Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, korzystaliśmy z olchy. Chyba, że ktoś dowcipny wrzucił jakąś pastyleczkę z paczek leżących na stole. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-56012
Udostępnij na innych stronach

Chodzi Ci o drzewo czy o zrebki. Poniewaz poprzednia wedzarka ktora mialam byla rowniez elektryczna to do tej pory uzywalam zrebek i trocin. Najczesciej uzywalam jablon, wisnie i czasami klon. Kiedys probowalam czegos co nazywa sie tu mesquite, ale smak mi nie przypadl do gust. Do najpopularnejszy poza wymienionymi, a wiec i latwo dostepnych, naleza tez pecan, hictory (oba o ile sie nie myle to orzechy) i dab. Natomiast u nas w ogrodzie rosna gruszki, czeresnie, sliwki, cytryny, oliwki, laur i jeszcze pare innych lisciastych ktorych nie znam. Co do drzew owocowych to nie ma problemu, wiedomo ze sie nadaja. Nie wiem jak oliwki bo podczas palenia potrafia pryskac oliwa, wiec trzeba uwazc przy paleniu w ognisku.

Zerknij tutaj:

http://www.barbecuewood.com/-strse-Wood/Categories.bok

maja tam sporo drwena w roznych gatunkach i wielkosciach od trocin az do calych polan.

Pozdrawiam,

anik

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-56039
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Witam

 

Kiedyś w Elblągu w jakimś sklepiku kupiłem sobie kabanosy, zachwycił mnie ich smak, było czuć ze kabanosy są wędzone, smak wędzonki pozostawiał w ustach przez długi czas.

 

Już kilkanaście razy robiłem sam kabanosy i wychodzą mi bardzo dobre, jednak nigdy nie osiągnąłem kabanosów o bardzo intensywnym smaku wędzonki jak tamte. Gdy wędzę według przepisu to praktycznie wcale nie czuć że są one wędzone, a gdy podwędzę dłużej to robią się gorzkie.

 

Do wędzenia używam Borniaka i zrębek olchowych lub bukowych bo tylko takie aktualnie posiadam.

 

Powiedzcie mi jak wędzić aby kabanosy były przesiąknięte dymem tak żeby było czuć ze są naprawdę wędzone , tak żeby po wyjęciu kabanosem wędzonką przenikał cały dom?

 

No i żeby nie były gorzkie.

 

Nie wiem czy to jest kwestia sposobu wędzenia albo rodzaju zrębek czy może Borniaka , w którym nigdy się nie osiągnie smaku prawdziwej wędzarni?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-216646
Udostępnij na innych stronach

Być może a raczej na pewno nie obsuszasz wędlin i dlatego masz gorzkawy posmak .

Wędzenie należy poprzedzić obsuszaniem wędzonek i wędlin w komorze wędzarniczej.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-216658
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że to nie wina złego osuszania, ale tego:

Tak! Nie wiem, jak inni degustatorzy, którzy próbowali wędzonki z urządzenia Bradley mogą powiedzieć o ich smaku ale dla mnie osobiście nie pasuje posmak słodkawo-gorzkawy. Jestem przyzwyczajony do innego "smaku" dymu. Powodem jest mieszanina trocin pochodzących z różnych drzew użytych do produkcji "ciasteczek", które służą do jako materiał do wędzenia.

Może masz możliwość uwędzenia chociażby w zwykłej beczce ?

Wtedy będziesz miał 100% pewności.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-216696
Udostępnij na innych stronach

No tak ale tu mowa o Bradley, a ja używam Borniaka ze zrębkami kupionymi od niego z chyba z polskich drzew. Słodkawego posmaku też nie zauważyłem tylko gorzki gdy wędzę kabanosy długo.

 

Nie wiem być może to i jest wina zrębków od Borniaka, niestety nigdy nie miałem możliwości wędzić w normalnej wędzarniani opalanej drewnem i raczej szybko nie będę mógł spróbować .

 

Teraz sobie przypomniałem jeszcze jedno ten gorzki sam się zbiera na skórce, jak się poliże takiego długo wędzonego kabanosa to bardzo dokładnie go czuć. wtedy trochę pomaga umycie takich kabanosów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-216707
Udostępnij na innych stronach

szmulik, a może przy długim wędzeniu, postaraj się o mniejszą ilość dymu, ogranicz do minimum? Smak może być taki, gdy tego dymu jest aż nad to!!!!

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-216708
Udostępnij na innych stronach

Miałem ostatnio podobne zjawisko gorzkiego posmaku. Podkreślam gorzkiego, a nie kwaśnego. Przyczyną było zablokowanie się podajnika zrębek. Całkowicie wypalone już zrębki nie spadały z grzałki, tylko były dalej podgrzewane, wytwarzając gorzki, gryzący dym.

 

Myślę, że w DM Borniaka ważne jest ustawienie blaszek osłaniających grzałkę i sprężynę. Od odległości pomiędzy nimi zależy jak szybko zrębki przesuwają się wzdłuż grzałki i jak dużo ich się zbierze. Wydaje mi się, że zrębki po zwęgleniu powinny być jak najszybciej usunięte.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-216717
Udostępnij na innych stronach

boggi, obsuszam, zawsze zaczynam wędzenie dopiero gdy kabanosy są w dotyku jak papier.

Jeśli tak , to przepraszam , takie były moje domysły .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-216724
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że w DM Borniaka ważne jest ustawienie blaszek osłaniających grzałkę i sprężynę. Od odległości pomiędzy nimi zależy jak szybko zrębki przesuwają się wzdłuż grzałki i jak dużo ich się zbierze. Wydaje mi się, że zrębki po zwęgleniu powinny być jak najszybciej usunięte.

Maad, W jaki sposób maja być ustawione te blaszki?

Czy podgiąć je tak aby odległość miedzy nimi była mniejsza, to jest było węższe "korytko"?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-216747
Udostępnij na innych stronach

anik, Dopieka się bez dymu. Jeżeli osłonki były wysuszone to działają jak filtr i zatrzymują sadzę i resztki smoły powstałej podczas spalania lub pirolizy. Pewnie były jakieś nie korzystne warunki. Winę za gorzkie wyroby może posiadać również użyte drewno.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-216749
Udostępnij na innych stronach

W jaki sposób maja być ustawione te blaszki?

Spróbuj je zbliżyć do siebie, tak żeby objętość "komory spalania" była jak najmniejsza. Mocniej dognij tę z prawej strony, patrząc wzdłuż grzałki w stronę silnika.

U mnie to trochę pomogło, ale i tak całkowite spalenie zrębek następuje bardzo szybko, już w 1/3 długości grzałki. Dalej są przesuwane już tylko w postaci zwęglonej - moim zdaniem niepotrzebnie, a wręcz szkodliwie.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-216754
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.