EAnna Opublikowano 9 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 9 Grudnia 2009 sól nie bierze udziału w wytrącaniu albuminChodziło mi głównie o to, czy sól nie przeszkadza w wytrącaniu albumin. Skoro nie przeszkadza, możnaby posolić serwatkę i uzyskać słonawy w całej masie serek w przypadku, jeżeli przeznaczamy go do wędzenia. Chociaż słodka ricotta jest chyba najlepsza :???: ; już sama nie wiem, bo obie są dobre i każda to inny w odbiorze wyrób :smile: jurek200158, Zgodnie z sugestią kol. chudziak, przeczytaj cały wątek i zrób ew. notatki. Myślę, że warto. Wątek ten ma wartość sam w sobie. Pokazuje jak zbiorowa wiedza wielu ludzi wypracowuje dobrą i optymalną recepturę. Przy okazji dziekuję wszystkim eksperymentatorom, że zechcieli się podzielić swoimi osiągnięciami i unikalną wiedzą. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/5/#findComment-91314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upiorek Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 13 Grudnia 2009 A czy ktoś próbował robić ricottę z serwatki z mleka koziego ? I z jakim efektem ? :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/5/#findComment-92050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek107 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 16 Grudnia 2009 A teraz mini relacja z pierwszej produkcji ricotty: zastosowałem się do technologi EAnny z tym że nie dodałem mleka, wykorzystałem tylko serwatkę ,i tak serwatkę ok 18l podgrzałem do 95 stopni dodałem 9g kwasu cytrynowego w roztworze i odstawiłem na 12 godz do garażu , przecedziłem no i wyszło 1,1kg ricotty i teraz pytanie właściwie do EAnny ,ze względy że dziś robię znów oscypki i zrobię ricottę to proszę powiedz czy mozna przechować ten ser przez ponad 24 godz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/5/#findComment-92439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upiorek Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 16 Grudnia 2009 A teraz mini relacja z pierwszej produkcji ricotty: zastosowałem się do technologi EAnny z tym że nie dodałem mleka, wykorzystałem tylko serwatkę ,i tak serwatkę ok 18l podgrzałem do 95 stopni dodałem 9g kwasu cytrynowego w roztworze i odstawiłem na 12 godz do garażu , przecedziłem no i wyszło 1,1kg ricotty i teraz pytanie właściwie do EAnny ,ze względy że dziś robię znów oscypki i zrobię ricottę to proszę powiedz czy mozna przechować ten ser przez ponad 24 godz. U mnie ricotta zrobiona w sobote wieczorem, odcieknięta całkowicie w niedzielę po południu leży jeszcze dzisiaj w lodówce w temperaturze 9*C i jest w zupełności jadalna :lol: Żadnych naleciałości, podejrzanych zapachów ani różnic smakowych w porównaniu ze stanem z niedzieli nie wykazuje :lol: W tej temperaturze trzymałam z tego co pamiętam do 5 dni i nikt sie nie otruł ani nie miał żadnych rewelacji ze strony przewodu pokarmowego :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/5/#findComment-92441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek107 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Dziękuje Upiorku za info ,chcielibyśmy zrobić z tego serniczek bo podobno wychodzi genialny , a może ktoś ma przepis na sernik z ricotty? sam ser ma chociaż smak trochę inny ale jest pycha .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/5/#findComment-92443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 16 Grudnia 2009 robię znów oscypki i zrobię ricottę to proszę powiedz czy mozna przechować ten ser przez ponad 24 godz. Moją ricottę miałem w lodówce 10 dni i była bardzo smaczna . Jedno tylko niebezpieczeństwo temu serkowi grozi - może przejść zapachem innych artykułów które są w lodówce . