Maekus12 Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Października 2024 Witam. Jestem po pierwszym wędzeniu, dzisiaj z rana przekroiłem wszystkie wędzonki, aby sprawdzić ich przekrój. W niektórych z nich pojawiło się szare oczko, w smaku są mocno wędzone, lekko słonawe. Jestem świadomy, że mogłem popełnić błędy w procesie peklowania, raz obracając mięsa i prawdopodobnie jeden kawałek karkówki nie był do końca zanurzony w zalewie peklującej. Po peklowaniu mięso było w niektórych miejscach szarawe, w większości czerwone. Moje pytanie, czy moje pierwsze wyroby nadają się do spożycia?? Poniżej w skrócie opiszę cały proces jaki wykonałem: Peklowałem 2,57kg mięsa (4 kawałki szynki i 2 kawałki karkówki) w zalewie o zawartości peklosoli 118g na 1l wody Polędwice około 0,8kg peklowałem w proporcjach 38g peklosoli na 0,5l wody w osobnym naczyniu Do każdego kawałka mięsa był zrobiony nastrzyk Czas peklowania wynosił 10 dni, ociekanie około 10-12h w lodówce w temp. 6st, a osuszanie w rozgrzanej wędzarni w temp. 50 st. Przez 30-40min. Wędzenie trwało 7 godzin w temp. 50-55 st. Następnego dnia parzyłem osobno polędwicę do 62st, szynkę 68st. i karkówkę 73 st., po wyjęciu z garnka zostawiłem na talerzu do ostygnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22011-pierwsze-w%C4%99dzenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Października 2024 2 godziny temu, Maekus12 napisał(a): Po peklowaniu mięso było w niektórych miejscach szarawe, w większości czerwone. Moje pytanie, czy moje pierwsze wyroby nadają się do spożycia?? Wyglada na to ,że słabo zrobiony nastrzyk i niedopeklowało sie w środku choć aż dziwne przy takim zasoleniu. Jeść można ale stosunkowo szybko . 2 godziny temu, Maekus12 napisał(a): zalewie o zawartości peklosoli 118g na 1l wody Nie za słone wyszły Ci te wyroby - większość z nas robi solankę około 8 % . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22011-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-963875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maekus12 Opublikowano 28 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Października 2024 31 minut temu, chudziak napisał(a): Nie za słone wyszły Ci te wyroby - większość z nas robi solankę około 8 % . Są troszeczkę słone, ale moim zdaniem nie ma tragedii. Sugerowałem się proporcjami wg. tabeli dziadka. Następne wyroby zrobię w solance o stężeniu 8-10%. 40 minut temu, chudziak napisał(a): Wyglada na to ,że słabo zrobiony nastrzyk i niedopeklowało sie w środku Nastrzyk robiłem punktowo około 15ml solanki do każdego kawałka mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22011-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-963895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Października 2024 13 minut temu, Maekus12 napisał(a): Nastrzyk robiłem punktowo około 15ml solanki do każdego kawałka mięsa. Patrząc na wielkość kawałków to użyłeś śladowej ilości solanki do nastrzyku . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22011-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-963898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Października 2024 (edytowane) Masz źle zapeklowane.Za mały lub źle wykonany nastrzyk.Do szybkiego zużycia.Dla polędwicy ,polędwiczek ,piersi z indyka i kurczaka stosuje 8%.Dla pozostałych wędzonek 10%.Polędwiczki zostawiam bez obróbki termicznej a reszta parzona.Przy podpiekaniu polecam zmniejszyć moc solanki o 1%. 8 - 10-dni , 0.4-0.5 l solanki na 1 kg mięsa temp.peklowania 4-6 C. Niestety trzeba to sobie dobrać doświadczalnie bo każdy ma inny próg skłonności.Nastrzyk obowiązkowo na początku peklowania tą samą solanką w ilości 5% - 7% wagi mięsa.Boczku i podgardla nie nastrzykuję.Łapy precz od solanki bo ja zakazisz.Nie ma potrzeby przekładać.Szare i czerwone to prawidłowy obraz po peklowaniu.To jest tzw.utlenianie powierzchniowe.Tam gdzie się styka i dotyka do ścian naczynia będzie czerwone a tam gdzie nie szare.Na końcu po wędzeniu i parzeniu kolor wróci do czerwonego.Po parzeniu do zimnej wody na ok.10 min do szybkiego schłodzenia,później wywiesić na kije żeby uciekło i do lodówki. Edytowane 28 Października 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22011-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-963902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maekus12 Opublikowano 28 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Października 2024 23 minuty temu, chudziak napisał(a): Patrząc na wielkość kawałków to użyłeś śladowej ilości solanki do nastrzyku . Kawałki mięsa ważyły od 400-800g. Czytając post Pana Arkadiusza to rzeczywiście użyłem śladowej ilości. Początkowo chciałem dać większą porcję solanki do nastrzyku, tylko pojawił się problem z zakryciem mięsa zalewą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22011-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-963905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Października 2024 Ja szykuję co najmniej 0,5 litra solanki na zalanie 1kg mięsa. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22011-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-963906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Października 2024 (edytowane) 12 godzin temu, Maekus12 napisał(a): Czytając post Pana Arkadiusza My sobie tu nie panujemy.🙂Trzeba dobierać odpowiednie naczynie a jak jest za duże to dodatkowo butelka lub worek z wodą wyprze solankę Edytowane 29 Października 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22011-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-963977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maekus12 Opublikowano 29 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Października 2024 Godzinę temu, arkadiusz napisał(a): Trzeba dobierać odpowiednie naczynie Właśnie trudność miałem z dobraniem odpowiedniego naczynia i ułożeniu mięsa tak, aby nie było za dużych przerw między kawałkami. Godzinę temu, arkadiusz napisał(a): a jak jest za duże to dodatkowo butelka lub worek z wodą wyprze solankę zapeklowane wyroby docisnąłem talerzem, ale wydaje się, że butelka lub worek wodą będzie lepszym rozwiązaniem. dziękuję za wskazówki 13 godzin temu, chudziak napisał(a): Ja szykuję co najmniej 0,5 litra solanki na zalanie 1kg mięsa. Przy drugim podejściu większe ilość wody obniżając stężenie solanki. Dziękuje za poświęcony czas i wyjaśnienie niektórych kwestii i błędów jakie popełniłem, przy następnej próbie wędzenia wprowadzę poprawki i może w końcu uda się poprawnie uwędzić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22011-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-964000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 29 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Października 2024 12 minut temu, Maekus12 napisał(a): Właśnie trudność miałem z dobraniem odpowiedniego naczynia i ułożeniu mięsa tak, aby nie było za dużych przerw między kawałkami. Popatrz na pojemniki GN bardzo ładnie mieszczą się w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22011-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-964001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Października 2024 Godzinę temu, Maekus12 napisał(a): aby nie było za dużych przerw między kawałkami Przerw w ogóle może nie być i tak się zapekluje. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22011-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-964016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.