Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kupuj polskie! Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić.

Kupiłem patelnię firmy Olkusz. Pewnie wszyscy ją znają. Firma polska, z tradycjami, solidne patelnie, od 100 lat na rynku. Pomyślałem, że w ten sposób daję pracę Polakowi, a nie jakiemuś Francuzowi z Tefala. W domu przekonałem się że to guzik prawda. Małym druczkiem na wewnętrznej stronie "opakowania" stoi jak byk: wyprodukowano we włoszech :cry:

Zadzwoniłem do Olkusza zasięgnąć języka i okazało się, że w Polsce produkowane są tylko takie najprostsze patelnie emaliowane. Wszystkie mające pokrycie teflonowe pochodzą z Chin i Włoch. :cry:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2217-kryzys-gospodarczy/page/2/#findComment-55845

• 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Parę lat temu sobie napisałem, bez cenzury orto. i grama. No i byłem mocno zły na Polskę teraz mi zeszło około 50 %.Ciśnienie nadal trwa.A wtedy miałem doła kompletnego :sad:

Każdego dnia kiedy się budzę myślę że będzie lepiej, wiem że wielu z Was sądzi tak samo jak ja, lecz rzeczywistość jest inna.

Nieudolność naszych władz pogrąża wiele firm gdzie My właśnie zwykli ludzie pracujemy.Podatek goni podatek, wystarczy spojrzeć jasno płacimy podatek od wynagrodzenia potem kupując cokolwiek znowu płacimy daninę sprzedając płacimy od wzbogacenia, więc jaki jest nasz rzeczywisty zarobek ? Policzcie sami.Wszystko dąży tylko do jednego, do koryta mości panów którzy nic nie robią a My im płacimy, bo "jak sobie pościelisz tak się wyśpisz" Oni sobie posłali łóżeczko bardzo miękko i dokładnie, więc mimo iż nic dobrego nie robią to daninę i tak ściągają.Jak powiada Polskie stare przysłowie "Czy się stoi czy się leży, kasa się należy".Lecz ile można doić krowę stojącą już na gołym pastwisku ? Gospodarka upada,( rządy mają się dobrze ) prywatyzacja pędziła jak wielki parowóz sprzedając za bezcen wiele wartościowych firm które jak to bywa były "nie rentowne" ? lecz po kilku miesiącach powstały niczym feniks z popiołów i o dziwo nabierały niesamowitego tempa które wynosiło je na piedestały gospodarczości.Wiele z tych firm zostało sprzedanych z ukrytym majątkiem "wewnętrznym" co widać chociażby po Gdańskiej stoczni, jest to minimalny przykład z wielu wspaniałych posunięć gospodarczych.Dziwne jest dla mnie że tyle My zwykli ludzie wytrzymujemy, patrząc co się jawnie ku naszej krzywdzie dzieje.Jeżeli ktoś prywatyzuje firmy to dlaczego nie ponosi później drastycznych kar ? Przecież dzisiejsze "kary" są szczerze powiedziawszy śmieszne. Np. mogę zrobić przekręt na kilka milionów złotych a dostanę zaledwie 2 lub 3 lata, może być tak że jeszcze w zawieszeniu ( co jest nagminne przez wiele lat naszej świetności, mości panów ze stołków ).Dorwą Ciebie kilka razy jak jechałeś na gapę autobusem a nie miałeś z czego spłacić bo rodzina, dowalą Ci co najmniej 2 lub 3 lata za zadłużenia.No bo jak może taki wypierdek państwowy nie płacić ? Lecz on jest winny np.300 zł a nie kilka milionów lub miliardów więc trzeba mu dowalić bo wiszący kilka miliardów lub milionów ma wspaniałych panów prawników którzy ugłaskają karę u swojej rodziny, czyli w sądzie.Nie wiedzieliście że sądy to jedna wielka familia ? Tak jest od wielu pokoleń, dziadzia wprowadza syna, szwagra oraz synową ! Potem idzie to wszystko w tempie jak najbardziej "normalnym".Czyli syn oraz reszta mają synów lub córki których kierują na z góry dziadkowej upatrzone stołeczki.A zwykły prawnik Kowalski dalej nawala głową w mur bo nie wie czemu tak ciężko jest o to wymażone stanowisko.Zejdźmy ze stołków mądrości prawniczej do czystej rzeczywistości.Ludzie zainteresowani historią światową powiedzą że ten temat który poruszam to normalka lecz mi chodzi głównie o Kowalskiego, poczytajmy trochę historii wojen.Co się dowiemy ? A no tak ! że wojenki kochane wywołują panowie przedsiębiorcy którzy chcą powiększyć swoje konto o kilka zer w końcowym wyniku, myślenie tychże panów jest bardzo proste.Wydając kilka "groszy" mogą zbić niesamowitą fortunę pozwalającą na mieszanie w kolejnych kilku krajach.Powiedzenie "gdzie dwóch sie bije tam trzeci korzysta" ma swój niesamowity sens ! Najgorsze jest to że giną niewinni niczemu ludzie po obydwu stronach konfliktu którym wbito do głowy że dany kraj jest śmiertelnym wrogiem.Po drugiej stronie barykady również wpajają nienawiść do strony przeciwnej, pomyślmy ile osób jest temu winna ? Szczerze powiedziawszy można ich ogarnąć liczebnie w bardzo małej ilościowo grupie, po wnikliwej analizie zobaczymy w widoku końcowym nie głowy państw tylko znudzonych "Biznesmenów", są to między innymi wielowiekowe ugrupowania finansowe.Które aby pomnożyć finanse inwestuje w spory wojenne bo tam najszybciej zbiją majątek, czyli dopiszą kolejne zera do swojego konta które i tak pęka w szwach (kolejne kopanie Kowalskich w tyłek ).Do danych kast wdrążani są potomkowie bogaczy którzy już traktują to jako normalność.Pijąc kawę na zgromadzeniu nie liczą zmarłych w wyniku ich wojenki tylko liczą mamonę.