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/5/#findComment-92446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek107 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Czyli mówiąc krótko ''hulaj dusza piekła niema''może sobie w lodówce leżeć,a teraz proszę o jakieś pomysły jak ten ser wykorzystać oprócz wędzenia i konsumpcji bezpośredniej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/5/#findComment-92449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upiorek Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Czyli mówiąc krótko ''hulaj dusza piekła niema''może sobie w lodówce leżeć,a teraz proszę o jakieś pomysły jak ten ser wykorzystać oprócz wędzenia i konsumpcji bezpośredniej. Tak na marginesie moja ricotta stoi w lodówce na małym sitku owinięta szczelnie folią spożywczą :rolleyes: Pomysłów brak, bo do tej pory była zjadana z konfiturkami. Bez chlebka żeby sobie smaku nie psuć :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/5/#findComment-92530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Tak na marginesie moja ricotta stoi w lodówce na małym sitku owinięta szczelnie folią spożywczą :rolleyes: Ja akurat mam mam inną metodę , nigdy nic w lodówce nie zawijam szczelnie . Ser jest na talerzu i przykryty papierem śniadaniowym kiedyś się mówiło pergaminowy . Można również zawinąć w ściereczkę lnianą - tak przechowuję oscypki w lodówce . Tak dobrze - nie wiem , powietrze jednak dochodzi . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/5/#findComment-92539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upiorek Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Tak na marginesie moja ricotta stoi w lodówce na małym sitku owinięta szczelnie folią spożywczą :rolleyes: Ja akurat mam mam inną metodę , nigdy nic w lodówce nie zawijam szczelnie . Ser jest na talerzu i przykryty papierem śniadaniowym kiedyś się mówiło pergaminowy . Można również zawinąć w ściereczkę lnianą - tak przechowuję oscypki w lodówce . Tak dobrze - nie wiem , powietrze jednak dochodzi . :smile: Pozdrawiam hehe co kraj to obyczaj :grin: U mnie w lodówce aktualnie jest zakonspirowana mocno wędzona kiełbasa :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/5/#findComment-92543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 16 Grudnia 2009 czy mozna przechować ten ser przez ponad 24 godz.Generalnie ricotta jest serem nietrwałym, co nie znaczy, że nie można jej przechować przez kilka dni w lodówce. Chociaż - szczerze - moja praktyka nie przekroczyła nigdy trzech dni :blush: . Ricotty jest zawsze za mało Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/5/#findComment-92562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 17 Grudnia 2009 jak ten ser wykorzystaćDodaj cukru, rodzynek oraz cynamonu - i masz bardzo dobre nadzienie do naleśników :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/5/#findComment-92573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lux Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Witam, a ja mam takie pytanko odnośnie wytwarzania serka ricotty. Z tego co wyczytałem w wątku to najpierw używany był ocet winny i cytryny do zakwaszania serwatki, później jednak skupiono się na kwasku cytrynowym. W takim razie mam rozumieć że lepszy jest kwasek? Jutro będę robił oscypki i myślałem o zrobieniu ricotty tylko proszę mnie poprawić jeśli się mylę, mam użyć ALBO octu winnego w ilości 150ml na 10l serwatki ALBO kwasku cytrynowego w ilości 8,5g na 20l serwatki. I jeszcze jedno pytanko, czy wszyscy podgrzewacie serwatkę przez godzinę w temp. 38 stopni, czy od razu do temp. 95 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/5/#findComment-92586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 17 Grudnia 2009 W takim razie mam rozumieć że lepszy jest kwasek? Ja już tak zrozumiałem czy wszyscy podgrzewacie serwatkę przez godzinę w temp. 38 stopni, czy od razu do temp. 95 stopni? Jak z serwatki wyjmę skrzep , to zaraz serwatkę podgrzewam do temperatury 92-95st . Uprzednio rozrobiony kwasek cytrynowy w letniej wodzie wlewam do podgrzanej serwatki , rozprowadzam dokładnie miotełką drucianą i po godzinie do dwóch skrzep ricotty zlewam do chusty serowarskiej . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/5/#findComment-92595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Odlewam serwatkę o temp. 32 st. C , dolewam mleko, i natychmiast zaczynam podgrzewać do 82 st. Co trochę trwa, bo potężny gar stoi na płycie kuchni opalanej drewnem. Ale dobrze, że trwa, bo w między czasie zajmuję się serem dojrzewającym. Po zapakowaniu sera w formy i rozpoczęciu prasowania wracam do ricotty. Serwatka jest już odpowiednio dogrzana - zestawiamy kocioł. Wsypuję kwasek wprost do serwatki, mieszam intensywnie, i po 10 minutach wykładam ricottę do foremek przy pomocy małego sitka. Ma postać pianki albo wręcz ptasiego mleczka Każdy serowar ma swoje chwyty Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/5/#findComment-92605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Witam farmerko , dzięki . Następny raz wykonam wg. Twojej receptury :smile: . