Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pomóżcie proszę ,bo zakpiłam sprawę okrutnie .Otóz od ub. wtorku do glinianego garnka włożyłam 2 szynki i 2 boczki .

Zalałam zalewą ;przegotowana ,ostudzona woda, peklosól ,sól kuchenna ,czosnek ,ziele .

Do soboty stało to na balkonie .przewracane raz dziennie .Wczoraj tam nie zaglądałam a dzisiaj :rolleyes: mięso ma nieciekawy zapach a zalewa krwista .

Co ja mam zrobić ?

Raczkująca zadymiara :)

 

http://www.forum-gniazdo.com/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2246-jak-uratowa%C4%87-mi%C4%99so/
Udostępnij na innych stronach

Napisz coś więcej. Jakie było stężenie zalewy. Jaka była temperatura na balkonie. Krwistość zalewy jeszcze o niczym nie świadczy. Jak wygląda mięso. Jaka jest aktualnie konsystencja zalewy. Co to znaczy nieciekawy zapach. Pytań wiele. Wcale nie jest powiedziane, że mięso się zepsuło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2246-jak-uratowa%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-55494
Udostępnij na innych stronach

O matko ,zadałeś pytania ,na które nie do końca znam odpowiedż :tongue:

nie ja robiłam zalewę ( sprawca robił to na oko ) tem. na balkonie ok 2-5 stopni .Mięso jest różowawe ale nie śliskie .jednak lekko śmierdzi .Zalewa nie była gęsta ,była lekko spieniona .

Raczkująca zadymiara :)

 

http://www.forum-gniazdo.com/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2246-jak-uratowa%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-55495
Udostępnij na innych stronach

No cóż. Zastosuj się do wskazówek Nestora. Daruj sobie już czosnek i inne przyprawy. Stężenie solanki zrób w zależności od okresu peklowania. Wydaje mi się, że mięso nie powinno się zepsuć w takich temperaturach (pod warunkiem odpowiedniego stężenia solanki).
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2246-jak-uratowa%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-55498
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za rady :)

następnym razem ,nie będe wysługiwała się pomagierami tylko zrobię sama w/g Waszych wskazówek .

Raczkująca zadymiara :)

 

http://www.forum-gniazdo.com/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2246-jak-uratowa%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-55500
Udostępnij na innych stronach

Ja w takim wypadku myję dokładnie mięso zimną wodą i zamiast solanki stosuję samą peklosól na sucho,wcześniej nieco osuszę mięso i na balkonik - trzeba uważać na

odwilż, która nas zaskoczyła wysoką temperaturą na balkoniku. :devil:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2246-jak-uratowa%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-55527
Udostępnij na innych stronach

A ja bym dał sobie spokój z garnkami glinianymi – mimo że są one tu szeroko propagowane!

Porowatość tych naczyń jest tak duża iż w domowych warunkach trudno utrzymać sterylność.

Może kiedyś było inaczej, ale teraz jest teraz i ja trzymam się z daleka od tego typu naczyń.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2246-jak-uratowa%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-55528
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

@ toshiba Garnek garnkowi nierówny. Polewane łatwo utrzymać w czystości, choćby przy pomocy chemii. Niepolewanych nie wyobrażam sobie w tym celu...

 

Pozdrawiam.

 

adwokat

Pozdrawiam. adwokat
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2246-jak-uratowa%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-55529
Udostępnij na innych stronach

Umyłam zimną wodą ,natarłam peklosolą i trzymam na balkonie w emaliowanej misce z pokrywą .Pachnie świeżym mięsem ,ufffffffff

w piątek wiozę do wędzarni :tongue:

jeszcze raz dzięki za cenne wskazówki :)

Raczkująca zadymiara :)

 

http://www.forum-gniazdo.com/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2246-jak-uratowa%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-55579
Udostępnij na innych stronach

A ja bym dał sobie spokój z garnkami glinianymi – mimo że są one tu szeroko propagowane!

Porowatość tych naczyń jest tak duża iż w domowych warunkach trudno utrzymać sterylność.

Może kiedyś było inaczej, ale teraz jest teraz i ja trzymam się z daleka od tego typu naczyń.

potwierdzam, bardzo dobrze kol.Toshiba to napisał,wystarczy mała porowatość wraz

z bakteriami i możemy się pożegnać z wędzonkami,pragne dodać iż na prywatkach

spotykałem się z różnym podejściem gospodyni co do czystości naczyń lub sprzętów

zatem zalecam na sam początek mieć czyste naczynia!czyste to znaczy nie opultane

w piątej wodzie po czymś,używać detergentów,dbać o higiene rąk-paznokci i później

można zabierać sie do produkcji czegokolwiek,dlatego ja swój sprzęt zawsze myje

sam w gorącej wodzie z detergentem i bardzo dokladnie spłukuje ciepła wodą

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2246-jak-uratowa%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-55580
Udostępnij na innych stronach

Dbam o czystość jak mało kto a w kuchni szczególnie :grin: no i w WC mogę pierogi lepić :lol: :lol: ( tam tez mam czysto)

winę zwalam na fermentację przypraw ,ooooooooo :tongue: :tongue:

Raczkująca zadymiara :)

 

http://www.forum-gniazdo.com/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2246-jak-uratowa%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-55582
Udostępnij na innych stronach

Nie tylko. Skoki temperatury, skażone mięso już przed zakupem i wiele, wiele innych możliwości. No i solenie "na oko". Ciekawe ile dał soli ten "osobnik". :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2246-jak-uratowa%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-55583
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.