Przejdźmy teraz do kolejnego rozdziału, --- Państwo a wydatki ---

Patrząc na niesamowite podejście rządzących nie tylko tych dzisiejszych, zobaczymy że więcej kasy wydajemy na pomaganie innym państwom lub przebywającym u nas emigrantom niż rodakom pracującym na utrzymanie jakże głupiej grupy rządzącej (obecnej jak i poprzedników ), która ssie z nas pyszniutkie mleczko w postaci podatków.

Czy oni martwią się podwyżkami cen ? Po co ? Kowalskiemu sie przywali i zapłaci więcej.

Dlaczego państwo popiera Jurka Owsiaka ? Wielki szacunek do pana Jurka z mojej strony, zrobił naprawdę wiele dla wielu. No właśnie "ZROBIŁ".Rząd popiera bo robi coś czego już Oni nie muszą robić, Jurek zakupił sprzęt to my już nie musimy.Ale co zrobić z pozostałą kasą ?

- Ehhhh chłopaki wymyślimy jakąś premię np. za zamknięcie kolejnego nieopłacalnego szpitala lub przychodni, który i tak przejmie jakiś znajomy biznesmen i szpital zacznie rozkwitać w niesamowitym tempie, za czyją kasę ? Za naszą kochani za naszą, bo przecież za usługi swoje wezmą mamonę od państwa czyli szarych Kowalskich.Usługi ciągną się przeważnie w ten sposób że w razie wykrycia boleści Kowalskiego lekarz odsyła do drugiego lekarza a ten śle go dalej tłumacząc że nie posiada np. potrzebnego sprzętu niezbędnego do badania.Ale piecząteczkę szybko przybija i kasa już prawie przelana na konto z NFZ.

A studnia pieniężna ciągle wysycha, Kowalski już pada na ryj ale musi bo nikt mu z darmo nie da,jak to jest na wyższych szczeblach.Wielu "byłych" ( wielu z nich zasiada dalej na stołkach lecz nie udzielają się medialnie ) politycznych władców wspomina czasy swojej kadencji jako najlepsze lata swojego życia, wręcz wakacje dla całej rodzinki.Nie trzeba wymieniać ośrodków rządowych do wylegiwania się bo by mi to zajęło kilka stron, mimo iż leserzy i tak wyjeżdżają za granice państwa.Co jest w tym najlepsze? A to że ośrodki te utrzymujemy My Kowalscy ( kolejny sromotny kop w tyłek ).

Np. Szwecji zrezygnowano z rządowych przychodni, u nas nie zrezygnują chociaż i tak pustkami świecą.

Oczywiście dalej Kowalski płaci !

