Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 369
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A wiesz, że nawet nie zwróciłam uwagi ??? Ale OK , aptekarzu ;) Miałam bodajże Gellwe, potem Appetita, teraz "real quality " (mhm...). Wszystkie w opakowaniach a 20 g i działają bez zarzutu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/4/#findComment-89031
Udostępnij na innych stronach

:wink: o.k.- czyli nie ma wiekszego znaczenia.

Wiesz czasem diabeł tkwi w szczegółach( takie zboczenie z branży winiarskiej :grin: )

dzięki i pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/4/#findComment-89036
Udostępnij na innych stronach

Wiadomo... Z serami też nie jest lekko ... Kłania się laboratoryjna dokładność i na free-style nie ma tu miejsca , o czym zapewne wszyscy domowi serowarzy już wiedzą .

 

Pozdrawiam i powodzenia życzę , Geronimo :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/4/#findComment-89039
Udostępnij na innych stronach

Ja używam kwasku cytrynowego :)

 

To i ja niebawem skorzystam z tej wiedzy :lol:

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/4/#findComment-89042
Udostępnij na innych stronach

Wiadomo... Z serami też nie jest lekko ... Kłania się laboratoryjna dokładność i na free-style nie ma tu miejsca , o czym zapewne wszyscy domowi serowarzy już wiedzą .

 

Pozdrawiam i powodzenia życzę , Geronimo :grin:

Thx Farmerka i nawzajem.

Cóż rzec- branża serowarska też b. wciąga( zwłaszcza jej produkty :wink: )

Bardzo lubię ( i moja rodzina) mleko i jego przetwory.

Tylko dostęp do prawdziwego mleka jest podstawą.Czasem jeżdżę do kuzyna na wieś po mleko bo ma je genialne :grin:

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/4/#findComment-89090
Udostępnij na innych stronach

No tej informacji było mi trzeba ,już od wielu miesięcy robię ala oscypki i nie wiedziałem co zrobić z serwatką po przeczytaniu postu EAnny nie dawało mi spokoju jak to zakwaszać i ca ły czas myślałem o wykorzystaniu kwasu cytrynowego no i proszę wiedza spadła jak manna , dzięki wam kobitki.Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/4/#findComment-90153
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ja również zakwaszam serwatkę kwaskiem cytrynowym . Na zakwaszenie pozostałości serwatki z 20l mleka biorę 8,5grama kwasku cytrynowego .

 

 

Pozdrawiam

 

 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/4/#findComment-90171
Udostępnij na innych stronach

śliczny precypitat :)

 

O kurcze :wink: pierwsze słyszę :blush:

jestem pod wrażeniem.

Jak to człowiek może się nawet niespodziewanie rozwinąć :grin:

pozdrawiam ;))))))))

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/4/#findComment-90191
Udostępnij na innych stronach

No tak z mleka robimy ser z serwatki ricotte a z tego co zostanie po wytrąceniu ricotty może jakiś napitek tym razem (to oczywiście żart) a tak serio to ten portal to jednak genialna sprawa ,żałuję że od tak niedawna tu goszczę sporo jadła spieprzyłem z niewiedzy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/4/#findComment-90215
Udostępnij na innych stronach

ten portal to jednak genialna sprawa

Też tak uważamy...nieskromnie... :blush: :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/4/#findComment-90219
Udostępnij na innych stronach

EAnno mam małą prośbę w postaci pytania ,piszesz w swoim poście że serwatkę po zakwaszeniu roztrzepujesz rózgą czy to ma istotne znaczenie czy wystarczy wymieszać łyżką.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/4/#findComment-90232
Udostępnij na innych stronach

czy wystarczy wymieszać łyżką.

Na pewno wystarczy, szczególnie przy mniejszych ilościach serwatki. Używam rózgi, ponieważ efektywność mieszania jest znacznie wyższa niż przy użyciu łyżki. Przy dodawaniu niewielkich ilości substancji do płynów w większej objętości bardzo ważne jest staranne wymieszanie, w przeciwnym razie nie uzyskamy jednorodnego stężenia roztworu i z części serwatki może się nawet nie wytrącić białko.

