Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, bardzo serdecznie proszę o pomoc.  Na urodziny syna (jutro) chciałem upiec dzika w całości. Wyczytałem, że należy do zalac zalewą peklosoli 8%.  dzik ma około 15  może 20 kg. Jako że przygotowane 10 litrów zalewy nie  pokrywało go w całości waniece, zalałem go wczoraj wieczorem 30 litrami 8% solanki, plus nastrzyk. Dzis rano pomyślałem że jednak to błąd i dzik może przyjec tyle azotanów że potruję gości. Wyjąłem go opłukałem i zalałem solanka z sama solą 15 l, jest zalany do połowy. Teraz myślę, że lepiej go wyrzucić bo mógł przyjąć za dużo azotu. Co sądzicie? Jestem zdesperowany...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22706-prosz%C4%99-o-pomoc/
Udostępnij na innych stronach

 

Chlopie, przed pieczeniem to się mięso soli. Zwłaszcza nie pelkuje 24/h..  Ok dałeś peklosoli. Tego nie wymienimy. Jeżeli jest jeszcze szansa to zasyp mięso warzywami korzeniowymi pllus cebula i por. Dodaj octu 2 procent . Jutro jak będziesz piekł to pod konieec dodaj warzywa z marynatą. 

 

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22706-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-1000001
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.