Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim

Chciałem zrobić szynkę parzoną nie wędzoną.

Peklowałem mięso przez 7 dni bez nastrzyku według tabeli Dziadka.

Wyszło całkiem dobrze w smaku natomiast gdy wszamalem ją do połowy moim oczom ukazała się szara zapewne niedopeklowana plama w najgrubszym miejscu szynki. Zdjęcie w załączniku. 

Czy peklosol dotarła tam i mogę bezpiecznie to jeść czy lepiej wyrzucić?

 

Screenshot_20250226_221134_Gallery.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22639-szara-szynka-w-%C5%9Brodku/
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Trismegistos napisał(a):

Czy peklosol dotarła tam i mogę bezpiecznie to jeść czy lepiej wyrzucić?

Sam sobie wcześniej odpowiedziałeś. Jest to miejsce niedopeklowane tzw. szare oczko. Szynka nie nadaje się do dłuższego przechowywania należy ją niezwłocznie zjeść. Na przyszłość nie pomijaj nastrzyku a sam proces peklowania prowadzi się od 10-12 dni oczywiscie z nastrzykiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22639-szara-szynka-w-%C5%9Brodku/#findComment-995892
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź. Cóż, szkoda ale lepiej wyrzucić niż się zatruć. 

A jak w takim razie odnosić się do tabeli wg Dziadka gdzie mamy do wyboru ilość dni peklowania od 1 dnia do 13 dni a wartości różnią się tylko ilością nastrzyków czyli np 4 nastrzyki po 60ml?

 

obraz_2025-02-27_172711799.png.7dd1b0510fa8728df348a6a1cca941dc.png

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22639-szara-szynka-w-%C5%9Brodku/#findComment-996085
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Trismegistos napisał(a):

Dzięki za odpowiedź. Cóż, szkoda ale lepiej wyrzucić niż się zatruć. 

A jak w takim razie odnosić się do tabeli wg Dziadka gdzie mamy do wyboru ilość dni peklowania od 1 dnia do 13 dni a wartości różnią się tylko ilością nastrzyków czyli np 4 nastrzyki po 60ml?

 

obraz_2025-02-27_172711799.png.7dd1b0510fa8728df348a6a1cca941dc.png

A ilość peklosoli taka sama?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22639-szara-szynka-w-%C5%9Brodku/#findComment-996087
Udostępnij na innych stronach

Ja miałam ostatnio taką samą sytuację.
Czas peklowania był wystarczający, moc solanki odpowiednia.
Przyczyną tego stanu, była zbyt niska temp w lodówce; więc sprawdź u siebie.
U mnie było ciut ponad 2 st i nikt z domowników nie przyznał się że majstrował przy termostacie😀

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22639-szara-szynka-w-%C5%9Brodku/#findComment-996118
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

a sam proces peklowania prowadzi się od 10-12 dni oczywiscie z nastrzykiem

Nie ,że chcę mącić w głowach , ale na początku mojej "działalności " peklowałem bez nastrzyku i nigdy nie miałem szarego oczka . Peklowanie trwało 3-4 tygodnie i było mocno upierdliwe , bo musiałem codziennie obracać mięso .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22639-szara-szynka-w-%C5%9Brodku/#findComment-996143
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Yerba napisał(a):

Peklowanie trwało 3-4 tygodnie i było mocno upierdliwe , bo musiałem codziennie obracać mięso .

Peklowanie bez natrzyku w zależności od średnicy i wielkości mięśnia trwa znacznie dłużej od 14 do 28 dni to jest zrozumiałe. Natomiast przeprowadzenie procesu peklowania od strony przemian chemicznych trwa minimum 10-12 dni w średniej wielkości mięśniu.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22639-szara-szynka-w-%C5%9Brodku/#findComment-996198
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.