Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

chciałbym dowiedzieć się, jak osoby mające szczególnie radykalne poglądy w tej kwestii radzą sobie w "sytuacjach wyjątkowych" (uroczystości, imprezy, itd.), kiedy to na stole pojawiają się produkty mięsne, który nie były wykonane sposobem domowym.

Drogi kolego łatwiej minie to zrobić niż napisać . Zawsze na imprezie jest coś takiego że można wybrać zamiast gotowca mięsnego : i tak np. ryby , sery , surówki z majonezem .itp Najważniejsze to jest mieć wiedzę na ten temat , gdzie i czego szukać . W najgorszym wypadku można przed imprezą dla bezpieczeństwa zjeść coś "treściwego" w domu , a na imprezie balansować z kieliszeczkiem szampana :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54302
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 262
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Anonymous

Oczywiście tylko mięso szkodzi, bo napoje gazowane, ryby ( wasza ulubiona panga :wink: łososie skarmiane mączką),pryskane warzywa , majonez ( zauważcie, że w klepie stoi on na półkach, a nie w warunkach chłodniczych, o czymś to musi świadczyć) to już samo zdrowie :wink:

Taki radykalizm jest bardziej szkodliwy dla waszych organizmów ( szczególnie tego organu na samym czubku) niż niejedzenie mięsa, które tak czy inaczej całkiem nieźle wypada na tle tego co można znaleźć na imieninowym stole.

 

Mogę wam zaproponować mały eksperyment, na najbliższych imieninach, wybierzcie sobie dowolną potrawę i prześledzicie drogę powstawania każdego ze składników, pewnie w wielu z was wzrośnie poziom paranoi , więc ten teścik tylko dla tych o mocnych nerwach.

Tutaj od razu dodam, że pewnie niewielu z was ( może się mylę), że jelita z których robicie domowe kiełbaski pochodzą z Chin, mocno muszą być konserwowane zanim dotrą na wasze stoły, taka ciekawostka. Warto dowiedzieć się też czym skarmiane są świnki z których pozyskujecie mięsko :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54316
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Taki radykalizm jest bardziej szkodliwy dla waszych organizmów ( szczególnie tego organu na samym czubku)

gierol. Bez obrazy , ale niektóre Twoje wypowiedzi na forum przypominają mi " wypędzanie " masła z naszych domów na rzecz margaryny w latach 70.

 

niż niejedzenie mięsa,

Ja osobiście nie mam nic do jedzenia mięsa , oprócz tego wysoko przetworzonego , ja się tylko przed nim w miarę mojej możliwości bronię . Mam na myśli wszystkie produkty

z polepszaczami w pełnym tego słowa znaczeniu .

 

 

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54320
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

gierol. Bez obrazy , ale niektóre Twoje wypowiedzi na forum przypominają mi " wypędzanie " masła z naszych domów na rzecz margaryny w latach 70.

 

Nawiasem mówiąc bardzo dobry przykład :wink: warto prześledzić proces utwardzania tłuszczów roślinnych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54322
Udostępnij na innych stronach

gieroll,

Dodatki dla przemysłu mięsnego

i ogólnie do przemysłu spożywczego - w obecnych czasach trudno od nich uciec , ale można jesli ma się troche dobrej woli i pojęcia o tym co się kupuje i co sie je. I nie chodzi tu o wpadanie w paranoje żywieniowa tylko o rozsądek .Jedzenie jest ogólnie zanieczyszczone bo zanieczyszczona jest nasza Matka Ziemia .Ale mając pewna świadomość możemy wybierać produkty jak najbardziej zdrowe.

Majonez domowy mam nadzieje że gieroll słyszałeś - jajko, olej, musztarda i już.

jelita z których robicie domowe kiełbaski pochodzą z Chin,

A co uważasz że polskie świnki nie mają jelit( przepraszam za złośliwość , ale ......) :devil:

mocno muszą być konserwowane zanim dotrą na wasze stoły, taka ciekawostka. :wink:

jelita konserwuje sie solą - taka ciekawostka. :grin:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54323
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

A jak często robisz majonez? a jak często sięgasz po ten z półki?

