babula Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Lutego 2009 Pomóżcie proszę ,bo zakpiłam sprawę okrutnie .Otóz od ub. wtorku do glinianego garnka włożyłam 2 szynki i 2 boczki . Zalałam zalewą ;przegotowana ,ostudzona woda, peklosól ,sól kuchenna ,czosnek ,ziele . Do soboty stało to na balkonie .przewracane raz dziennie .Wczoraj tam nie zaglądałam a dzisiaj :rolleyes: mięso ma nieciekawy zapach a zalewa krwista . Co ja mam zrobić ? Cytuj Raczkująca zadymiara http://www.forum-gniazdo.com/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2246-jak-uratowa%C4%87-mi%C4%99so/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Lutego 2009 Napisz coś więcej. Jakie było stężenie zalewy. Jaka była temperatura na balkonie. Krwistość zalewy jeszcze o niczym nie świadczy. Jak wygląda mięso. Jaka jest aktualnie konsystencja zalewy. Co to znaczy nieciekawy zapach. Pytań wiele. Wcale nie jest powiedziane, że mięso się zepsuło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2246-jak-uratowa%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-55494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
babula Opublikowano 9 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Lutego 2009 O matko ,zadałeś pytania ,na które nie do końca znam odpowiedż :tongue: nie ja robiłam zalewę ( sprawca robił to na oko ) tem. na balkonie ok 2-5 stopni .Mięso jest różowawe ale nie śliskie .jednak lekko śmierdzi .Zalewa nie była gęsta ,była lekko spieniona . Cytuj Raczkująca zadymiara http://www.forum-gniazdo.com/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2246-jak-uratowa%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-55495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Lutego 2009 Prawdopodownie czosnek i zioła wywołały fermentacje .Trzeba zrobić nową solankę z peklosolu[trochę mocniejszą] a mięso umyć pod bieżącą wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2246-jak-uratowa%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-55496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Lutego 2009 No cóż. Zastosuj się do wskazówek Nestora. Daruj sobie już czosnek i inne przyprawy. Stężenie solanki zrób w zależności od okresu peklowania. Wydaje mi się, że mięso nie powinno się zepsuć w takich temperaturach (pod warunkiem odpowiedniego stężenia solanki). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2246-jak-uratowa%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-55498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
babula Opublikowano 9 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Lutego 2009 Dzięki za rady następnym razem ,nie będe wysługiwała się pomagierami tylko zrobię sama w/g Waszych wskazówek . Cytuj Raczkująca zadymiara http://www.forum-gniazdo.com/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2246-jak-uratowa%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-55500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Lutego 2009 Ja w takim wypadku myję dokładnie mięso zimną wodą i zamiast solanki stosuję samą peklosól na sucho,wcześniej nieco osuszę mięso i na balkonik - trzeba uważać na odwilż, która nas zaskoczyła wysoką temperaturą na balkoniku. :devil: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2246-jak-uratowa%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-55527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Lutego 2009 A ja bym dał sobie spokój z garnkami glinianymi – mimo że są one tu szeroko propagowane!Porowatość tych naczyń jest tak duża iż w domowych warunkach trudno utrzymać sterylność.Może kiedyś było inaczej, ale teraz jest teraz i ja trzymam się z daleka od tego typu naczyń. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2246-jak-uratowa%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-55528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adwokat Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Lutego 2009 Witam @ toshiba Garnek garnkowi nierówny. Polewane łatwo utrzymać w czystości, choćby przy pomocy chemii. Niepolewanych nie wyobrażam sobie w tym celu... Pozdrawiam. adwokat Cytuj Pozdrawiam. adwokat Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2246-jak-uratowa%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-55529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
babula Opublikowano 10 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Lutego 2009 Umyłam zimną wodą ,natarłam peklosolą i trzymam na balkonie w emaliowanej misce z pokrywą .Pachnie świeżym mięsem ,ufffffffff w piątek wiozę do wędzarni :tongue: jeszcze raz dzięki za cenne wskazówki Cytuj Raczkująca zadymiara http://www.forum-gniazdo.com/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2246-jak-uratowa%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-55579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Lutego 2009 A ja bym dał sobie spokój z garnkami glinianymi – mimo że są one tu szeroko propagowane! Porowatość tych naczyń jest tak duża iż w domowych warunkach trudno utrzymać sterylność. Może kiedyś było inaczej, ale teraz jest teraz i ja trzymam się z daleka od tego typu naczyń.potwierdzam, bardzo dobrze kol.Toshiba to napisał,wystarczy mała porowatość wraz z bakteriami i możemy się pożegnać z wędzonkami,pragne dodać iż na prywatkach spotykałem się z różnym podejściem gospodyni co do czystości naczyń lub sprzętów zatem zalecam na sam początek mieć czyste naczynia!czyste to znaczy nie opultane w piątej wodzie po czymś,używać detergentów,dbać o higiene rąk-paznokci i później można zabierać sie do produkcji czegokolwiek,dlatego ja swój sprzęt zawsze myje sam w gorącej wodzie z detergentem i bardzo dokladnie spłukuje ciepła wodą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2246-jak-uratowa%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-55580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
babula Opublikowano 10 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Lutego 2009 Dbam o czystość jak mało kto a w kuchni szczególnie :grin: no i w WC mogę pierogi lepić :lol: :lol: ( tam tez mam czysto) winę zwalam na fermentację przypraw ,ooooooooo :tongue: :tongue: Cytuj Raczkująca zadymiara http://www.forum-gniazdo.com/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2246-jak-uratowa%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-55582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Lutego 2009 Nie tylko. Skoki temperatury, skażone mięso już przed zakupem i wiele, wiele innych możliwości. No i solenie "na oko". Ciekawe ile dał soli ten "osobnik". :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2246-jak-uratowa%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-55583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.