Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to jest z tym wędzeniem na zimno? Jeżeli chcę uwędzić np. łososia na zimno lub szyneczkę to się je wędzi przez kilka dni po dwa razy dziennie, to czy za każdym razem muszę wygrzewać wędzarnie i pozbyć się z niej wilgoci? Proszę o wytłumaczenie.
Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2254-jak-w%C4%99dzi%C4%87-na-zimno/
Udostępnij na innych stronach

Istotne czy masz wędzarnie drewnianą murowaną czy beczkową...

 

Ja mam wędzarnie (murowaną) ok 20km od miejsca gdzie mieszkam. Kiedy wędze na zimno to ok 3-4 godziny wygrzewam wędzarnie - a potem łosoś non stop w dymie do max 32-33C przez ok 10-12 godzin. Wiem że powinno być około 2 x po 6 ale wychodzi naprawdę dobrze.

 

Niską temperature utrzymuje paląc tylko trocinami olchy - drzwiczki przymnknięte -cug minimalny - dokładac trzeba co ok 1h

SZAMOT
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2254-jak-w%C4%99dzi%C4%87-na-zimno/#findComment-55690
Udostępnij na innych stronach

Kiedy wędze na zimno to ok 3-4 godziny wygrzewam wędzarnie - a potem łosoś non stop w dymie do max 32-33C

o kochany, to nie jest wędzenie zimne http://smileys.on-my-web.com/repository/Others/others-207.gif

Wędzenie w zimnym dymie, zwane potocznie wędzeniem zimnym, przeprowadza się przy użyciu dymu o temp. 16—22 °C i wilgotności względnej 90—95%. Wędzenie zimne trwa od 1 do 14 dni.

ponieważ dym nie przekracza "temperatury rosy" to i wygrzewanie jest zbędne - choć przy dużych wilgotnościach elementów konstrukcyjnych wędzarni nie zaszkodzi
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2254-jak-w%C4%99dzi%C4%87-na-zimno/#findComment-55698
Udostępnij na innych stronach

Sawca! Łosoś na zimno wędzony. Płat bez ości czysty, natrzeć solą ( w ogonie trochę mniej ) i odłożyć do lodówki - miejsca chłodnego, może być balkon przy takiej pogodzie. Po dwóch lub trzech dniach jak łosoś zaczyna lekko się pocić - świecić tłustym połyskiem należy wędzić płat do odpowiedniego koloru w temperaturze do około +20 st. Łososia można wędzić etapami po dwie trzy godziny. :tongue:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2254-jak-w%C4%99dzi%C4%87-na-zimno/#findComment-55718
Udostępnij na innych stronach

Łososia można wędzić etapami po dwie trzy godziny.

Andyandy ja to wiem :!: , ale pomiędzy etapami wędzarnia się wychładza a moje pytanie jest takie czy trzeba wygrzewać przed każdym etapem wędzenia :question: No wiesz : skropliny i takie tam :???:
Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2254-jak-w%C4%99dzi%C4%87-na-zimno/#findComment-55753
Udostępnij na innych stronach

Sawca, a Ty czytał co ja napisał?? :tongue: :wink:

przed pierwszym wędzeniem można wygrzać jeśli wędzarnia kumuluje wilgoć, natomiast już miedzy wędzeniami nie złapie ona tak szybko wilgoci - poza tym patrz "punkt rosy"

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2254-jak-w%C4%99dzi%C4%87-na-zimno/#findComment-55757
Udostępnij na innych stronach

przed pierwszym wędzeniem można wygrzać jeśli wędzarnia kumuluje wilgoć, natomiast już miedzy wędzeniami nie złapie ona tak szybko wilgoci

A jeżeli się 14 dni wędzi a wędzarnia murowana to nie ma siły aby nie wystygła i co dalej?

Chyba w furmankę drew się zaopatrzyć, płakać i wędzić. Wyjścia nie ma :cry:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2254-jak-w%C4%99dzi%C4%87-na-zimno/#findComment-55761
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Chyba w furmankę drew się zaopatrzyć, płakać i wędzić. Wyjścia nie ma :cry:

Wyjście jest , na takie wędzenia iść w kierunku dymogeneratora . Oszczędności drewna znaczące .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2254-jak-w%C4%99dzi%C4%87-na-zimno/#findComment-55763
Udostępnij na innych stronach

Blaszana wędzarnia to jeszcze lepsze rozwiązanie, naturalnie + dymogenerator.

A latam żeby dym wylazł jakoś z wędzarni przydadzą się wentylatory, lub dolny upust dymu.

Tak czy owak, zimne wędzenie to nie zapodowanie dymu na maksa, to jest bardziej odymianie mięsa, więc i drewna nie potrzeba zbyt wiele.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2254-jak-w%C4%99dzi%C4%87-na-zimno/#findComment-55764
Udostępnij na innych stronach

przed pierwszym wędzeniem można wygrzać jeśli wędzarnia kumuluje wilgoć, natomiast już miedzy wędzeniami nie złapie ona tak szybko wilgoci

A jeżeli się 14 dni wędzi a wędzarnia murowana to nie ma siły aby nie wystygła i co dalej?

Chyba w furmankę drew się zaopatrzyć, płakać i wędzić. Wyjścia nie ma :cry:

Będziesz w Zrębicach, to zobaczysz murowaną która po 3 dniach od wędzenia, w palenisku i kanale dymnym ma 45-55°C :-) Szamot i wełna do ocieplania przewodów kominowych.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2254-jak-w%C4%99dzi%C4%87-na-zimno/#findComment-55771
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie dymogeneratorem w zimnym dymie może być rozwiązaniem, ale nie sprawdzałem trwałości wyrobów. Rozwiązanie problemów skroplin to drewniana wędzarnia lub beczka – wszystko, ale bez komina.. Przy murowanej wędzarni i kominie należy się liczyć z pogodą, i wygrzewaniem. Wędzenie w takich betonowych - ceglanych budowlach jest sztuką! żeby nie było skroplin, a więc duży ciąg i wyższa temperatura zabezpieczająca przed refluksem i ograniczają możliwość wędzenia. Wędzonki są bardziej okopcone grillowane niż wędzone. Oczywiście można nadrobić kolor ilością saletry lub peklosoli. Jednak robimy wyroby domowe dla zdrowia i smaku. Co do rozwiązań dymogeneratora i wentylatorów w komorze to jestem nastawiony na wentylator w samej wytwornicy. Uważam że powietrze powinno zostać dostarczone od strony elementu grzejnego przez rzażąca się wióry następnie filtr odśrodkowy ( odpylający ) i do komory wędzarniczej. Proces spalania przy takim rozwiązaniu ( osuszone powietrze bez pary wodnej ) nie będzie prowadzić do nacieków smoły – dziegciu, oraz kwaśnych wędzonek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2254-jak-w%C4%99dzi%C4%87-na-zimno/#findComment-55779
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.