Młodzi ociekają za granice państwa w celu poszukiwania pracy u nas jedyne co się rozrasta to biurokracja jakże kosztowna dla naszej kieszeni no i jakże wadliwa.Powiedzcie mi kto będzie pracował na nasze emeryturki ? Bo wielu moich znajomych nie ma zamiaru wracać do "krainy oszustów".Słowo patriotyzm zostało dla nich wymazane ze słownictwa polskiego.

Podatki to jedna wielka kraina grabieży, weźmy np. system nie płacenie podatków na kilka lat dla zagranicznych firm.Przecież wszyscy widzą jakie wałki te "firmy" robiły a wystarczyło wnieść małą poprawkę typu ok nie płacicie podatku przez kilka lat lecz sprzedawać przez ten okres możecie tylko towar wyprodukowany w Polsce, w ten sposób wytępiło by sie tymczasowych lokatorów pseudo firm."Wilk syty i owca cała" otworzyły by się firmy zatrudniające ludzi w Polsce, ludzie zarabiają pieniądze i wydają na inne gadżety co rusza dalej rynek pracy.Czy myślenie boli naszych polityków ?

Na temat nieudolności naszych kilku rządów mógłbym napisać kilka tomów.

Pora kochani na pobudkę, pora wstać i rozwalić ten cały kłamliwy system, który od wielu lat karmi nas nadziejami, które i tak się za danej kadencji nie spełnią.

Pora na totalne przebudzenie, powstanie jest nieuniknione !!!

Moje dłubanki

http://mekeke1969.wordpress.com/

Kocham Was mordeczki Wy moje :)

Znaczki WB

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2217-kryzys-gospodarczy/page/2/#findComment-61862

Słyszałem,że te elektrownie nie są takie różowe, jak się o nich pisze. Są nieekonomiczne, szkodliwe i nie mają dłuższych perspektyw.

Ciekawe gdzie słyszałeś, że elektrownie atomowe są nieekonomiczne, skoro prąd z nich jest najtańszy?

A co do tego skąd weźmiemy ewentualnie prąd to:

Chiny - technicznie niemożliwe, nie ma połączenia, za daleko,

Zachód - nie wiem, różnie może być,

Mamy za progiem dużo taniej energii, ale nie ma jej jak przesłać - myślę o Ukrainie (i jest to energia z elektrowni atomowych).

AREK
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2217-kryzys-gospodarczy/page/2/#findComment-61867

Pora na totalne przebudzenie, powstanie jest nieuniknione !!

Na barykady ,kosy na sztorc i na Belweder :wink: :lol: :lol: :lol:

Czyżby kolejny Kościuszko ? :wink:

Dajmy spokój choćby na tej Stronce wszędzie te "gadające główy,które wiedzą co dla mnie najlepsze"

Dlatego bardzo proszę nie politykujmy.

Tomuś
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2217-kryzys-gospodarczy/page/2/#findComment-61954

Polityce stop bo to jest temat morze i bardzo różniący wszystkich!!!!!

Mobilek

GG9068840

Skype.michal-mobilek

Drogi-one prowadzą Cię do domu ? Nie one są Twoim domem na których codziennie żyjesz....

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2217-kryzys-gospodarczy/page/2/#findComment-61958

Albo w góry... :grin:

Czemu w góry :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

Zastanawiamy się właśnie z kumplami nad postawieniem ze dwóch takich co stoją na górze bełchatowskiej.

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2217-kryzys-gospodarczy/page/2/#findComment-61973

Bo Darbarian jest góralem morskim. :wink: Inaczej, góralem z nad morza.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2217-kryzys-gospodarczy/page/2/#findComment-61974

Zastanawiamy się właśnie z kumplami nad postawieniem ze dwóch takich co stoją na górze bełchatowskiej.

ty wiesz jaka to kasa jest potrzebna :grin: :grin: pogadaj z Radziem on w energetyce "siedzi" rozmawialiśmy na ten temat jadąc na II SDM

Paweł 603957797

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2217-kryzys-gospodarczy/page/2/#findComment-61977

ty wiesz jaka to kasa jest potrzebna

Zico wiem jaka potrzebna (napiszę 20) :wink: Wiem również, że oni to muszą kupić.I nie ma takiej opcji żeby nie kupili :cool:

Carpe diem - raz kozie death

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2217-kryzys-gospodarczy/page/2/#findComment-61979

Ja niestety muszę się podłączyć do sieci energetycznej jaka by nie była bo mam chłodnię, a w niej same dobrocie - salami, mięso zapeklowane na kiełbaski no i leżakujące piwko domowe. Nie wspomnę o zamrażarkach.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2217-kryzys-gospodarczy/page/2/#findComment-61998

arkdom, Tania?

