Maxell Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 13 Lutego 2009 Nie, korzystaliśmy z olchy. Chyba, że ktoś dowcipny wrzucił jakąś pastyleczkę z paczek leżących na stole. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-56012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anik Opublikowano 13 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 13 Lutego 2009 To moze to jednak byla wina drewna, a nie osuszania Cytuj Pozdrawiam,anik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-56014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 13 Lutego 2009 anik, mam do Ciebie pytanie: jakie, tam gdzie mieszkasz, są gatunki drewna nadające się do wędzenia? Naturalnie "bez żywiczne". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-56021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anik Opublikowano 13 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 13 Lutego 2009 Chodzi Ci o drzewo czy o zrebki. Poniewaz poprzednia wedzarka ktora mialam byla rowniez elektryczna to do tej pory uzywalam zrebek i trocin. Najczesciej uzywalam jablon, wisnie i czasami klon. Kiedys probowalam czegos co nazywa sie tu mesquite, ale smak mi nie przypadl do gust. Do najpopularnejszy poza wymienionymi, a wiec i latwo dostepnych, naleza tez pecan, hictory (oba o ile sie nie myle to orzechy) i dab. Natomiast u nas w ogrodzie rosna gruszki, czeresnie, sliwki, cytryny, oliwki, laur i jeszcze pare innych lisciastych ktorych nie znam. Co do drzew owocowych to nie ma problemu, wiedomo ze sie nadaja. Nie wiem jak oliwki bo podczas palenia potrafia pryskac oliwa, wiec trzeba uwazc przy paleniu w ognisku.Zerknij tutaj:http://www.barbecuewood.com/-strse-Wood/Categories.bokmaja tam sporo drwena w roznych gatunkach i wielkosciach od trocin az do calych polan. Cytuj Pozdrawiam,anik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-56039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Maja 2012 Witam Kiedyś w Elblągu w jakimś sklepiku kupiłem sobie kabanosy, zachwycił mnie ich smak, było czuć ze kabanosy są wędzone, smak wędzonki pozostawiał w ustach przez długi czas. Już kilkanaście razy robiłem sam kabanosy i wychodzą mi bardzo dobre, jednak nigdy nie osiągnąłem kabanosów o bardzo intensywnym smaku wędzonki jak tamte. Gdy wędzę według przepisu to praktycznie wcale nie czuć że są one wędzone, a gdy podwędzę dłużej to robią się gorzkie. Do wędzenia używam Borniaka i zrębek olchowych lub bukowych bo tylko takie aktualnie posiadam. Powiedzcie mi jak wędzić aby kabanosy były przesiąknięte dymem tak żeby było czuć ze są naprawdę wędzone , tak żeby po wyjęciu kabanosem wędzonką przenikał cały dom? No i żeby nie były gorzkie. Nie wiem czy to jest kwestia sposobu wędzenia albo rodzaju zrębek czy może Borniaka , w którym nigdy się nie osiągnie smaku prawdziwej wędzarni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-216646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Maja 2012 Ja bym na początku wędził długo bardzo gęstym dymem i na koniec podpiekł ze 20 minut Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-216647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Maja 2012 Tak też robiłem to wtedy były gorzkie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-216650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 6 Maja 2012 Być może a raczej na pewno nie obsuszasz wędlin i dlatego masz gorzkawy posmak .Wędzenie należy poprzedzić obsuszaniem wędzonek i wędlin w komorze wędzarniczej. Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-216658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 6 Maja 2012 boggi, obsuszam, zawsze zaczynam wędzenie dopiero gdy kabanosy są w dotyku jak papier. czasami jak je dotknę ręką to aż słychać szeleszczenie suchej skórki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-216690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 6 Maja 2012 Myślę, że to nie wina złego osuszania, ale tego: Tak! Nie wiem, jak inni degustatorzy, którzy próbowali wędzonki z urządzenia Bradley mogą powiedzieć o ich smaku ale dla mnie osobiście nie pasuje posmak słodkawo-gorzkawy. Jestem przyzwyczajony do innego "smaku" dymu. Powodem jest mieszanina trocin pochodzących z różnych drzew użytych do produkcji "ciasteczek", które służą do jako materiał do wędzenia.Może masz możliwość uwędzenia chociażby w zwykłej beczce ? Wtedy będziesz miał 100% pewności. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-216696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 6 Maja 2012 No tak ale tu mowa o Bradley, a ja używam Borniaka ze zrębkami kupionymi od niego z chyba z polskich drzew. Słodkawego posmaku też nie zauważyłem tylko gorzki gdy wędzę kabanosy długo. Nie wiem być może to i jest wina zrębków od Borniaka, niestety nigdy nie miałem możliwości wędzić w normalnej wędzarniani opalanej drewnem i raczej szybko nie będę mógł spróbować . Teraz sobie przypomniałem jeszcze jedno ten gorzki sam się zbiera na skórce, jak się poliże takiego długo wędzonego kabanosa to bardzo dokładnie go czuć. wtedy trochę pomaga umycie takich kabanosów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-216707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 6 Maja 2012 szmulik, a może przy długim wędzeniu, postaraj się o mniejszą ilość dymu, ogranicz do minimum? Smak może być taki, gdy tego dymu jest aż nad to!!!! Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-216708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 7 Maja 2012 Miałem ostatnio podobne zjawisko gorzkiego posmaku. Podkreślam gorzkiego, a nie kwaśnego. Przyczyną było zablokowanie się podajnika zrębek. Całkowicie wypalone już zrębki nie spadały z grzałki, tylko były dalej podgrzewane, wytwarzając gorzki, gryzący dym. Myślę, że w DM Borniaka ważne jest ustawienie blaszek osłaniających grzałkę i sprężynę. Od odległości pomiędzy nimi zależy jak szybko zrębki przesuwają się wzdłuż grzałki i jak dużo ich się zbierze. Wydaje mi się, że zrębki po zwęgleniu powinny być jak najszybciej usunięte. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-216717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 7 Maja 2012 boggi, obsuszam, zawsze zaczynam wędzenie dopiero gdy kabanosy są w dotyku jak papier. Jeśli tak , to przepraszam , takie były moje domysły . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-216724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 7 Maja 2012 Myślę, że w DM Borniaka ważne jest ustawienie blaszek osłaniających grzałkę i sprężynę. Od odległości pomiędzy nimi zależy jak szybko zrębki przesuwają się wzdłuż grzałki i jak dużo ich się zbierze. Wydaje mi się, że zrębki po zwęgleniu powinny być jak najszybciej usunięte.Maad, W jaki sposób maja być ustawione te blaszki? Czy podgiąć je tak aby odległość miedzy nimi była mniejsza, to jest było węższe "korytko"? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-216747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 7 Maja 2012 anik, Dopieka się bez dymu. Jeżeli osłonki były wysuszone to działają jak filtr i zatrzymują sadzę i resztki smoły powstałej podczas spalania lub pirolizy. Pewnie były jakieś nie korzystne warunki. Winę za gorzkie wyroby może posiadać również użyte drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-216749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 7 Maja 2012 W jaki sposób maja być ustawione te blaszki? Spróbuj je zbliżyć do siebie, tak żeby objętość "komory spalania" była jak najmniejsza. Mocniej dognij tę z prawej strony, patrząc wzdłuż grzałki w stronę silnika. U mnie to trochę pomogło, ale i tak całkowite spalenie zrębek następuje bardzo szybko, już w 1/3 długości grzałki. Dalej są przesuwane już tylko w postaci zwęglonej - moim zdaniem niepotrzebnie, a wręcz szkodliwie. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2249-gorzkawe-kabanosy/page/2/#findComment-216754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.