JakubP Opublikowano 11 Marca Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Marca witam, przy wyrobie kiełbas mam uwędzoną górną część (ta co jest poziomo na drążku) w większość pionowych dużo słabiej - inny kolor. Nie pomogło przekładanie kijów, nie pomogło dłuższe osadzanie. Praktycznie zamykam odpływ dymu, w komorze jest jego moim zdaniem duzo. Czy moze jednak za mało dymu? Kiełbasa dobrze osuszona. Czy ktoś spotkał się z tym problemem? Tu akurat kiełbasa z dzika. Na zdjęciu nie widać aż tak bardzo różnicy jak na żywo. Tam gdzie niedowędzone osłonka jest wilgotna, tam gdzie dowędzone sucha. To samo miałem z serdelkami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22692-nier%C3%B3wne-w%C4%99dzenie-borniak/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 11 Marca Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Marca (edytowane) 27 minut temu, JakubP napisał(a): Praktycznie zamykam odpływ dymu To błąd, przepływ dymu to podstawa , wyroby będą się kisić i osiągniesz taki efekt jak masz. Jak dobrze osuszone, to może też za dużo ładujesz do tej wędzarni. Edytowane 11 Marca przez tytan58 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22692-nier%C3%B3wne-w%C4%99dzenie-borniak/#findComment-998863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubP Opublikowano 11 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Marca (edytowane) to największy borniak a włożone może 5kg kiełbasy. Zacząłem przymykać z powodu obserwowanego problemu. w pierwszej fazie jak wędzę rzadkim dymem jest ten sam problem. Przymykanie to próba bezskuteczna poprawienia. Edytowane 11 Marca przez JakubP Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22692-nier%C3%B3wne-w%C4%99dzenie-borniak/#findComment-998867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonia Opublikowano 12 Marca Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Marca W dniu 11.03.2025 o 07:59, JakubP napisał(a): witam, przy wyrobie kiełbas mam uwędzoną górną część (ta co jest poziomo na drążku) w większość pionowych dużo słabiej - inny kolor. Nie pomogło przekładanie kijów, nie pomogło dłuższe osadzanie. Praktycznie zamykam odpływ dymu, w komorze jest jego moim zdaniem duzo. Czy moze jednak za mało dymu? Kiełbasa dobrze osuszona. Czy ktoś spotkał się z tym problemem? Tu akurat kiełbasa z dzika. Na zdjęciu nie widać aż tak bardzo różnicy jak na żywo. Tam gdzie niedowędzone osłonka jest wilgotna, tam gdzie dowędzone sucha. To samo miałem z serdelkami. Może po prostu dym się źle rozprowadza. Za dużo w jednym miejscu i dlatego różnice w kolorze. Spróbuj trochę mniej dymić albo otwórz drzwi na chwilę, żeby się lepiej rozchodził. Jeśli kiełbasa dobrze osuszona, to pewnie kwestia ustawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22692-nier%C3%B3wne-w%C4%99dzenie-borniak/#findComment-999443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 12 Marca Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Marca W dniu 11.03.2025 o 07:59, JakubP napisał(a): Tam gdzie niedowędzone osłonka jest wilgotna, Tu leży przyczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22692-nier%C3%B3wne-w%C4%99dzenie-borniak/#findComment-999456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubP Opublikowano 13 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Marca (edytowane) dziękuję wszystkim za sugestie. Okazuje się, że nowy generator dymu borniak ma regulowane dławienie powietrza na wlocie, było przymknięte. Sprawdzę poszczególne uwagi przy najbliższym wyrobie i dam znać o efektach. Edytowane 13 Marca przez JakubP Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22692-nier%C3%B3wne-w%C4%99dzenie-borniak/#findComment-999692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubP Opublikowano 14 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Marca kolejna partia: osuszałem około 2 godziny w temperaturze 40C, wentylatorem. Za rzadki dym? Jak dla mnie efekt niezadowalający, bo nierówno uwędzone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22692-nier%C3%B3wne-w%C4%99dzenie-borniak/#findComment-1000043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Marca Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Marca Jak dla mnie za dużo napakowane do środka... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22692-nier%C3%B3wne-w%C4%99dzenie-borniak/#findComment-1000045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Marca Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Marca 2 godziny temu, szrekPL napisał(a): Jak dla mnie za dużo napakowane do środka... To też 👍. Również za bardzo "zbite". JakubP wieszaj parki równomiernie w taki sposób aby dym docierał wszędzie swobodnie. Ponadto przyłóż się do odkręcania żeby pętka były odkręcone na tą samą długość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22692-nier%C3%B3wne-w%C4%99dzenie-borniak/#findComment-1000055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 15 Marca Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Marca Jak to mówią co za dużo to... Coś jest źle z przepływem dymu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22692-nier%C3%B3wne-w%C4%99dzenie-borniak/#findComment-1000056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubP Opublikowano 15 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Marca Ale co z przepływem dymu? za gęsty za rzadki? Tam gdzie wiszą luźniej też nie są równo uwędzone Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22692-nier%C3%B3wne-w%C4%99dzenie-borniak/#findComment-1000090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 15 Marca Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Marca (edytowane) Kiełbasa nie może się stykać ,ani nawet być za gęsto na kiju, bo się nie uwędzi równomiernie. Jak dobrze osuszysz, odpowiednio rozwiesisz ,zapewnisz swobodny przepływ dymu i przełożysz kije co najmniej raz w czasie wędzenia ,to na 100% dobrze uwędzisz. Edytowane 15 Marca przez tytan58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22692-nier%C3%B3wne-w%C4%99dzenie-borniak/#findComment-1000094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 15 Marca Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Marca Do najważniejszych czynników decydujących o efektach wędzenia zalicza się gatunek użytego drewna, ilość i gęstość dymu, szybkość jego przepływu!!- przez wędzarnię.Pozdrawiam 1 Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22692-nier%C3%B3wne-w%C4%99dzenie-borniak/#findComment-1000105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.