Bank Światowy stwierdza: Pożyczki bankowe dla sektora energetycznego wymagają dokładnego analizowania inwestycji, instytucji oraz strategii sektora. Elektrownie jądrowe w tym sektorze stanowią nieopłacalną technologię, są chybioną inwestycją.

Chyba w Banku Światowym eksperci wiedzą, co mówią.

11,6 mld euro przeznaczono na budowę reaktora prędkiego powielającego Superphenix we Francji, który pracował tylko przez kilka miesięcy, po czym został zamknięty. To niejedyny taki przypadek, niektóre reaktory pożerają pieniądze, a nigdy nie zostają uruchomione. 5 mld euro kosztował niemieckich podatników reaktor w Kalkar, mimo że nigdy nie wyprodukował i nie wyprodukuje ani wata energii. Ile kosztowały nas mrzonki atomowe w Żarnowcu?

W czasach byłego już prezydenta USA Georga W. Busha rząd amerykański przeznaczył 10 mld dolarów subwencji na budowę czterech nowych reaktorów jądrowych. Jednak amerykańskie przedsiębiorstwa nadal nie są zainteresowane budową elektrowni atomowych żądając jeszcze większego dofinansowania i gwarancji rządowych.

Pewnie dlatego w energetykę jądrową pakowane są prawie wyłącznie państwowe pieniądze. Realny koszt wybudowania atomowej elektrowni w Polsce powinien się zamknąć w 16 miliardach euro. Tyle bowiem kosztować będzie elektrownia wraz z nieuniknioną jej utylizacją po 30–40 latach. Rachunek ten nie obejmuje kosztów składowania odpadów. A te są niebagatelne. Wydatki rzędu 120 mld euro łącznie musiał zaplanować rząd brytyjski w związku z programem likwidacji odpadów radioaktywnych. Angole wydali też niedawno z państwowej kasy 6 mld euro, aby uchronić od likwidacji grupę energetyczną British Energy posiadającą 8 atomowych elektrowni.

Gdyby nie rządowe subwencje, energetyka jądrowa dawno już przestałaby istnieć. Jak podaje Greenpeace, Komisja Europejska przeznacza trzy razy więcej środków na badania nad energią atomową niż odnawialną. W ciągu ostatnich 30 lat europejskie instytuty naukowe otrzymały 60 mld euro dotacji na badania w zakresie energii atomowej.

Francja 78 proc. swojej energii wytwarza w elektrowniach atomowych. Polska energetyka oparta jest na węglu brunatnym i kamiennym. Mimo to prąd we Francji jest droższy niż w Polsce.

Czysta?

Okres rozpadu odpadów radioaktywnych sięga nawet 240 tysięcy lat. Żaden kraj na świecie nie opracował sposobu na izolację ich od środowiska na tak długi czas, nie mówiąc nawet o ich utylizacji (z wyjątkiem broni). Monitorowanie i utrzymywanie składowisk odpadów radioaktywnych przez okres 20 razy dłuższy od trwania naszej cywilizacji jest obciążeniem nie do przyjęcia dla przyszłych pokoleń – podnoszą ekolodzy z Greenpeace i trudno nie przyznać im racji.

Warto też porównać zapotrzebowanie na materiały i energię pierwotną niezbędną do wybudowania elektrowni różnego typu. Zdecydowanie najdroższe są fotoogniwa słoneczne (technologia taniej ich produkcji wciąż jest w początkowej fazie rozwoju), w dalszej kolejności idą elektrownie na ropę. Elektrownie na gaz, atomowe (bez kosztów utylizacji) i na węgiel kamienny oraz brunatny są na zbliżonym poziomie. Przeszło pięć razy mniej trzeba wydać na elektrownię wiatrową albo rzeczną. Czyli budując taką elektrownię, umowny jeden megawat jesteśmy w stanie uzyskać pięć razy mniejszym nakładem materiałów i energii. To obala mity rozpowszechniane przez wrogów wiatraków mówiące o rzekomej drożyźnie i energochłonności zastosowanych do ich budowy materiałów.