Najlepiej widać postęp efektu mieszania w przypadku dwóch płynów w różnych kolorach. Wtedy można zobaczyć, że wbrew oczekiwaniom uzyskanie jednorodnej mieszaniny wymaga dość długiego mieszania.

W przypadku mieszania mleka z podpuszczką nie możemy sobie na to pozwolić, dlatego mieszanie powinno być krótkie i energiczne, a następnie wiry uspokojone.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/4/#findComment-90237
Udostępnij na innych stronach

Przy okazji zimnego wędzenia dorzuciłam serek ricotta (serwatka z 10l. mleka). Był dość dobrze odciśniety, podczas wędzenia zawiniety w gazę. Wędził się ponad dobę w temp. max 22stC.

Otrzymany serek jest zasadniczo różny od świeżej ricotty. Takiego specjału nie dostaniecie w żadnych delikatesach :tongue:

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/4/#findComment-90706
Udostępnij na innych stronach

A "pływał ''w solance?A jeśli tak to jak długo.

Nie, nie pływał. Delikatna struktura sera kazała mi zachować ostrożność i nie nasączać go żadnym płynem. Plasterki sera zostały delikatnie posolone już na talerzu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/4/#findComment-91212
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Zakwaszanie serwatki na serek ricotta kwaskiem cytrynowym to wspaniała sprawa . Daje prawie stuprocentową pewność że skrzep powstanie i jest powtarzalność przy wyrobie .

 

Moje serki robione w odstępie dwóch dni .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/4/#findComment-91221
Udostępnij na innych stronach

andrzej k,

Czy próbowałeś solić serwatkę przed koagulacją?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/4/#findComment-91265
Udostępnij na innych stronach

Mam ogromną prośbę do EAnny -króciutkie kompendium wiedzy w temacie ricotta:

 

1 serwatkę "popodpuszczkową" podgrzewamy-jak długo i do jakiej temperatury?

2 kwasek cytrynowy przed,po,czy w trakcie podgrzewania ?

3 ilość kwasku ściśle wg Waszego przepisu,czy może troszkę zwiększyć ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/4/#findComment-91275
Udostępnij na innych stronach

Mam ogromną prośbę do EAnny -króciutkie kompendium wiedzy w temacie ricotta:

 

1 serwatkę "popodpuszczkową" podgrzewamy-jak długo i do jakiej temperatury?

2 kwasek cytrynowy przed,po,czy w trakcie podgrzewania ?

3 ilość kwasku ściśle wg Waszego przepisu,czy może troszkę zwiększyć ?

jurek200158 zadaj sobie trud przeczytania całego wątku od pierwszego postu (włącznie z linkiem do strony głównej) EAnny w którym podaje jak uzyskała ricottę a nie proś o kompendium bo ono jest .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/4/#findComment-91283
Udostępnij na innych stronach

Czy próbowałeś solić serwatkę przed koagulacją?

Ja osoliłem raz mleko przed produkcja "oscypkopodobnego" by pominąć moczenie w solance i jednocześnie mieć ser słony - równomiernie. I tym samym została mi serwatka słona, i to był niewypał, gdyż ser "ricotta" musiał być zjedzony lekko solony, nie nadawał się do sernika , czy naleśników - co ulubiają moje dzieci, natomiast sam serek nie różnił się od tzw. standartu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/4/#findComment-91301
Udostępnij na innych stronach

No właśnie - solenie wyklucza deserowe zastosowanie ricotty , aczkolwiek przepisy nakazują dodanie naprawdę małej ilości soli - zaledwie 0,1 % , czyli na 100 l serwatki zaledwie 10 dag.

Ja osobiście serwatki nie solę. Rozumiem, że sól nie bierze udziału w wytrącaniu albumin, a działa jedynie jako konserwant gotowego wyrobu. Mimo, iż wysoko dogrzewana , ricotta jest wyrobem bardzo nietrwałym - tydzień to maximum. W handlu widziałam ricottę z 2 tygodniowym terminem trwałości, ale była pakowana hermetycznie.

 

Jurku - na początek bezpieczniej trzymać się ściśle receptur. Ktoś je w końcu przetestował i już płacił gapowe ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/4/#findComment-91302
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.