Trismegistos Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Lutego Cześć wszystkim Chciałem zrobić szynkę parzoną nie wędzoną. Peklowałem mięso przez 7 dni bez nastrzyku według tabeli Dziadka. Wyszło całkiem dobrze w smaku natomiast gdy wszamalem ją do połowy moim oczom ukazała się szara zapewne niedopeklowana plama w najgrubszym miejscu szynki. Zdjęcie w załączniku. Czy peklosol dotarła tam i mogę bezpiecznie to jeść czy lepiej wyrzucić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22639-szara-szynka-w-%C5%9Brodku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Lutego 6 minut temu, Trismegistos napisał(a): Czy peklosol dotarła tam i mogę bezpiecznie to jeść czy lepiej wyrzucić? Sam sobie wcześniej odpowiedziałeś. Jest to miejsce niedopeklowane tzw. szare oczko. Szynka nie nadaje się do dłuższego przechowywania należy ją niezwłocznie zjeść. Na przyszłość nie pomijaj nastrzyku a sam proces peklowania prowadzi się od 10-12 dni oczywiscie z nastrzykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22639-szara-szynka-w-%C5%9Brodku/#findComment-995892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trismegistos Opublikowano 27 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Lutego Dzięki za odpowiedź. Cóż, szkoda ale lepiej wyrzucić niż się zatruć. A jak w takim razie odnosić się do tabeli wg Dziadka gdzie mamy do wyboru ilość dni peklowania od 1 dnia do 13 dni a wartości różnią się tylko ilością nastrzyków czyli np 4 nastrzyki po 60ml? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22639-szara-szynka-w-%C5%9Brodku/#findComment-996085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Lutego 2 minuty temu, Trismegistos napisał(a): Dzięki za odpowiedź. Cóż, szkoda ale lepiej wyrzucić niż się zatruć. A jak w takim razie odnosić się do tabeli wg Dziadka gdzie mamy do wyboru ilość dni peklowania od 1 dnia do 13 dni a wartości różnią się tylko ilością nastrzyków czyli np 4 nastrzyki po 60ml? A ilość peklosoli taka sama? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22639-szara-szynka-w-%C5%9Brodku/#findComment-996087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Lutego Ja miałam ostatnio taką samą sytuację. Czas peklowania był wystarczający, moc solanki odpowiednia. Przyczyną tego stanu, była zbyt niska temp w lodówce; więc sprawdź u siebie. U mnie było ciut ponad 2 st i nikt z domowników nie przyznał się że majstrował przy termostacie😀 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22639-szara-szynka-w-%C5%9Brodku/#findComment-996118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Lutego 22 godziny temu, Grzewlod napisał(a): a sam proces peklowania prowadzi się od 10-12 dni oczywiscie z nastrzykiem Nie ,że chcę mącić w głowach , ale na początku mojej "działalności " peklowałem bez nastrzyku i nigdy nie miałem szarego oczka . Peklowanie trwało 3-4 tygodnie i było mocno upierdliwe , bo musiałem codziennie obracać mięso . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22639-szara-szynka-w-%C5%9Brodku/#findComment-996143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 28 Lutego Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Lutego (edytowane) 9 godzin temu, Yerba napisał(a): Peklowanie trwało 3-4 tygodnie i było mocno upierdliwe , bo musiałem codziennie obracać mięso . Peklowanie bez natrzyku w zależności od średnicy i wielkości mięśnia trwa znacznie dłużej od 14 do 28 dni to jest zrozumiałe. Natomiast przeprowadzenie procesu peklowania od strony przemian chemicznych trwa minimum 10-12 dni w średniej wielkości mięśniu. Edytowane 28 Lutego przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22639-szara-szynka-w-%C5%9Brodku/#findComment-996198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.