A wpływ kopalni uranu na środowisko? Zawartość tego pierwiastka w rudzie uranowej jest niska, trzeba jej wydobyć bardzo dużo. Przy wydobyciu rudy skażeniu ulegają okoliczne rzeki i jeziora, gdyż woda jest niezbędna w procesie technologicznym. Po wyczerpaniu zasobów kopalnie są najczęściej zalewane. Radiotoksyczna woda z kopalń przenika do wód gruntowych. Przy wydobyciu i przetwarzaniu rudy uranu do powietrza uwalniany jest gaz – radon. W NRD w latach 1946–1990 na raka płuc spowodowanego przez uwalniający się przy wydobyciu uranu radioaktywny radon zmarło 7163 górników. W 5237 przypadkach oficjalnie potwierdzono radioaktywność jako przyczynę zgonów. Wszyscy ci nieszczęśnicy pracowali w kopalni uranu Wismut AG zamkniętej po zjednoczeniu Niemiec.

W okresie powojennym aż do zamknięcia w kopalni Wismut AG wyprodukowano 220 tys. ton uranu i 500 mln ton odpadów. Niebezpieczne odpady pokrywają powierzchnię 32 km kw. Okolica na obszarze 168 km kw. jest w różnym stopniu skażona.

Bezpieczna?

Szwedzka korporacja energetyczna Vattenfall oficjalnie przyznaje się do 400 awarii w jednej tylko elektrowni jądrowej – Brunsbüttel – w ciągu 20 lat jej pracy.

Według najnowszych badań European Committee on Radiation Risk (ECRR) niskie dawki radioaktywności, które napromieniowują ludzi przez długi okres, wbrew dotychczasowym przypuszczeniom, są śmiertelnie niebezpieczne. ECRR wskazuje na ścisły związek między nimi a występowaniem u ludzi nowotworów. Katastrofy i wypadki w elektrowniach jądrowych w Sellafield w Anglii, La Hague we Francji, Forsmark i Ringhals w Szwecji oraz Krümmel i Geesthacht w Niemczech nie wywołały oczywiście takich skutków jak najbardziej znana katastrofa w Czernobylu, jednak niewielkie dawki radioaktywności przedostały się na zewnątrz, a naukowcy z ECRR wykazali związek promieniowania z falą zachorowań na raka wśród okolicznej ludności. Nawet konserwatywna amerykańska National Academy of Science potwierdziła szczególne niebezpieczeństwo płynące także z niskich dawek promieniowania. Znikome dawki promieniowania, nie przekraczające dopuszczalnych norm, powodują zwiększenie o 10 proc. prawdopodobieństwa zachorowania na raka.

Powszechna

Faktycznie w USA od lat 70., a w Europie od lat 90. nie powstały żadne nowe elektrownie jądrowe. Do dzisiaj zostały w Niemczech wyłączone 3 elektrownie: Gundremmingen, Stade i Obrigheim. Pozostałe 17 ma być stopniowo likwidowane. Również Szwecja i Belgia planują całkowitą likwidację elektrowni jądrowych. Proces likwidacji wszystkich tego typu elektrowni zakończyła Dania, Austria i Włochy.

Dywersyfikacja

Najtańsze paliwo do elektrowni jądrowych mielibyśmy z Rosji. Alternatywą jest import z Nigerii, Australii lub Kanady. Dywersyfikacja to mit. Równie dobrze można by ściągać droższy gaz skroplony i ropę z Kazachstanu. Tylko to się nie opłaca.

Przyszłość

Energia atomowa raczej nie rozwiąże energetycznych kłopotów ludzkości. Jest technologicznie skomplikowana, droga i niesie za sobą wiele zagrożeń, nie tylko dla środowiska naturalnego, ale również militarnych i terrorystycznych. Na razie skazani jesteśmy z powodów ekonomicznych na energię ze źródeł konwencjonalnych; w Polsce najbardziej opłacalny jest węgiel.

Prawdziwa przyszłość energetyki leży jednak w rozwoju technologicznym, który umożliwi sprawniejsze i tańsze wykorzystanie energii wiatru, rzek, fal morskich, słońca oraz wnętrza Ziemi. Zasoby geotermalne są już wykorzystywane między innymi w Mszczonowie, Pyrzycach, Stargardzie Szczecińskim czy Uniejowie. Na uwagę zasługują również spalarnie biomasy oraz biogazownie. Wicepremier Pawlak, trochę w odpowiedzi na program atomowy premiera Tuska, rzucił ostatnio pomysł biogazowni w każdej gminie. W Niemczech funkcjonują przeszło 4 tysiące takich instalacji. W Polsce jest ich kilka.