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/5/#findComment-92612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 17 Grudnia 2009 czy wszyscy podgrzewacie serwatkę przez godzinę w temp. 38 stopni, czy od razu do temp. 95 stopni?natychmiast zaczynam podgrzewać do 82 st. Co trochę trwa, bo potężny gar stoi na płycie kuchni opalanej drewnem. Ale dobrze, że trwaZ przepisu ze Stroby Głównej: 1. Zmieszać mleko z serwatką 2. Pdgrzać do 38st.C i utrzymywać temperaturę przez godzinę. Mleko się zwarzy i tak ma być. Ten czas potrzebny jest do zadziałania podpuszczki na mleko. Jeżeli robisz ricottę bez dodatku mleka możesz od razu podgrzać do 95st. U farmerki, ze względu na bezwładność cieplną, w pierwszej fazie podgrzewania (w dodatku od temperatury 32st.) jest wystarczajaca ilość czasu aby mleko zwarzyło się w wyniku działania podpuszczki. Jeżeli chodzi o zakwaszanie, to zauważyłam, że w zależności od zastosowanego kwasu inny jest nieco smak sęrka. Dla mnie najlepszy jest na occie winnym dobrej jakości (czyli z białego wina). Najczęściej jednak używam cytryny. Na occie jabłkowym nie smkował mi wręcz. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/5/#findComment-92613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lux Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Dziękuję za info, teraz już wiem co trzeba. Postaram się ser dobry uwarzyć, a o wynikach powiadomię wkrótce :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/5/#findComment-92615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek107 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Ja tak szczerze powiem wam moi drodzy że aż żal dolewać tego mleka,ze względu na deficyt tego produktu ,a jak robię oscypki z 20l mleka to z serwatki wychodzi ponad kg ricotty to dość sporo .A teraz sprawa kwasidła ,myślę ze kwas cytrynowy jest jednak najpewniejszy robiłem ricotte dwa razy dzień po dniu i wyszło super bez problemów .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/5/#findComment-92650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 17 Grudnia 2009 aż żal dolewać tego mleka,ze względu na deficyt tego produktuSerek robiony z samej serwatki ma przewagę nad robionym z dodatkiem mleka. Nie zawiera bowiem kazeiny/parakazeiny więc może być serwowany dzieciom uczulonym na mleko krowie. Więcej o tym pisałam w tym poście: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=100893#100893 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/5/#findComment-92665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek107 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 17 Grudnia 2009 EAnno masz jakieś przepisy na wykorzystanie ricotty? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/5/#findComment-92676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 17 Grudnia 2009 EAnno masz jakieś przepisy na wykorzystanie ricotty?Zjadam ją naturalnie, najlepiej mi taka smakuje. Raz uwędziłam. W tym celu poddałam serek lekkiemu prasowaniu i zawinęłam w gazę. Myślę jednak, że można ją traktować jak twarożek. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/5/#findComment-92691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek107 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Powstał z niej sernik całkiem niezły . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/5/#findComment-93122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lux Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Tak jak obiecałem prezentuję moją ricottę Wyszło mi jakieś 1,2 kg z połowy zrobiłem sernik, a z drugiej połowy pastę do smarowania z czerwoną słodką papryką, cebulką i pieprzem. Odciekanie: http://img96.imageshack.us/img96/2618/dsc04503h.jpg Gotowy produkt: http://img96.imageshack.us/img96/9804/dsc04506.jpg Jeszcze raz dziękuję za uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/5/#findComment-93386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek107 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 22 Grudnia 2009 No ricotta super. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/5/#findComment-93437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.