam :wink: ), nie lubię natomiast zabobonów i mitów, i jeśli ktoś będzie wciskał głupotę, to niestety ja będę stawał na drodze, ku ogólnemu niezadowoleniu. mam wrażenie że masz nas za Zbyt duże uogólnienie, mniej więcej wiem komu na tym forum trzeba chylić czoła, z kilkoma osobami regularnie wymieniam maile, a z niektórych niestety nie da się merytorycznie podyskutować, tak jak życiu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 1 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 1 Lutego 2009 Bardzo sobie cenię ludzi "bawiących" się w zdrową żywnośćTo nie obrażaj ich. Zrobiłeś to po raz kolejny. jeśli ktoś będzie wciskał głupotę, to niestety ja będę stawał na drodzeProszę, to stań na drodze: Im uboższe społeczeństwo tym za przeproszeniem gorsze g.. zjadaA produkty z których jesteś dumny pomagają w tyma tak naprawdę wszystko rozchodzi się o tą ekonomię Wniosek-dumne produkty zamieniają np. mięso w gorsze g.... Kolega Gieroll nas zaszczycił swym członkostwemja już nie mam tego zaszczytu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 1 Lutego 2009 To nie obrażaj ich. Zrobiłeś to po raz kolejny. Zamiast kolejny raz pisać takie głupoty wskaż gdzie i kogo obraziłem, bo to już jest bezczelne z twojej strony !!! ja już nie mam tego zaszczytu Jest na to jeden dobry sposób, poproś administratora o skasowanie swojego konta, bo ja tu zostaję :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 1 Lutego 2009 I znowu zamiast merytorycznej dyskusji zaczynają się przepychanki :rolleyes: Przypomnę, że w prawy górnym rogu każdej wiadomości znajduje się taki magiczny znaczek: Wystarczy w niego kliknąć by autora posta dodać do listy ignorowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 1 Lutego 2009 http://pl.youtube.com/watch?v=YjhT5gld41c&feature=relatedobejrzyjcie to , bardzo ważne Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 1 Lutego 2009 http://pl.youtube.com/watch?v=YjhT5gld41c&feature=related obejrzyjcie to , bardzo ważne Bardzo ciekawy temat, zobaczymy jak się rozwinie. Od razu dodam swój komentarz, bo w tej audycji powiedziane jest o stosowaniu hormonów wzrostu w produkcji mięsa konsumpcyjnego. W UE jest zakaz stosowania hormonów w tym celu. Toczyło się o to wojna pomiędzy USA , a UE, bo tam niestety dopuszczalne jest stosowanie hormonów w produkcji mięsa, co zresztą widać, po nienaturalnie rozrośniętych osobach, bo chcąc nie chcąc śladowe ilości tych hormonów przedostają się do organizmu. Tutaj notka z przepisów http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32003L0074:PL:HTML Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 1 Lutego 2009 Panowie dajcie spokój. Miejcie litość nad Gieroll. Chłopak nowocześnie podchodzi do produkcji wędlin. Tak jak mnie nie przekonacie że że małą nadziewarką można szybciej nadziać kiełbasę niż maszynką nr 32z napędem elektrycznym . Tak jego nie przekonacie że można zrobić dobrą kiełbasę bez tych wzmacniaczy.Nauczono jego jak stosować w produkcji dodatki funkcjonalne, więc przekazuje nam wiedzę, a wy się obrażacie. Uczmy się od niego świat, idzie do przodu a co my chcemy być w tyle. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 1 Lutego 2009 Oczywiście Dziadku masz rację. :grin: Jutro zaraz z rana biegnę i kupuję np. to: Super Ham 100 Wysokospecjalistyczny preparat fosforanowy przeznaczony do wysokich wydajności powyżej 200%. Skład:E508, E451, E331, maltodekstryna, E407, chlorek sodu, E301, E621, białko roślinne. Ale będzie pyszna kiełbaska. A jaka wydajna. Samo zdrowie. :devil: :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 1 Lutego 2009 Napisałem uczcie się -a o wprowadzaniu w czyn tych nauk nie było mowy. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 1 Lutego 2009 Uczmy się od niego świat, idzie do przodu a co my chcemy być w tyle Nie Dziadku, nie chcemy być w tyle. Chcemy pozostać na etapie naszych Dziadków, Ojców, Babć i Mam... dziadów i pradziadów!!! Im to wszystko zawdzięczamy i niech tak zostanie. Ja tego właśnie chcę i myślę, że nie tylko ja. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 1 Lutego 2009 Tak jego nie przekonacie że można zrobić dobrą kiełbasę bez tych wzmacniaczy. Tu się nie mogę zgodzić, dlatego między innymi jestem na tym forum. Wysokospecjalistyczny preparat fosforanowy przeznaczony do wysokich wydajności powyżej 200%. Skład:E508, E451, E331, maltodekstryna, E407, chlorek sodu, E301, E621, białko roślinne. Ale będzie pyszna kiełbaska. A jaka wydajna. Samo zdrowie. :devil: :devil: Jeśli chcesz zapytać do czego służy ten środek chętnie wyjaśnię, bo na pewno nie nadaje się do produkcji kiełbas. Oczywiście palnąłeś głupotę, ale nie mogę Ci tego zarzucić, bo pewien pan mi zarzuci, że obrażam uczestników forum. Powiem delikatnie, nie śmiejcie się z rzeczy , o których nie macie pojęcia. Jeśli was to nie interesuje, jak podał wcześniej administrator jest opcja "IGNORUJ" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 1 Lutego 2009 Tak jego nie przekonacie że można zrobić dobrą kiełbasę bez tych wzmacniaczy. Tu się nie mogę zgodzić, dlatego między innymi jestem na tym forum. Jesteś na tym forum dlatego , bo liczysz, że znajdziesz naiwnych na swoje "dodatki" :grin: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 1 Lutego 2009 Witam. Ale się narobiło.A BonAir tylko zadał niewinne pytanie. jak osoby mające szczególnie radykalne poglądy w tej kwestii radzą sobie w "sytuacjach wyjątkowych" (uroczystości, imprezy, itd.), kiedy to na stole pojawiają się produkty mięsne, który nie były wykonane sposobem domowym. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 1 Lutego 2009 Wszystko zależy jak rozumiemy pojecie kiełbasy. Właściwiej to by było wędliny i tutaj można podyskutować http://www.google.pl/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=s&hl=pl&q=ham+100&lr=&btnG=Szukaj+w+Google http://www.interjjp.pl/dokumenty/mieszanki07.pdf Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 1 Lutego 2009 Wszystko zależy jak rozumiemy pojecie kiełbasy. Właściwiej to by było wędliny i tutaj można podyskutować http://www.google.pl/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=s&hl=pl&q=ham+100&lr=&btnG=Szukaj+w+Google http://www.interjjp.pl/dokumenty/mieszanki07.pdf Pozdrawiam W jakiś sposób reguluje to PN http://www.pkn.pl/?m=katalog&a=find&cmd=&pfsymbol=&pfsymbolopt=e&pfname=w%C4%99dliny&pfnameopt=e&pfrows=50&submit.x=39&submit.y=16 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.