Oczywiście energia jądrowa oznacza skok technologiczny, jest też użyteczna militarnie. Tylko Polska skok ten ma już za sobą, dwa reaktory już od dawna w naszym kraju działają, dla potrzeb naukowych to wystarcza. Jak przyznają fachowcy, z obecnie posiadanych materiałów można by w naszym kraju skonstruować kilkanaście bomb atomowych.

Na szczęście w Pomrocznej przez 28 lat nie udało się zbudować nawet dwóch kompletnych autostrad. Jest nadzieja, że budowanie elektrowni jądrowych, znacznie bardziej skomplikowanych niż drogi, nie pójdzie nam lepiej.

Niewyczerpywalna?

Roczne światowe zapotrzebowanie na uran wynosi dziś 65 tys. ton. Udokumentowane zasoby uranu opłacalnego do wydobycia wystarczą do roku 2061, jeżeli zużycie tego paliwa nie będzie rosło. Dane te nie uwzględniają pozyskiwania paliwa z głowic nuklearnych, które teoretycznie powinny być sukcesywnie rozbrajane. Jednak nie da się przewidzieć, czy proces ten rzeczywiście się odbędzie, gdyż sytuacja międzynarodowa jest niestabilna, co nie sprzyja rozbrajaniu. Na dodatek sam proces pozyskiwania w ten sposób paliwa do reaktorów atomowych jest kosztowny i skomplikowany technologicznie.

Dla porównania – przy obecnym zużyciu węgla kamiennego wystarczy na świecie do 2500 r., a Polska, zdaniem naukowców z AGH, ma go najmarniej na najbliższe 180 lat.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2217-kryzys-gospodarczy/page/2/#findComment-62012

Jest nadzieja, że budowanie elektrowni jądrowych, znacznie bardziej skomplikowanych niż drogi, nie pójdzie nam lepiej.

Aż boję się myśleć co może się zdarzyć jeśli się za to weźmiemy. Sądząc po drogach, powinniśmy się już rozglądać gdzie się z Polski wyprowadzić!

Pozdrawiam... Piotrek.
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2217-kryzys-gospodarczy/page/2/#findComment-62014

@ Andy

Właściwie to nie bardzo wiem, co mam odpowiedzieć.

Nie wiem, czy twój post jest kompilacją różnych wiadomości, czy po prostu skopiowałeś jakiś artykuł, ale daruj szczerość to jest po prostu bełkot.

To że energia z elektrowni jądrowych jest najtańsza jest po prostu faktem i żadne zaklęcia tego nie zmienią.

To całe gadanie o wiatrakach, biomasie itp. nie zmieni faktu, że jest to energia najdroższa i nikt (mam na myśli dystrybutorów) by jej nie kupił, gdyby nie nakazy administracyjne.

Zresztą Twój post zawiera zwyczajne kłamstwa, np. na temat nakładów inwestycyjnych na budowe różnego rodzaju elektrowni. No chyba, że porównujesz koszt budowy wiatraka o mocy kilku MW z kosztem budowy bloku o mocy np 1000MW. Przyznaję, wiatrak jest tańszy :tongue:

Może wystarczy, bo szkoda strzepić języka.

Chciałbym jeszcze zaznaczyć, że to był aspekt ekonomiczny. Są i inne aspekty i ja osobiście jestem jak najbardziej zwolennikiem wykorzystywania energii odnawialnej, gdzie tylko się da, ale w sposób racjonalny. Bo nie jest sposobem racjonalnym wysyłanie do elektrowni całych hektarów lasu, a tak się dzieje. Przemysł płyt wiórowych pada, bo nie mają surowca, bo elektrownie lepiej płacą.

Ale trzeba sobie uświadomić, że nie da się zaspokoić zapotrzebowania na prąd dla 40mln ludzi budując kilka wiatraków i kotłów na słomę.

No i może na koniec jeszcze jedno. Ja naprawdę wiem o czym piszę. W tej branży pracuję juz ponad 15 lat i troche udało mi sie już przeczytać, zobaczyć, a nawet zbudować.

Pozdrawiam.

AREK
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2217-kryzys-gospodarczy/page/2/#findComment-62019

Oj chyba tu zaraz będzie ostro się działo . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2217-kryzys-gospodarczy/page/2/#findComment-62022