 

Jaki % jelit pozyskuje się z polskich świnek i dlaczego jest to nieopłacalne? (masz o tym pojęcie, skoro starasz się być złośliwa? )

 

Czy jesteś pewna , ze jelita podróżujące przez cały świat , przez miesiąc, konserwowane są tylko solą?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54324
Udostępnij na innych stronach

gieroll - Widzę że jesteś na bieżąco w temacie: utwardzania tłuszczów roślinnych. W latach 50-ch minionego wieku odbywałem tz. staż w Zakładach Tłuszczowych w Szopienicach dzielnica Katowic. Wtedy pamiętam że utwardzanie mówiąc w dużym skrócie polegało na tłoczeniu wodoru przez warstwę oleju roślinnego /płynnego/ w określonych warunkach - mam tu na myśli autoklawy, ciśnienie, temperatura, katalizator/. Jak w skrócie jest obecnie bardzo mnie to ciekawi ponieważ od tego czasu kiedy miałem staż minęlo prawie pół wieku. Za odpowiedz z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54325
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Tzn i ja to bardziej znam z teorii,i chodzi mi właśnie o te katalizatory, którymi są chyba jakieś metale ciężkie, które niestety dostają się do wyrobu gotowego ( oczywiście śladowe ilości). Także niewiele pomogę w tym temacie, szczególnie , że wszystko idzie naprzód. Ale cały mechanizm procesu na pewno pozostał bez zmian.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54326
Udostępnij na innych stronach

Nie kupuje chińskich jelit. Jeśli chodzi majonez to w miarę potrzeb, nie mówię że nie kupuje wcale majonezu zdarza mi się.

Jeden dzień bez papierosa - dzień życia.

Jedzenie jak najmniej świńst to dla mnie zdrowszy organizm.

Temat rzeka - co z tego że sie je zdrowe wędlinki skoro się je popija napojem pełnym substancji słodzącej i barwników chemicznych. ale nie popadajmy w paranoje i w skrajności.

gieroll kiedy czytam twoje posty to mam wrażenie że masz nas za bandę głupców bawiących sie w zdrową żywność.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54327
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

W takim razie przepraszam, raczej chciałem zwrócić uwagę na, tu Twój cytat "co z tego że się je zdrowe wędlinki skoro się je popija napojem pełnym substancji słodzącej i barwników chemicznych. ale nie popadajmy w paranoje i w skrajności".

 

Bardzo sobie cenię ludzi "bawiących" się w zdrową żywność ( i nie tylko, również zdrowy tryb życia, "brzuszka" u mnie nie znajdziecie, mimo że na masarniach sporo podjadam :wink: ), nie lubię natomiast zabobonów i mitów, i jeśli ktoś będzie wciskał głupotę, to niestety ja będę stawał na drodze, ku ogólnemu niezadowoleniu.

 

 

mam wrażenie że masz nas za

Zbyt duże uogólnienie, mniej więcej wiem komu na tym forum trzeba chylić czoła, z kilkoma osobami regularnie wymieniam maile, a z niektórych niestety nie da się merytorycznie podyskutować, tak jak życiu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54330
Udostępnij na innych stronach

Bardzo sobie cenię ludzi "bawiących" się w zdrową żywność

To nie obrażaj ich. Zrobiłeś to po raz kolejny.

 

jeśli ktoś będzie wciskał głupotę, to niestety ja będę stawał na drodze

Proszę, to stań na drodze:

Im uboższe społeczeństwo tym za przeproszeniem gorsze g.. zjada

A produkty z których jesteś dumny pomagają w tym

a tak naprawdę wszystko rozchodzi się o tą ekonomię

Wniosek-dumne produkty zamieniają np. mięso w gorsze g....

 

Kolega Gieroll nas zaszczycił swym członkostwem

ja już nie mam tego zaszczytu
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54332
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

To nie obrażaj ich. Zrobiłeś to po raz kolejny.

 

Zamiast kolejny raz pisać takie głupoty wskaż gdzie i kogo obraziłem, bo to już jest bezczelne z twojej strony !!!

 

ja już nie mam tego zaszczytu

 

Jest na to jeden dobry sposób, poproś administratora o skasowanie swojego konta, bo ja tu zostaję :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54336
Udostępnij na innych stronach

I znowu zamiast merytorycznej dyskusji zaczynają się przepychanki :rolleyes:

 

Przypomnę, że w prawy górnym rogu każdej wiadomości znajduje się taki magiczny znaczek: Dołączona grafika

Wystarczy w niego kliknąć by autora posta dodać do listy ignorowanych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54346
Udostępnij na innych stronach

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54347
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Bardzo ciekawy temat, zobaczymy jak się rozwinie.

 

Od razu dodam swój komentarz, bo w tej audycji powiedziane jest o stosowaniu hormonów wzrostu w produkcji mięsa konsumpcyjnego. W UE jest zakaz stosowania hormonów w tym celu. Toczyło się o to wojna pomiędzy USA , a UE, bo tam niestety dopuszczalne jest stosowanie hormonów w produkcji mięsa, co zresztą widać, po nienaturalnie rozrośniętych osobach, bo chcąc nie chcąc śladowe ilości tych hormonów przedostają się do organizmu.

 

Tutaj notka z przepisów

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32003L0074:PL:HTML

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54348
Udostępnij na innych stronach

Panowie dajcie spokój. Miejcie litość nad Gieroll. Chłopak nowocześnie podchodzi do produkcji wędlin. Tak jak mnie nie przekonacie że że małą nadziewarką można szybciej nadziać kiełbasę niż maszynką nr 32z napędem elektrycznym . Tak jego nie przekonacie że można zrobić dobrą kiełbasę bez tych wzmacniaczy.Nauczono jego jak stosować w produkcji dodatki funkcjonalne, więc przekazuje nam wiedzę, a wy się obrażacie. Uczmy się od niego świat, idzie do przodu a co my chcemy być w tyle. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54357
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście Dziadku masz rację. :grin:

Jutro zaraz z rana biegnę i kupuję np. to:

Super Ham 100

 

Wysokospecjalistyczny preparat fosforanowy przeznaczony do wysokich wydajności powyżej 200%.

Skład:E508, E451, E331, maltodekstryna, E407, chlorek sodu, E301, E621, białko roślinne.

 

Ale będzie pyszna kiełbaska. A jaka wydajna. Samo zdrowie. :devil: :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54358
Udostępnij na innych stronach

Napisałem uczcie się -a o wprowadzaniu w czyn tych nauk nie było mowy. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54359
Udostępnij na innych stronach

Uczmy się od niego świat, idzie do przodu a co my chcemy być w tyle

Nie Dziadku, nie chcemy być w tyle. Chcemy pozostać na etapie naszych Dziadków, Ojców, Babć i Mam... dziadów i pradziadów!!! Im to wszystko zawdzięczamy i niech tak zostanie. Ja tego właśnie chcę i myślę, że nie tylko ja.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54360
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Tak jego nie przekonacie że można zrobić dobrą kiełbasę bez tych wzmacniaczy.

Tu się nie mogę zgodzić, dlatego między innymi jestem na tym forum.

 

 

 

 

Wysokospecjalistyczny preparat fosforanowy przeznaczony do wysokich wydajności powyżej 200%.

Skład:E508, E451, E331, maltodekstryna, E407, chlorek sodu, E301, E621, białko roślinne.

 

Ale będzie pyszna kiełbaska. A jaka wydajna. Samo zdrowie. :devil: :devil:

Jeśli chcesz zapytać do czego służy ten środek chętnie wyjaśnię, bo na pewno nie nadaje się do produkcji kiełbas. Oczywiście palnąłeś głupotę, ale nie mogę Ci tego zarzucić, bo pewien pan mi zarzuci, że obrażam uczestników forum. Powiem delikatnie, nie śmiejcie się z rzeczy , o których nie macie pojęcia. Jeśli was to nie interesuje, jak podał wcześniej administrator jest opcja "IGNORUJ"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54362
Udostępnij na innych stronach

Tak jego nie przekonacie że można zrobić dobrą kiełbasę bez tych wzmacniaczy.

Tu się nie mogę zgodzić, dlatego między innymi jestem na tym forum.

Jesteś na tym forum dlatego , bo liczysz, że znajdziesz naiwnych na swoje "dodatki" :grin:

idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54366
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Ale się narobiło.A BonAir tylko zadał niewinne pytanie.

 

jak osoby mające szczególnie radykalne poglądy w tej kwestii radzą sobie w "sytuacjach wyjątkowych" (uroczystości, imprezy, itd.), kiedy to na stole pojawiają się produkty mięsne, który nie były wykonane sposobem domowym.

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54367
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zależy jak rozumiemy pojecie kiełbasy. Właściwiej to by było wędliny i tutaj można podyskutować

http://www.google.pl/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=s&hl=pl&q=ham+100&lr=&btnG=Szukaj+w+Google

http://www.interjjp.pl/dokumenty/mieszanki07.pdf

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/8/#findComment-54369
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.